Katere koristi imamo lahko od trajnostne strehe?

Katere koristi imamo lahko od trajnostne strehe?

 

Ni treba posebej poudarjati, da je trajnost eden ključnih vidikov gradbene industrije v teh časih. Naše okolje si ga obup(a)no želi, naši viri ne morejo trajati brez njega in vse več strank ga pričakuje, zato je to nujno za vse proizvajalce.

 

Gerard strešniki tukaj niso nobena izjema. Kako prispevamo k temu globalnemu izzivu in - kar je še pomembneje za vas - zakaj je to dobro za stranke?

 

"Najpomembnejši svetovni natečaj za trajnostno oblikovanje" fundacija HOLCIM za trajnostno oblikovanje je leta 2015 razglasila svojega dobitnika nagrade Global Silver Award za javno knjižnico na Šrilanki, ki je bila zgrajena iz recikliranih materialov, vključno z lahko kovinsko streho.

 

Trajnost je ZAPISANA v našem DNK-u 

 

Če smo bolj iskreni, gre za ozemlje naše surovine: jeklo. Ta kovina, kot zaželen strešni material, vse bolj priznavajo trajnostni prvaki.

Navedli vam bomo 3 koristi, zaradi katerih so izdelki iz jeklenih kritin tako ugodni za zelene pobude in priljubljeni pri za okolje ozaveščenih strankah po vsem svetu.

 

Neskončno recikliranje

Ko pomislite na trajnost, je zelo verjetno, da je prva beseda, ki vam pride na misel: recikliranje. S pametno uporabo omejenih virov in da se znebimo gora smeti, ki uničujejo naš ljubljen planet, lahko pripomoremo zelo veliko k dobrobitu našega okolja in Zemlje.

Ni čudno da je recikliranje eden od primarnih ciljev vseh prizadevanj za trajnost življenja na Zemlji. Gradbena industrija ima v zvezi s tem svoj pošten delež odgovornosti.

 

"Odpadki strešnih materialov pomenijo več kot 40 milijonov ton ali 5 odstotkov vseh trdnih odpadkov, proizvedenih letno v ZDA. Izboljšana in ponovna uporaba strešnih materialov ponuja eno najboljših možnosti za zmanjšanje odpadkov na odlagališčih po vsem svetu."  (architectmagazine.com)

Katere koristi imamo lahko od trajnostne strehe?

 

Naš globalni interes je, da preklopimo na 100% reciklirane izdelke kovinskih kritin, da bi bili dobri čuvaji Zemlje, katero varujemo še za naslednje generacije, naših otrok in vnukov. Morda je vse to razmišljanje preveč za večino od nas, a če vsi ne začnemo razmišljati tako, bo na koncu ostane le lepa vizija, ki se nikoli ne bo uresničila.

 

2.) Lahka teža materiala

 

Za razliko od še vedno priljubljenih tradicionalnih strešnih materialov, kot sta opeka ali beton, jeklo predstavlja le 1/7 njihove teže. To je pomembno, saj je prizanesla že veliko stavbam, kot je recimo dom. Arhitektom omogoča, da hkrati izvršijo bolj »pusto« načrtovanje materiala, s tem pa zmanjšajo stroške gradnje.

Nimajo samo novogradnje teh koristi od lahke teže. Tudi prenove streh so, v lanskem in letošnjem letu, zaradi globalnih ekonomsko-političnih razlogov (energetska kriza, visoka inflacija in vojna v Ukrajini), ob tej strešni rešitvi ogromen potencial.

Lahke, kamnito obložene strešne kritine oz. ploščice, kot je GERARD, je mogoče namestiti celo naravnost na obstoječe stare strehe samo z uporabo novih podpornikov. Ni treba omenjati, koliko materiala – in denarja seveda – je privarčevanega v tem procesu.

Katere koristi imamo lahko od trajnostne strehe?

 

3.) Trajnost

 

Ste se že kdaj razburili, ko ste kupili nov izdelek in ga po le nekaj letih vrgli stran? Ker je njegova garancija veljala le eno leto, serviser pa ga ni hotel popraviti, ker ga proizvajalec ni dobavljal z rezervnim deli?

Kratka življenjska doba izdelkov povzroča vedno več napetosti med proizvajalci in strankami. V Združenem kraljestvu (Velika Britanija) je leta 2021 začel veljati zakon o "pravicah do popravila" za povečanje trajnosti proizvodov, zadovoljstva strank in okoljske trajnosti.

Podaljšanje življenjske donosnosti proizvodov in gradnje je ključnega pomena za trajnost. Močne jeklene ploščice, odporne na korozijo, se lahko izkažejo za izjemno vzdržljive. Zakaj?

Močno jekleno jedro lahko prenese nevihte (točo) in edinstvena horizontalna tehnika 8-točkovne montaže (ki jo uporablja GERARD) se je večkrat izkazala kot dokaz, da je varna tudi pred orkani po vsem svetu.

 

Trajnost GERARDA je dobra za vas in dobra za okolje.

 

To je win-win odločitev.