15 stvari, ki jih nikoli ne hranite v garaži

15 stvari, ki jih nikoli ne hranite v garaži

 

Garaža je priročno mesto za shranjevanje vaše navlake, vendar je nekatere gospodinjske predmete bolje hraniti drugje.

Ko v vašem domu primanjkuje prostora in potrebujete mesto za shranjevanje športne opreme ali redko uporabljenih gospodinjskih predmetov, na katero mesto najprej pomislite? Na garažo, seveda! Ne tako hitro. Mnogi dragoceni predmeti se lahko poškodujejo, če jih hranite v garaži, medtem ko lahko drugi predmeti dejansko predstavljajo tveganje za vaš dom ali družino. Preberite, katerih predmetov nikoli ne bi smeli hraniti v svoji garaži.

 

1.) Les za kurjavo

15 stvari, ki jih nikoli ne hranite v garaži

 

V mrzlih zimskih nočeh tisti goreč zimski ogenj potrebuje gorivo. Čeprav vas mika, da les za kurjavo zložite v garažo, da je hitro dostopen, se temu uprite: skupaj z drvmi pridejo tudi škodljivci, ki lahko vdrejo v vašo garažo in se sčasoma preselijo tudi v vaš dom. Vaša najboljša izbira? Les za kurjavo zložite na dvignjeno mesto, stran od doma in ga prekrijte s ponjavo, da ostane suh.

 

2.) Konzervirana hrana

 

Če vam primanjkuje prostora v kuhinjskih omaricah ali shrambi, ne tvegajte skladiščenja dodatne konzervirane hrane v garaži. Ministrstvo za kmetijstvo priporoča shranjevanje konzervirane hrane na hladnem in suhem mestu, večina garaž pa ne izpolnjuje nobene od teh zahtev. Vlažna garaža lahko povzroči rjavenje pločevink, konzervirana hrana, shranjena v garaži, ki je toplejša od 29 stopinj Celzija, pa se lahko pokvari. Če vam zmanjka prostora za vaše hitro pokvarljive izdelke, je to morda pravi čas za preureditev kuhinjskih polic.

 

3.) Propan 

15 stvari, ki jih nikoli ne hranite v garaži

 

Še en velik ne. Če imate pri roki dodatno jeklenko propana za vaš kamp štedilnik ali žar, jo vedno shranjujte na prostem. Jeklenke propana niso namenjene shranjevanju v zaprtih prostorih. Če ventil pušča, lahko plin propan prodre v garažo, kar ustvarja tveganje za zadušitev in požarno nevarnost. Če se garaža napolni s propanom, lahko že navadna iskra ali pilotska luč vžge plin in povzroči požar v vaši hiši.

 

4.) Rezervni hladilnik 

15 stvari, ki jih nikoli ne hranite v garaži

 

Če ste naklonjeni varčevanju z energijo - in kdo ni? – potem v garaži ne hranite rezervnega hladilnika. Hladilniki najučinkoviteje delujejo pri temperaturah med 18 in 25 stopinj Celzija. Poleti lahko garaža brez nadzorovane klime doseže temperature višje od 38 stopinj Celzija, zaradi česar hladilnik dela prekomerno, da ostane hladen - in s tem poveča vaš račun za elektriko. Hladilnik se ne obnese nič bolje pozimi, saj celo njegova izolirana vrata ne morejo preprečiti zamrzovanja hitro pokvarljivih živil.

 

5.) Leseno pohištvo 

15 stvari, ki jih nikoli ne hranite v garaži

 

Če želite svojim otrokom ali vnukom predati vaše starinsko leseno pohištvo, jim ga rajši predajte zdaj, namesto da ga hranite v garaži. Temperaturna in vlažnostna nihanja pustošijo po lesu, saj se njegova vlakna izmenično napihujejo in krčijo. To lahko povzroči poškodbe, kot so razslojenost furnirja in ukrivljanje lesa. Že nekaj kratkih mesecev v garaži lahko nekatere lesene predmete naredi popolnoma neuporabne.

 

6.) Elektronika 

15 stvari, ki jih nikoli ne hranite v garaži

 

Če stare igralne konzole, tiskalnika ali osebnega računalnika ne želite več, a so še vedno uporabni, jih raje podarite otroku v soseski ali donirajte, kot da bi jih hranili v garaži. Visoka raven vlage v garaži je pogubna za elektroniko, saj povečuje tveganje za poškodbe notranjih tiskanih vezij naprave. Tudi če vlaga ne uniči vaše stare elektronike, lahko slednja postane žrtev drobnih žuželk, ki se lahko vtihotapijo v notranjost in poškodujejo komponente. Takšne naprave torej hranite v zaprtih prostorih ali pa se jih čim prej znebite.

 

7.) Posteljnina in oblačila 

15 stvari, ki jih nikoli ne hranite v garaži

 

Vročina, vlaga in žuželke so naravni sovražniki tkanin. Zaradi te trojne nevarnosti, ki je v garažah vse prepogosta, so oblačila in posteljnina izpostavljeni tveganju za nastanek plesni, glivic in drugih poškodb. Ne glede na to, ali gre za škatlo otroških oblačil, oblačila lanskega poletja ali poročno obleko, če jo želite zaščititi, je ne shranjujte v garaži. To velja tudi za rezervno vzmetnico. Tudi če je tesno zavita, lahko nanjo vplivajo drobni insekti in avtomobilski hlapi.

 

8.) Dragocene fotografije 

15 stvari, ki jih nikoli ne hranite v garaži

 

Najboljši način za zagotovitev, da bodo vaše dragocene fotografije varne za prihodnje generacije, je, da jih shranite v hladnem, suhem in temnem prostoru, na primer pod posteljo ali na zadnji strani notranje omare. Shranjevanje fotografij v garaži je vabilo k njihovemu uničenju in lahko povzroči nastanek kupa zbledelih in zlepljenih fotografij. To so dragoceni spomini - ne shranjujte jih poleg avtomobila in športne opreme.

 

9.) Papirnati izdelki

15 stvari, ki jih nikoli ne hranite v garaži

 

Nič ne privlači miši in žuželk (kot so termiti in srebrne ribice) bolj kot papirnati izdelki. Ne glede na to, ali gre za pomembne davčne dokumente, zbirko stripov ali komplet enciklopedij, ki ste jih podedovali od tete, če jih želite obdržati, jih hranite izven garaže. Če se knjige in dokumenti izognejo škodljivcem, ki se hranijo s papirjem, pa lahko nihanja temperature v garaži še vedno povzročijo, da se zvijejo in razpokajo.

 

10.) Barva 

15 stvari, ki jih nikoli ne hranite v garaži

 

Ob nepravilnem skladiščenju (na primer v neogrevani garaži) se lahko barva loči ali želira. Tudi neodprte pločevinke so v nevarnosti, da se pri ekstremnih temperaturah pokvarijo. Če je vreme zmerno in ste v postopku barvanja hiše, lahko napol polno pločevinko z barvo čez noč postavite v garažo. Če pa nekaj mesecev ne nameravate več barvati, tesno zaprite pokrov in pločevinko pospravite v klet ali shrambo, dokler je ne boste potrebovali.

 

11.) Bencin 

15 stvari, ki jih nikoli ne hranite v garaži

 

Čeprav bencin lahko hranite v garaži, a če tega ne storite pravilno, ogrožate sebe in svoj dom. Veliko občinskih požarnih predpisov omejuje skladiščenje bencina na manj kot 95 litrov. Uporabljajte samo posode, odobrene za shranjevanje bencina, in jih postavite na kos vezanega lesa, ne neposredno na betonska tla, da jih zaščitite pred ekstremnim mrazom in posledično nevarnostjo kondenzacije. Prepričajte se, da so posode izven neposredne sončne svetlobe in izven dosega otrok.

 

12.) Alkohol 

15 stvari, ki jih nikoli ne hranite v garaži

 

Piva, vina in drugih alkoholnih pijač ne hranite v garaži. Tudi na zaprte steklenice lahko vpliva intenzivna poletna vročina neizolirane garaže, še posebej vino ne prenaša dobro radikalnih temperaturnih nihanj. Če želite ohraniti svežino svojih napitkov, vino in druge pijače shranjujte pri stabilnih temperaturah v zaprtih prostorih.

 

13.) Hrana za hišne ljubljenčke in osnovne živilske potrebščine

15 stvari, ki jih nikoli ne hranite v garaži

 

Ko morate shraniti 2,5-kilogramske vreče moke, velike vreče riža in družinska pakiranja žitaric, lahko v shrambi hitro zmanjka prostora. In kam boste spravili 22-kilogramsko vrečo pasje hrane! Poiščite prostor za shranjevanje nekje drugje, ne v garaži. Hrana, bodisi za ljudi ali hišne ljubljenčke, privlači glodavce in insekte, ekstremna nihanja temperature v garaži pa lahko povzročijo, da se hrana tudi pokvari.

 

14.) Dragoceni spominki 

15 stvari, ki jih nikoli ne hranite v garaži

 

Zelo ljube plišaste igrače, zgoščenke z družinskimi fotografijami, vinilne plošče in drugi predmeti s sentimentalno (ali celo dejansko) vrednostjo bi morali biti shranjeni izven garaže. Miši, vlaga, vročina, mraz in žuželke lahko uničijo vaše skrbno hranjene spominke. Te spominke shranite v notranjosti v omari ali na podstrešju ali v kleti, po možnosti dvignjene od tal in v plastičnih zabojih s tesno prilegajočimi se pokrovi.

 

15.) Mastne krpe

15 stvari, ki jih nikoli ne hranite v garaži

 

Ko zaključite projekt, pri katerem ste uporabili izdelek na oljni osnovi, na primer madež ali tesnilno sredstvo, uporabljenih krp nikar ne odvrzite v kot garaže - ali kamor koli drugam. Oljne krpe so zelo vnetljive in že ena sama iskra lahko povzroči požar. Tudi brez iskre lahko pride do samovžiga mastnih krp. Namesto tega krpe posušite tako, da jih posamično razporedite na negorljivo površino. Ko se posušijo, jih položite v prazno kovinsko posodo za barvo, jo napolnite z vodo, namestite pokrov, nato pa posodo odnesite na lokalno odlagališče nevarnih odpadkov.

 

 

 

Vir članka:

www.bobvila.com