10 načinov, kako se prepustiti božičnemu vzdušju

Božič je že skoraj pred vrati! Če v svojem življenju potrebujete malo veselja in lahkotnosti, je tu 10 načinov, ki vam bodo pomagali, da se vživite v božični čas.

Ali se vas je že dotaknilo božično vzdušje? O, kako rad imam božič! Tukaj je nov in izboljšan seznam stvari, ki jih lahko naredite, da boste letos veseli in zadovoljni ter razmišljali o resničnem pomenu božiča kot še nikoli

Včasih smo tako zaposleni z vsemi pripravami in božičnim vrvežem, da pozabimo na svoje veselje! Božič je lahko stresen čas in to je velika škoda!

Z vami delim 10 načinov, kako vrniti malo zvonjenja v svoj korak in božično veselje v svoje srce! Tudi če ste najsrečnejši »božični škrat«, vam bodo te ideje pomagale praznovati ta posebni čas!

Prepričan sem, da boste s temi predlogi v hipu začeli prepevati božične pesmi!

 

1.) Poslušanje božične glasbe

10 načinov, kako se prepustiti božičnemu vzdušju

 

Poslušajte svojo najljubšo božično glasbo! Ko pospravljate ali krasite sobo ali drevesce, poslušajte poskočno, zabavno božično glasbo. Ko kuhate, poslušajte Michaela Bubla ali božične standarde, ko delate in se morate osredotočiti brez velikega udarjanja z nogami, pa poslušajte svoj izbor mirne božične glasbe!

Božična glasba je tako posebna poslastica in večina nas jo posluša le v tem letnem času! Poslušajte božično glasbo, kolikor se le da! To je pravi dvigovalec razpoloženja!

 

2.) Napolnite svoj dom z božičnimi vonjavami

10 načinov, kako se prepustiti božičnemu vzdušju

 

O, veselje! Vonji ustvarjajo in sprožajo močne spomine. Napolnite svoj dom z vonji poprove mete, cimeta in klinčkov, zimzelenega lesa, vanilje in drugih okusnih božičnih vonjav.

To lahko počnete tudi z razprševanjem eteričnih olj.

Drugi način za dodajanje božičnega vonja v sobo je, da sami izdelate dišeče storže. Njihova izdelava je tako zelo preprosta in jih lahko shranjujete ter osvežujete iz leta v leto.

 

3.) Skrajšajte seznam opravil

10 načinov, kako se prepustiti božičnemu vzdušju

 

Dobro, samo naredite to!!!! Saj veste, da morate! Malo praznične ljubezni, prijatelji!

Večina nas ima precej natrpan praznični urnik!

Če ste nagnjeni k nalaganju opravil, zabav, odgovornosti itd.! Ne počnite tega!

Cilj božičnega dne je imeti pripravljeno srce in ne pripravljeno vse drugo v vesolju!

Zaradi tega so naši duhovni in čustveni rezervoarji prazni, naša telesa pa izčrpana, s sveže z obliži polepljenimi konicami prstov, bleščicami v laseh in podočnjaki pod očmi!

Včasih je dobro pregledati vsa opravila, ki ste jih počeli včasih, in zmanjšati njihovo število!

Ali je res potrebno narediti 15 različnih vrst božičnih piškotov? NE! Če jih torej naredimo, naredimo le nekaj naših najljubših. To je tako zelo osvobajajoče!

Ali res potrebujemo tri božična drevesa, taka, ki krasijo dvorane v Cankarjevem domu?

Veliko bolje je imeti eno, ki je skrbno in veselo okrašeno! Prosim, poslušajte... Naredite tisto, kar je pomembno za vas in vašo družino. To je to! Boste veliko srečnejši in tudi vaša družina vas bo imela rada zaradi tega!

Božič je lahko božič brez vseh dodatkov. Charlie Brown je imel prav!

 

4.) V božičnem duhu prosite za pomoč

10 načinov, kako se prepustiti božičnemu vzdušju

 

To je zelo pomembno!

Tonetovi sosedje so se počutili kot družina. Delali so skupaj! "Mnoge roke lažje opravijo dela". Star pregovor je resničen!

Od naših babic se lahko veliko naučimo o sodelovanju.

Če imate radi peko piškotov, jo zamenjajte za božično opravilo, ki vam ni tako všeč! Če radi krasite, a čiščenje/organiziranje ni vaš dar, povejte, da ste pripravljeni zamenjati delo!

Ker imamo veliko dela, potrebujemo pomoč. Tudi naša prijateljica lahko dela za nas in nam tako pomaga npr. pospraviti božične okraske. Ne zavedate se, kako velikanska teža v velikosti božičnega drevesa bo padla z vas!

Običajno že hitro po božiču preidemo na januarski urnik dela in v tednu takoj po novem letu nimamo časa za pospravljanje, razen med 1.00 in 3.00 uro zjutraj. In ta čas je že rezerviran za prepotreben spanec! Tako lahko prijateljica hitro postane boginja v našem življenju!

Porazdelite. Ne smete opraviti vsega božičnega dela sami. Če v vašem domu živi še druga oseba, si delo razdelite in skupaj uživajte v zabavi!

Družinsko božično kosilo lahko brez težav gostite, a naj vam pri tem pomagajo tako vaši otroci kot ostali sorodniki. Razdelite naloge, tudi tiste do končnega pospravljanja posode. Kakšno veselje je delati skupaj!

Delajte stvari, ki vam olajšajo življenje in božični čas ter ga naredijo bolj prijetnega! Prosite za pomoč!

Resnično, naredite to!

 

5.) Okrasite nekaj v 20 minutah

10 načinov, kako se prepustiti božičnemu vzdušju

 

Okrasitev naših domov v božičnem času je lahko zastrašujoča!

Kako zabavno bi bilo, če bi se prepustili božičnemu okrasku, za katerega bi potrebovali le 20 minut?

Večina nas lahko v dnevu najde 20 minut, da naredimo nekaj lepega. Če se bomo 20 minut osredotočali le na to eno stvar, bo naš um dobil prepotreben odmor in nas bo prebudil v božičnem duhu.

Na spletu je na voljo toliko preprostih božičnih aranžmajev, za izdelavo katerih potrebujemo manj kot 20 minut. Če malo razmislite, boste tudi sami našli polno čudovitih idej za božično okrasitev v zadnjem trenutku.

 

6.) Preberite pravo božično zgodbo

10 načinov, kako se prepustiti božičnemu vzdušju

 

Če se ne počutite preveč božično, si privoščite počitek! Nič hudega.

Resnici na ljubo je to, kako praznujemo božič, daleč od resničnega prvega božiča! Če želite zares spoznati pravi pomen božiča, preberite o njem v Svetem pismu: Luka 2,1-20.

Razmislite o PRAVEM božiču, ko z božičnega prizorišča odstranite vse bleščice in dodatke, nazaj pa dodate vse prvinske poglede, vonjave, čustva in pomen!

Pri božiču v resnici ne gre za okraske in bleščice. Gre za to, kako je Bog prišel k nam s svojim načrtom odrešenja! To je nekaj, kar je treba praznovati! 

Tudi če ste najbolj veseli ljubitelji božiča ali najbolj mrmrajoči Grinch, si morate vzeti čas in prebrati pravo božično zgodbo! To je tako dobro za vašo dušo.

Božični duh je resničen in ga je treba ceniti!

  

7.) Preberite božično knjigo

10 načinov, kako se prepustiti božičnemu vzdušju

 

Vzemite si čas in preberite nekaj božičnih knjig! Lahko so preproste, pa vendar tako duhovite!

Že samo ob naslovu "Najboljše božične zgodbe" se lahko vsakič znova nasmejemo!

 

8.) Oglejte si božični film

10 načinov, kako se prepustiti božičnemu vzdušju

 

Vzemite skledo kokic (in morda nekaj čipsa) in zberite družino ter si skupaj oglejte božični film!

V marsikateri družini so imeli tradicijo, ki se nadaljuje še danes. Vsak petek zvečer je filmski večer. Zdaj to počnejo tudi otroci, ki imajo svoje družine.

9.) Vožnja naokoli in ogled božičnih lučk

10 načinov, kako se prepustiti božičnemu vzdušju

 

To je lahko najljubši projekt!

V predbožičnem času si ogledujmo hiše, ki jih videvamo ob poti ter si jih v mislih zapisujmo, da si jih želimo obiskati na naših ogledih "božičnih lučk". Dobre, slabe, kičaste, posebne, za katere ne veste, kaj so lastniki razmišljali! Priznati morate, da imate radi tako vsakdanje kot edinstvene božične lepote!

Božične lučke so nekaj čarobnega! Ne pozabite vključiti božičnih melodij in s seboj vzemite termofor ali termovko vroče čokolade ter morda piškotek ali dva!

Naj bo to družinski dogodek!

10.) Pojdite na sprehod

10 načinov, kako se prepustiti božičnemu vzdušju

Med prazniki ne pozabite na gibanje. Ko smo zaposleni, običajno opustimo vadbo. Vendar bo vadba pripomogla k boljšemu psihičnemu počutju in tudi sami se bomo bolje počutili!

 

Preživite čas na svežem zraku. Pojdite ven! Tudi če je mrzlo!

 

Za konec pa je tukaj še nekaj drugih stvari, ki vam bodo morda prinesle malce božičnega vzdušja:

- ne hodite v nakupovalno središče (samo, da vidite Božička. Vse ostalo lahko v božičnem času uniči življenje!),

- naročite prek spleta,

- obiščite lokalne trgovine,

- kupite majhno pravo zimzeleno drevo (Če imate veliko umetno drevo, si tik pred božičem kupite manjše drevo ali vsaj kup pravega zelenja.),

- pošljite božične voščilnice in jih napišite sami,

- pijte vročo čokolado,

- darujte v svojo najljubšo dobrodelno organizacijo - božič pomeni veselje, upanje, ljubezen in mir,

- pojdite v cerkev,

- opravite prostovoljno delo, če lahko,

- ugotovite, kateri dogodki se dogajajo v vaši okolici, in se jih udeležite,

- zavijte darila, ko jih kupite,

- pojejte veliko piškotov (in upoštevajte zadnji nasvet - obujte čevlje za hojo!),

- pripravite darila/piškotke za prijatelje in jih pustite pred njihovimi vrati,

- na vhodna vrata obesite venec z veliko pentljo.

 

 

 

Vir članka:
www.stonegableblog.com