Strehe glede na podnebne značilnosti

Strehe glede na podnebne značilnosti

 

Streha je nepogrešljiv del vsakega objekta, saj zagotavlja zaščito pred vremenskimi vplivi in s tem omogoča udobje v notranjosti stavbe. Vendar pa je lahko tip strehe, ki je učinkovit v enem podnebju, popolnoma neprimeren za druge.

 

Kako lahko materiali, oblika in konstrukcija strehe vplivajo na njeno sposobnost prenašanja ekstremnih temperatur in različnih padavin? Kako lahko različni strešni sistemi vplivajo na energetsko učinkovitost stavbe in celoten estetski videz objekta?

 

Strehe, ki kljubujejo najbolj ostrim vremenskim razmeram

 

Začnimo z najsevernejšimi in najjužnejšimi predeli Zemlje ter gorovji, kjer v večini prevladujejo hladni ter ostri vremenskimi pogoji. Tu se ljudje srečujejo predvsem z dvema težavama, mrazom in snegom/ledom. Strehe zatorej potrebujejo posebne vrste izolacije in naklon, ki preprečuje kopičenje večje količine snega na strehi in potemtakem večjo obtežitev. Vendar pa vseeno želimo, da se sneg obdrži na strehah kot dodatna izolacija, zato se na streho pritrjujejo t.i. snegolovi.

Strehe glede na podnebne značilnosti

 

Najbolj primerni materiali za strešno kritino v takih razmerah so bitumenske skodle, kovinska kritina ali skrilavec. Vsem tem materialom je skupna ekstremna vzdržljivost in odpornost. Skrilavec je v uporabi že dolgo časa, medtem ko sta se prva dva materiala pojavila kasneje. Kovinska kritina je posebej priljubljena pri načrtovanju hiš v visoko ležečih predelih, gorskih koč ali bivakov. Pri slednjih je pomembna predvsem zaradi ustvarjanja Faradayeve kletke zaradi pogostih udarcev strel, zato je montirana tudi po sami fasadi.

Strehe glede na podnebne značilnosti

 

Vendar pa poznamo tudi druge načine kritja. Npr. na Grenlandiji, Islandiji, Farovških otokih, Skandinavskem polotoku in Sibiriji se poslužujejo zelenih streh, torej streh, kritih z zemljo in rastlinjem, ki omogočajo zelo dobro in trajnostno izolacijo. Narod Samijev v Skandinaviji že tisočletja gradi lesene gomile, krite z zemljo, kamenjem in rastlinjem. Še severneje pa se Inuiti in sibirski narodi poslužujejo kupolastih iglujev iz ledu in snega.

Strehe glede na podnebne značilnosti
Strehe glede na podnebne značilnosti
Strehe glede na podnebne značilnosti

 

 

Kakšne strehe so primerne za toplejše predele oz. podnebje?

 

Strehe, ki so primerne za toplejša podnebja, imajo običajno drugačen dizajn in konstrukcijo v primerjavi s tistimi, ki so zasnovane za hladnejša podnebja. Načrtovane so tako, da ohranjajo notranjost stavbe hladno, predvsem z barvami in materiali, ki odbijajo sončne žarke, in s spodbujanjem naravnega prezračevanja in hlajenja.

Strehe glede na podnebne značilnosti

 

Ena izmed najbolj priljubljenih vrst streh za toplejša podnebja je ravna streha, vendar samo v predelih, kjer se hkrati ne pojavljajo večje količine padavin. Pogosto so izdelane iz belih ali svetlo obarvanih materialov za odboj svetlobe, kar pomaga ohranjati notranjost stavbe hladno, predvsem bele strehe v Grčiji, stari z glino obloženi puebli v Severni in Sredni Ameriki ter tradicionalne stavbe na Bližnjem vzhodu.

Poleg tega so ravne strehe enostavne za vzdrževanje in popravilo, kar jih naredi kot praktično izbiro za veliko stavb. Za njihovo izgradnjo je potrebno tudi veliko manj materiala, zaradi česar so bolj dostopne.

Strehe glede na podnebne značilnosti

 

Druga izmed oblik gradenj, prisotna že tisočletja na toplejših predelih planeta, je gradnja podzemeljskih objektov ali objektov, vklesanih v skalo. Streha je tu del narave in eko-habitata, pa naj bo ta iz zemlje, kamnin ali peska. Objekti pod zemljo ali v skali držijo bolj kot ne stalno temperaturo skozi celo leto in hkrati nimajo velikega posega v naravo in okolico.

Strehe glede na podnebne značilnosti

 

Tudi pri toplejših podnebnih razmerah je učinkovita strešna kritina kovina, saj je material, ki odbija sončne žarke in ohranja ugodne temperature v notranjosti objekta, vendar pa je dokaj draga za razmere v večini držav, ležečih ob ekvatorju, in posledično bolj nedostopna.

Strehe glede na podnebne značilnosti

 

 

Kako pa je v predelih z ekstremno visokimi temperaturami?

 

Ker je v vročih podnebjih pomembno prezračevanje in hlajenje, so se kulture in civilizacije znašle na različne načine in reševale ta problem. Ene izmed bolj znanih so lovilci vetra ali vetrni stolpi na Bližnjem vzhodu. Še nedolgo nazaj se je njihov pomen zanemarjal in pozabljal, vendar pa je ob porastu zavedanja o klimatskih spremembah vetrni stolp spet začel pridobivati na svoji pomembnosti pri gradnji streh, saj znatno zmanjša stroške ohlajevanja in ogljični odtis stavbe. Zasnovan je tako, da z ene strani v stavbo dovaja hladni zrak z vetrom in na drugi strani iz objekta hkrati sesa segreti zrak nazaj v ozračje.

Strehe glede na podnebne značilnosti

 

 

Ostane nam še torej podnebje oz. predeli z veliko padavinami…

 

Če smo rekli, da je za območja z veliko snežnih padavin primerna streha z naklonom, velja to tudi za pokrajine z večjo količino dežja, le da je priporočljiv znatno večji naklon. Pet značilnih oblik strehe z naklonom za taka območja so enokapnica, dvokapnica, štirikapnica, šotorasta streha in mansardna streha z dvema naklonoma.

Izmed njih je najbolj nepraktična enokapnica, saj odvaja deževnico le na eno stran in s tem zmanjšuje možnost odvajanja vode v podtalnico. Hkrati pa ima najmanjšo površino strehe in s tem povečuje možnost vdora vode v stavbne prostore in hitrejše izrabljanje krovnega materiala.

Kot najbolj primerni materiali za deževne razmere se štejejo kovinska kritina, betonska kritina ali bitumenske skodle, saj so odporni proti obrabi in preprečujejo vpijanje ter vdor vode.

Strehe glede na podnebne značilnosti

 

 

… in pa predeli oz. podnebje z močnimi vetrovi

 

Za dežele z močnimi vetrovi se priporoča ravne strehe ali strehe z manjšimi nakloni iz čim bolj gladkih materialov ki zmanjšujejo upor. Predvsem se priporoča gumijaste, PVC in TPO (termoplastični olefin) materiale kritine ali pa kovinsko kritino ki je odporna na poškodbe in ima prav tako gladko površino.

Široko uporabljene so tudi strehe brez napuščev za čim manj upora. Dvokapnice so primerne, če so prav obrnjene in na območju s stalno smerjo vetrov. Še bolj se priporoča šotoraste strehe, predvsem v krajih s spreminjajočo smerjo vetra. Včasih so ljudje strešno kritino pred močnimi vetrovi ščitili s kamni, položenimi po strešni površini, ali z drugimi težjimi predmeti, danes pa se to počne z raznimi zategami pod strešniki in kritino.

Strehe glede na podnebne značilnosti

 

 

ZAKLJUČEK

Podnebje je eden izmed najpomembnejših faktorjev pri zasnovi strehe, ki ga je potrebno upoštevati za trajnostno gradnjo. Priporočljivo je, da se posvetujete s strokovnjaki, ki vam bodo pomagali izbrati najbolj primerno strešno konstrukcijo in kritino za specifično lokacijo in tamkajšnje potrebe. Dobro oblikovana in pravilno nameščena strešna kritina zagotavlja dolgotrajno zaščito vašega objekta.

Strehe glede na podnebne značilnosti

 

 

Avtor:

Žan Križnar,

arhitekt (Arhinova)