Kako odstraniti sneg z dovoza brez lopate: 7 rešitev, ki delujejo

Ko zapade sneg, se otroci razveselijo in se odpravijo na sankanje, odrasli pa posežejo po lopatah za sneg. Kaj pa se zgodi, če nimate pri roki lopate?

Ne glede na to, ali je sneg nepričakovano zapadel ali pa je vaša lopata pokvarjena ali izgubljena, obstajajo tudi drugi učinkoviti načini, da ohranite poti in pločnike okoli vašega zemljišča varne in brez snega. Nadaljujte z branjem, da izveste, kako odstraniti sneg z dovoza brez lopate

1.) Sol

Kako odstraniti sneg z dovoza brez lopate: 7 rešitev, ki delujejo

Morda najbolj očiten način, kako se znebiti snega brez lopate, je soljenje dovozov in pločnikov. Čeprav zahteva bolj natančno časovno usklajevanje kot lopatanje, je soljenje preizkušena in poceni alternativa profesionalnemu odstranjevanju snega.

Poskusite uporabiti sol za dovoz, preden zapade sneg. Kamena sol začne taliti sneg in led tako, da zniža temperaturo zamrzovanja vode z običajnih 0 stopinj Celzija na približno -9 stopinj Celzija. Za očiščenje 6-metrskega dovoza je potrebnih le slabega 0,5 kg kamene soli.

Upoštevajte, da soljenje dovoza deluje le do določene temperature, okoli -15 stopinj Celzija, pri kateri se bo namesto taljenja še naprej tvoril led. V tem primeru morate sol zmešati z nekaj peska za dodaten oprijem.

2.) Podloge za taljenje snega

Razmislite o investiciji v podloge za taljenje snega, preden zapade prvi sneg. Te podloge se namestijo zelo enostavno; preprosto položite jih vzdolž svoje poti in jih priključite, ko začne snežiti. Podloge za taljenje snega se segrevajo z elektriko in talijo sneg, ki pada nanje.

Še posebej priporočamo možnosti brez zdrsa, kot so visoko ocenjene podloge za taljenje snega HeatTrak, ki so na voljo na Amazonu. Ne glede na znamko, ki jo izberete, lahko podloge premikate tja, kjer jih potrebujete, za razliko od stalnega sistema ogrevanega dovoza. Podloge za taljenje snega lahko tudi dodajo malo ekstra oprijema vaši poti in dovozu, da preprečijo zdrse in padce.

3.) Doma narejeni talilnik ledu

Kako odstraniti sneg z dovoza brez lopate: 7 rešitev, ki delujejo

Naslednja ideja, kako odstraniti sneg z dovoza brez lopate ali soli, vključuje uporabo vode in nekaj gospodinjskih sestavin, da ustvarite lasten talilnik ledu.

Zmešajte 2,2 litra  tople vode s šestimi kapljicami detergenta za posodo in ¼ skodelice čistilnega alkohola - alkohol ima nižjo temperaturo zamrzovanja kot voda, zato je bistvena sestavina za vašo raztopino za taljenje ledu. Raztopino zlijte ali poškropite po snegu in ledu, da onemogočite nabiranje ledu na dovozu. Nato pometite odvečno vodo, da preprečite nastajanje novega ledu.

4.) Puhalnik listja

Če nimate niti snežne freze niti lopate za sneg, imate morda primerno alternativo, ki se nahaja v vaši garaži. Puhalnik listja lahko uporabite za odstranjevanje lahkega in puhastega snega z minimalnim naporom. Puhalnik listja za odstranjevanje snega deluje odlično za puhast sneg, vendar ima tudi svoje omejitve: če je sneg nabit z vlago, postane pretežak za učinkovito odstranjevanje s puhalnikom listja. V tem primeru morate izbrati  eno od drugih možnosti odstranjevanja snega z dovoza, navedenih tukaj.

5.) Pometanje

Kako odstraniti sneg z dovoza brez lopate: 7 rešitev, ki delujejo

Če pri vas ni toliko letnega snega, da bi upravičili nakup lopate za sneg, ali imate le krajšo pot, ki jo je treba očistiti, posezite po metli in se lotite snega z ročno močjo. Ta metoda najbolje deluje z lahkotnim, puhastim snegom; debelejši, težji sneg bo zahteval več truda z vaše strani. Opazujte sneg, ko pada, in ga pometite, preden se ga nabere preveč. S to metodo boste morda morali narediti nekaj izletov na prosto, da bodo vaše poti brez snega.

6.) Ponjave

Kako odstraniti sneg z dovoza brez lopate: 7 rešitev, ki delujejo

Ali običajno pospravite svoje ponjave za zimsko sezono? Če je tako, razmislite, da jih obdržite pri roki in odstranite sneg z dovoza brez lopate. Spremljajte vremensko napoved za sneg, nato položite svoje ponjave na tla, preden začnejo padati snežinke. Ponjave bodo ujele kopičenje snega in vse, kar morate storiti, je odstraniti ponjave, pokrite s snegom, da razkrijete čist dovoz ali pločnik. Poskrbite, da vam bo pri tem kdo pomagal, saj lahko sneg na ponjavi postane težak, če ga pustite, da se kopiči predolgo.

7.) Snežak

Kako odstraniti sneg z dovoza brez lopate: 7 rešitev, ki delujejo

Kreativne ideje za odstranjevanje snega lahko naredijo opravilo bolj zabavno. Če se na vaših poteh in dovozu nabira prava vrsta snega, lahko kotalite velike snežne kepe po asfaltu, da pobirate sneg. Ko snežne kepe postanejo večje, bodo z vsakim potiskom pobirale več snega.

Ko vaša prva snežna kepa postane prevelika, jo potisnite z betona na travnik, da oblikujete osnovo za snežaka, nato začnite kotaliti drugo, da oblikujete srednji del. Ko boste očistili celoten dovoz, boste verjetno imeli enega ali več prijaznih snežnih prijateljev. 

Pogosta vprašanja o odstranjevanju snega brez lopate

 Pri odstranjevanju snega z dovoza brez lopate ste večinoma omejeni na svojo domišljijo in orodja pri roki. Zgoraj navedeni nasveti o najboljših načinih odstranjevanja snega so odlična izhodiščna točka, vendar si preberite še odgovore na pogosta vprašanja o odstranjevanju snega z dovoza za več nasvetov.

  • Ali lahko uporabim vročo vodo, da stalim led na dovozu?

Naj se uporaba vroče vode za taljenje ledu na dovozu sliši še tako mamljivo, tega ne počnite. Če je vreme dovolj hladno, da se na dovozu tvori led, bo vroča voda ustvarila samo več ledu, ko se ohladi in zamrzne.

  • Ali naj solim dovoz pred sneženjem ali po njem?

Dovoz bi morali soliti, preden zapade sneg, saj sol preprečuje nastajanje ledu in nalaganje snega. Sol lahko uporabite tudi po sneženju, vendar bodo rezultati manj učinkoviti.

  • Katera vrsta talilnika ledu ne poškoduje betona?

Kalcijev klorid je najvarnejša vrsta talilnika ledu za beton. Deluje celo do nizkih temperatur, kot je -26 stopinj Celzija, ne zmrzne in se ne odtaja, kar pomaga preprečevati poškodbe zaradi pritiska ledu na beton.

  • Kateri je najhitrejši način, da stalim sneg z dovoza?

Eden najhitrejših načinov, kako staliti sneg z dovoza, je mešanica 2,2 litra  tople vode s šestimi kapljicami detergenta za posodo in ¼ skodelice čistilnega alkohola. To raztopino zlijte neposredno na sneg, da bo takoj razbila tudi led.

  • Kdaj naj očistim sneg z dovoza?

Sneg bi morali čistiti tako pogosto, kot lahko, da preprečite nabiranje snega in ledu. Lažje je narediti manjša čiščenja kot eno veliko. Če je veliko snega in je vaš dovoz zelo velik, je morda dobra ideja, da poiščete storitve odstranjevanja snega.

  • Ali bo kis stopil led z dovoza?

Ker vsebuje ocetno kislino, kis znižuje ledišče vode. Čeprav bo kis stalil led na dovozu, ni tako učinkovit kot druge snovi, na primer kamena sol.

  • Ali lahko odstranim sneg s puhalnikom listja?

Odstranjevanje snega s puhalnikom listja je izvedljiva možnost, če je sneg lahek in puhast. Takoj ko sneg postane pretežak in moker, pa puhalniki listja postanejo veliko manj učinkoviti.