Prestrašeni zaradi hrupnega radiatorja? To so zvoki, ki bi lahko bili slaba novica za vaše ogrevanje.

Vsi smo že doživeli trenutek, ko smo v mirnem domu hrupni radiator zamenjali za morebitnega vsiljivca. In ker je čas, ko je vklopljeno ogrevanje za zimske mesece, so ti zvoki še pogostejši. Toda, kaj natančno je vzrok za hrupen radiator? Bi vas to moralo skrbeti?

Učinkovit radiator je bistvenega pomena za pravilno ogrevanje vašega doma in tudi za varčevanje z energijo, zato se morate prepričati, da morebitni šumi niso znak česa bolj zloveščega. S pomočjo strokovnjakov za ogrevanje smo diagnosticirali različne zvoke, tako da se lahko mirno naslonite, vedoč, da vaši radiatorji delujejo učinkovito in da v vašem domu ni nepričakovanih gostov.

Prestrašeni zaradi hrupnega radiatorja? To so zvoki, ki bi lahko bili slaba novica za vaše ogrevanje.

Kaj povzroča hrupen radiator?

V nekaterih primerih je hrupen radiator preprosto posledica delovanja ogrevalnega sistema, včasih pa je lahko znak, da morate radiator vzdrževati, da bo deloval učinkovito.

"Na žalost je tako, da bolj ko uporabljamo radiatorje, več težav se lahko pojavi. Čim prej odpravite te težave, tem hitreje boste lahko ogrevanje ponovno vzpostavili na novo raven in tem cenejše bo njegovo delovanje in popravilo," svetuje Dominic Lees Bell, strokovnjak za ogrevanje pri podjetju OnlyRadiators.

"Včasih nam radiatorji sami povedo, kaj se dogaja v njihovi notranjosti, in sicer v obliki klikanja, brbotanja, zvoka tekoče vode in celo udarjanja. Vsak od teh zvokov lahko nakazuje na to, da se nekaj dogaja, vendar pa jih je mogoče enostavno odpraviti ali pa sploh ni razloga za skrb."

Dominic Lees Bell

Strokovnjak za ogrevanje

Dominic je strokovnjak za kopalnice in ogrevanje. Njegovo družinsko ozadje je v kopalniški industriji, kar mu je omogočilo, da si je v preteklih letih nabral veliko znanja. Posebej ga zanima oblikovanje kopalnic in komentiranje trendov na področju ogrevanja. Že več kot 8 let zastopa podjetje Only Radiators kot svetovalec za kopalnice in ogrevanje.

1.) Klikajoč radiator

To je eden najpogostejših zvokov, ki jih lahko povzroča vaš radiator. Dobra novica je, da je to povsem običajno.

"Najverjetneje je to posledica raztezanja kovine, ko vanjo priteče vroča voda. Podobno se kovina krči, ko se radiator ohladi, saj se vroča voda ohladi," svetuje Dominic.

"Te zvoke klikanja radiatorja boste verjetno slišali ob prvem vklopu ali izklopu ogrevanja in to ne pomeni, da bo vaš radiator eksplodiral, zato vam ni treba skrbeti zaradi zvokov klikanja radiatorja, razen če se slednji ponavljajo ali spremenijo zvok."

 2.) Brbotajoč radiator

Prestrašeni zaradi hrupnega radiatorja? To so zvoki, ki bi lahko bili slaba novica za vaše ogrevanje.

Podobno kot v želodcu je tudi pri hrupnem radiatorju, ki se oglaša z brbotanjem, verjetno le posledica ujetega zraka, ki si obupno želi pobegniti.

"Gre za to, da se vroča voda uporablja za ogrevanje radiatorskih cevi, vendar se lahko v omenjeno vodo včasih ujame zrak, zaradi česar na radiatorjih nastanejo hladne točke, običajno ob vznožju naprave," pravi Jess Steele, strokovnjak za ogrevalno tehnologijo pri BestHeatingu.

"Izpuščanje zraka iz radiatorja je najpreprostejša in najpogostejša rešitev za brbotajoči radiator. Pravzaprav je zelo priporočljivo, da domače radiatorje pred hladnimi zimskimi meseci vsaj enkrat odzračite, da bodo pripravljeni za delovanje, ko jih boste najbolj potrebovali.”

 3.) Zvok tekoče vode

Ob zvokih tekoče vode se morda sprašujete, ali ste slučajno pustili teči pipo, vendar je to le še en hrupen zvok radiatorja, ki ni razlog za skrb.

"Vaš radiator lahko proizvaja zvoke, ki spominjajo na tekočo ali kapljajočo vodo, kar je lahko tudi posledica zračnih žepov. Čeprav se za ogrevanje radiatorjev uporablja voda, vode ne bi smeli slišati, zato je verjetno, da ujeti zrak omejuje pravilno kroženje vode v ceveh radiatorja," dodaja Dominic.

"To težavo lahko rešite tudi tako, da izpraznite radiator in tako zagotovite, da iz njega uide ves zrak, kar omogoča enakomeren pretok vode v ceveh radiatorja."

4.) Zvok udarjanja

Prestrašeni zaradi hrupnega radiatorja? To so zvoki, ki bi lahko bili slaba novica za vaše ogrevanje.

Udarjanje je morda eden od najbolj strašljivih zvokov radiatorja in zadnji, ki bi ga radi slišali v svojem domu. Vzrok za to je lahko tudi nastanek vodnega kamna, ki se nabira v sistemu centralnega ogrevanja, in ne v samem radiatorju. To je še posebej pogosto na območjih s trdo vodo.

Dominic priporoča rešitev tega nadležnega zvoka z odzračevanjem radiatorja, da se sprostita ujeta voda in zrak. "Morate se prepričati, da izklopite kotel in dovod plina, zaprete dovodni ventil, počakate, da se radiator ohladi in ponovno odprete odtočni ventil. Iz radiatorja bi moralo priteči nekaj vode, ki jo lahko ujamete v skledo, na tej točki lahko zaprete ventil in vse skupaj ponovno vklopite."

"Če hrup ne poneha, boste morda morali kotel izprazniti, da odstranite ves vodni kamen in umazanijo. S tem boste zmanjšali hrupne zvoke radiatorja in poskrbeli, da bo vaše ogrevanje čim bolj učinkovito."

5.) Žvižgajoč zvok

Hrupno žvižganje radiatorja je morda eden od najmanj zaskrbljujočih zvokov, saj smo navajeni, da isti zvok proizvajajo grelniki vode. Žvižganje se lahko pojavi, ko se zrak v radiatorju segreje in začne širiti ter premikati skozi cevi. Zaradi gibanja zraka cevi vibrirajo, kar povzroča piskanje.

"Preverite, ali žvižganje prihaja iz zračnikov," svetuje Dominic. "Če je tako, boste morda morali prilagoditi ventile, da zmanjšate pretok zraka. Če zvok ne prihaja iz zračnikov, morda prihaja iz cevi. Preverite cevi, da so pravilno povezane in da ni nobenih ohlapnih povezav."

"Nazadnje preverite sam radiator. Če žvižganje zagotovo prihaja iz samega radiatorja, je morda posledica nabiranja usedlin. Da bi to popravili, lahko poskusite izprazniti radiator z mešanico vode in kisa."

Prestrašeni zaradi hrupnega radiatorja? To so zvoki, ki bi lahko bili slaba novica za vaše ogrevanje.

Pogosta vprašanja

KAKO IZPRAZNITI RADIATOR

Da bi odpravili hrup vašega radiatorja, je najpogostejši nasvet, da ga izpraznite. To bi morali storiti enkrat letno, še posebej preden ponovno vklopite ogrevanje, samo da se prepričate, da vse teče gladko.

"Poskrbeti morate, da izklopite kotel in dovod plina, zaprete dovodni ventil in počakate, da se radiator ohladi," pravi Dominic.

"Nato znova odprite izpustni ventil. Iz radiatorja bi moralo priteči nekaj vode, ki jo lahko ujamete v posodo, na tej točki lahko ventil zaprete in vse skupaj ponovno vključite."

V kratkem boste na dobri poti do toplega (in mirnega) doma...