Ideje za urejanje majhnih dvorišč

 

Zelo radi oblikujemo majhna dvorišča - v mnogih pogledih so podobna sestavljanki in, morda nasprotno od intuicije, nudijo veliko prostora za ustvarjalnost. V nadaljevanju se bomo posvetili nekaterim splošnim strategijam in natančnim nasvetom, kako čim bolje izkoristiti majhno dvorišče.

 

 1.) DOLOČITEV CILJEV IN PREDNOSTNIH NALOG

Ideje za urejanje majhnih dvorišč

 

Prvi korak pri oblikovanju krajine je opredelitev ciljev in določitev prednostnih funkcij, ki jih želite vključiti v oblikovanje.

Vaši cilji oblikovanja se morajo nanašati na funkcije, ki jih želite doseči - kaj boste počeli na dvorišču -, in na videz ali občutek, ki bi ga radi izrazili. Bo dvorišče prijetno ali odprto? Bujno ali minimalno? Formalno ali priložnostno? Hot tub ali prostor za sedenje z zunanjim pohištvom?

Pri majhnih dvoriščih je določanje prednostnih nalog še pomembnejše. Z omejenim prostorom je najbolje biti odprt za kompromise in izpustiti nekatere manj pomembne elemente, da bi lahko ustrezno poskrbeli za najpomembnejše funkcije.

 

2.) OBLIKOVANJE ZA PRILAGODLJIVOST IN ODPRTOST

Ideje za urejanje majhnih dvorišč

 

Pri oblikovanju majhnega dvorišča je pomemben vsak kvadratni meter. Naš nasvet: načrtujte več načinov uporabe na enem dvorišču. Izberite premično pohištvo, ki ga lahko po potrebi premikate, in ohranite proste robove, da omogočite prosto gibanje in dolge vidne linije.

Izogibajte se delitvam uporabnih prostorov z ovirami, kot so stene ali vgrajeni sedeži, in odstranite ovire, kot so goste vrste rastlin, da bodo robovi prosti. Žepki z rastlinami za prekinitev so odlični, vendar naj bo večina robov med prostori odprta in ne zazidana.

Zaradi čim večje odprtosti in čim manjšega nereda so prostori funkcionalno prilagodljivi. Prav tako dajejo občutek, da so večji, kar je dober privzeti cilj za večino majhnih dvorišč.

 

 3.) MANIPULIRANJE S PROSTOROM

Ideje za urejanje majhnih dvorišč

 

Majhna dvorišča so pogosto ozki pravokotniki, ki niso podobni hodnikom, in se lahko zdijo kot prostori za premikanje in ne kot prostori za zadrževanje.

Tudi če so vam všeč ravne linije in škatlasti prostori (ti so značilnost sodobnih modelov), je lepo uporabiti oblikovanje, da se majhna dvorišča ne počutijo tako omejena s svojo pravokotno obliko. Naš nasvet: prostor spremenite tako, da se igrate z robovi.

 

Širina

Nekatere robove potisnite nekoliko proti sredini, da ustvarite ozke površine. Te bodo videti kot pragovi, skozi katere je treba prestopiti.

Druge robove premaknite proti obrobju in ustvarite širše prostore. Ti bodo videti kot prostori za preživljanje časa. Skupaj boste ustvarili zaporedje prostorov, ki sledijo ritmu široko-ozko-široko.

Ne bodite preveč izbirčni - na splošno je bolje imeti manjše število večjih prostorov, vendar majhna prostorska raznolikost dodaja oblikovanju globino. Smiselna sta dva ali trije prostori. Deset ne.

 

Stil

Za bolj tradicionalen občutek naj bodo robovi nežno ukrivljeni (vendar se izogibajte tesnim, valovitim robovom). Če želite ohraniti sodobnost, se držite ravnih linij in ostrih kotov.

 

Z osmi in proti njim

Pravokotna dvorišča samodejno pomenijo os na sredini. Oblikovanje vzdolž te osi poudarja pravokotnost dvorišča - kar ni nujno slabo, vendar ni posebej novo. Če se odločite za to pot, uporabite simetrijo in na koncu osi postavite vredno osrednjo točko: drevo, vodni element, teraso z izstopajočim elementom.

Za bolj edinstven in manj škatlast dizajn se poigrajte z diagonalnimi linijami. Diagonale se oddaljijo od privzete središčne osi in vzpostavijo nove, kotne robove, zaradi katerih se pravokotna oblika dvorišča razblini. Tudi prostori z diagonalnimi robovi se zdijo nekoliko večji, zlasti če imajo dolge vidne linije.

Poti, zasaditvenim površinam ali terasam dodajte diagonalne robove, vendar ne uvajajte preveč različnih kotov. Najbolje je, da so diagonalne linije vzporedne ali pravokotne druga na drugo.

 

Narava ne mara ravne linije

Ukrivljeni robovi so izjemno učinkoviti pri ustvarjanju naravnega občutka. Skrbno zaporedje zasaditvenih površin z ukrivljenimi robovi je dober pristop za tiste, ki želijo oblikovati vrtno oazo.

Poskusite določiti območja za sajenje z ene strani na drugo in nazaj. Izmenični ukrivljeni robovi nasproti si stoječih zasaditvenih površin bodo nakazovali nežno vijugasto pot med njimi. Izberite manjše število večjih sadilnih površin in ne več majhnih sadilnih otokov.

 

Skrijte in razkrijte

Krivulje so odlične tudi za ustvarjanje skrivnosti. Ko zaobidete krivuljo, se vam razkrijejo novi pogledi ali prostori.

Z zasaditvijo - majhnim drevesom z jasnim podrastjem, pokončno travo ali grmovjem v višini pasu - na vrhu krivulje povečajte to dramatičnost in vzpostavite dva manjša, prijetnejša prostora na obeh straneh.

 

Udobno počutje

Majhni prostori so bolj prijetni kot veliki. Zagovarjali smo načine, kako na majhnih dvoriščih še vedno ustvariti občutek prostornosti, vendar je včasih najbolje preprosto sprejeti udobje.

Uporabite višjo zasaditev, obstoječe navpične strukture ali druge visoke elemente ob robovih prostorov, da povečate udobje. Da, to je v neposrednem nasprotju z našim nasvetom za iskanje odprtosti.

Če si želite udobja, poskrbite, da bo vaš bivalni prostor vabljiv. Gole stene na robu prostora so neprijazne. Rastline, ki uravnotežijo zasebnost z malo vizualne prepustnosti, so veliko prijetnejša meja za posedanje ob njih. Razmislite, kako bi lahko šelestenje listov nad glavo, zibanje trave pod njo ali celo mehurčki vode v bližini intimnejšim prostorom dodali prijeten značaj.

Pri vseh zgornjih posegih v prostore in robove se osredotočite na odprtost. Ko postavljate ozke pragove ali ustvarjate ukrivljene odprtine, to počnite prefinjeno. Ne pozabite, da je dvorišče majhno in da je prostor za dihanje bistvenega pomena za udobje tudi v prijetnih prostorih.

 

4.) IZPOPOLNJEVANJE, IZPOPOLNJEVANJE, IZPOPOLNJEVANJE

Ideje za urejanje majhnih dvorišč

 

Na majhnem dvorišču imate manj prostora za delo. Te omejitve ne morete spremeniti, zato jo je najbolje sprejeti. Pri vsakem oblikovanju je treba nekoliko omejiti nenujno, da pridemo do bistvenih elementov, vendar je pri majhnem prostoru to največja odgovornost oblikovalca.

Pri vseh vidikih oblikovanja, naj gre za izbiro števila ločenih prostorov, izbiro vrste in količine pohištva ali izbiro in postavitev rastlin, poskušajte vključiti le tisto, kar je bistveno. Ni vam treba biti minimalistični. Na majhnih dvoriščih so lahko bujna zasaditev, okrasni cvetovi in veliko vizualnih podrobnosti.

Vendar pa se morate znebiti vsega, kar nima ključne vloge. To lahko pomeni en prostor za sedenje namesto treh, pet rastlinskih vrst namesto desetih ali eno pot (ali nobene) namesto več. Oblikovanje se skoraj vedno izboljša, če odstranite nepomembne elemente. Bodite malo neusmiljeni. Ni treba opraviti vsega dela sami. Če v vašem domu živi druga oseba, si delo razdelite in skupaj uživajte v zabavi.

 

 5.) POUDARITE ZNAČAJ

Ideje za urejanje majhnih dvorišč

 

Ko je vaša zasnova izpopolnjena do bistvenih elementov, mora vsaka preostala komponenta imeti svojo težo pri izražanju značaja.

Ni nujno, da je vse glasno. Elementi v ozadju so pogosto pomembnejši od izstopajočih, vendar mora vsaka sestavina podpirati dosledno, koherentno estetiko. Preskakovanje iz enega sloga v drugega je na večjih dvoriščih nenamerno, na manjših dvoriščih pa še manj laskavo.

Vsako izbiro preverite skozi filter svojih splošnih estetskih ciljev. To pomeni, da morajo zasnova zasaditve, izbira materialov (tlakovanje, mulč, les, gramoz ali okrasne skale) in elementi (pohištvo, posode za rastline, okrasni predmeti) delovati skupaj kot deli skladne estetske celote.

Ni nič narobe, če so materiali raznoliki - recimo tlakovec, nekaj betona in gramoza, ki si delijo naloge tlakovanja - vendar poskrbite, da izbrani materiali izražajo dosleden videz in občutek.

Pohištvo in rastline so odlična priložnost za ključne poudarke, ki določajo značaj. Odločite se za nekaj ključnih poudarkov - vzorčno drevo, vodni element, niz drzno obarvanih stolov - le da vsakemu osrednjemu elementu namenite svoj prostor. Če glasne poudarke postavite preblizu drug drugemu, bodo tekmovali za pozornost in zmanjšali čitljivost vaše zasnove.

 

6.) SKRBNO POSADITE RASTLINE

Ideje za urejanje majhnih dvorišč

 

Rastline so ključni in vsestranski del oblikovanja majhnih dvorišč.

 

Vrstite višine rastlin

Nizke rastline postavite ob robove poti in prostorov, ki so namenjeni bivanju. Ko se pomikate proti zadnjemu delu območja zasaditve, povečujete višino rastlin v različnih plasteh.

Če si prizadevate za udobje, lahko drevesna krošnja, zasaditev do pasu ali večje rastline v posodah ustvarijo mogočnejšo mejo prostora, ne da bi popolnoma ovirali gibanje ali poglede.

 

Uporaba talnega pokrivanja

Za zapolnitev vrzeli med večjimi okrasnimi rastlinami uporabite nizke pokrovne vrste. S tem se zelenje razširi na veliko površino in ustvari naraven občutek, hkrati pa je celoten obseg zasaditve pod nadzorom, tako se zdi, da zasnova zasaditve ne ogroža odprtosti vašega dvorišča.

 

Poglejte navzgor

Drevesa, visoke rastline in celo sadilniki, nameščeni na stene, pomagajo razširiti občutek zaznanega prostora, saj pogled usmerjajo navzgor.

 

Drevesa!

Morda nimate prostora za veliko dreves, vendar lahko veliko dosežete že z enim ali dvema dobro izbranima in postavljenima drevesoma.

Izberite vrste, ki ustrezajo obsegu prostora, in sicer manjša drevesa s krošnjami ali ozka, pokončna zimzelena drevesa. Izogibajte se velikim vrstam, ki bi dvorišče okrnile.

Nizka drevesa z nizko krošnjo lahko pomenijo prostore na prostem, zagotavljajo zasebnost pred sosedi in subtilno razlikujejo prostore, hkrati pa ohranjajo jasen pogled na višino debla.

 

Rastline za življenjski prostor

Vključite drevesa in rastline, ki privabljajo ptice in metulje - avtohtone rastline bodo najboljša izbira. Majhna dvorišča so pogosto v urbanih območjih, kjer je narave morda manj, zato je še posebej lepo, če jih obišče lokalna favna.

 

Bodite izbirčni

Ker je prostora manj, je pri oblikovanju majhnega dvorišča pogosto najbolje uporabiti manj vrst.

Vaša zasnova bo videti bolj berljiva, če boste združili več rastlin ene vrste skupaj, namesto da mešate posamezne rastline večjega števila vrst. Pazite, da izberete vrste, ki še vedno zagotavljajo enako raznolikost v višini, teksturi in barvi listov, kot bi jo pričakovali od zasnove večjega dvorišča - vsaka izbrana vrsta se bo morala le malo bolj potruditi, da bo dosegla to zahtevano raven raznolikosti.

Ni pomembno, ali si prizadevate za geometrijsko ali naturalistično zasnovo, z omejitvijo števila vrst boste dosegli večjo prepoznavnost na omejenem prostoru.

 

7.) OHRANITE FUNKCIONALNOST

Ideje za urejanje majhnih dvorišč

 

Dvorišče je uspešno le, če ga je enostavno uporabljati in vzdrževati. Osvetlitev je nujna za nočno uporabo, vendar ne pretiravajte. Luči naj bodo na robovih, kjer ne bodo bleščale ali predstavljale nevarnosti za spotikanje. Običajno zadostuje ena luč na poti na vsakih 15 metrov - manj je več, zlasti na majhnih dvoriščih.

Verižne luči so lahko zabavne, vendar jih ponovno svetujemo uporabljati zmerno, da ne bi preveč visečih črnih kablov zmanjšalo dnevne privlačnosti vaše zasnove. Poskusite se izogniti obešanju vrvic nad ključnimi pogledi in jih raje obdržite na obrobju teras.

Če je treba shraniti zunanje blazine, otroško igralno opremo ali druge podobne predmete, poskusite poiskati skrita, a priročna mesta. Odlična možnost so klopi za shranjevanje, pa tudi majhni kotički pod dvignjenimi verandami ali stopnišči.

Izberite rastline, ki ne zahtevajo veliko vzdrževanja, zlasti avtohtone rastline, in zagotovite enostaven dostop do območij sajenja, da jih boste lahko vzdrževali brez težav.

Na majhnih dvoriščih se pogosto izogibajte trati, saj je v ozkih prostorih težje kositi in namakati. Če potrebujete prostor za igro, je lahko dobra alternativa umetna trava.

Majhna dvorišča so lahko in morajo biti še vedno zelo dobro oblikovna. Ni treba pričakovati manj zadovoljstva, čeprav je ključni korak prilagoditi svoja pričakovanja realnosti majhnega prostora.

Kot pri vsakem projektu je zdrav dialog z oblikovalcem in izvajalcem ključna sestavina za doseganje uspešnega rezultata. Če bo komunikacija jasna, dosledna in spoštljiva, boste na dobri poti do čudovitega oblikovanja majhnega dvorišča.

 

Vir članka:

www.yardzen.com