Oblikovanje streh z navdihom iz narave

Oblikovanje streh z navdihom iz narave

 

V današnjem času smo priča vedno večjemu številu kreativnih zasnov zgradb, ki črpajo navdih z mnogo različnih področij, med njimi tudi iz naše matere narave. Iz narave smo povzeli veliko izvirnih idej za kar nekaj nepogrešljivih izumov človeštva ki jih poznamo danes.

Nekatere izmed bolj znanih so na primer letala, vetrne turbine, svilena tkanina in tako dalje. Takemu posnemanju se znanstveno pravi biomimikrija in je prav tako prisotna v arhitekturi ter snovanju strešnih konstrukcij.

 

Kaj je biomimikrija?

Biomimikrija se lahko deli na več različnih vej. Po eni strani jo lahko delimo glede na stvar navdiha (živali, rastline ali neživi del narave), medtem ko jo po drugi strani lahko delimo glede na namen, za katerega se zasnova uporabi

(medicina, gradbeništvo, strojništvo, oblikovanje itd.). Dodatno jo lahko delimo na biomimikrijo za uporabne ali estetske namene, ampak ti dve področji se lahko tudi prepletata.

Oblikovanje streh z navdihom iz narave

 

V tem članku se bomo osredotočili predvsem na biomimikrijo v snovanju strešnih konstrukcij in funkcionalnem oblikovanju. V veliki večini primerov se črpa navdih iz rastlinskega sveta.

 

Zakaj ravno rastline?

Le-te so skrbno oblikovane glede na področje, v katerem se nahajajo, in so prilagojene na lokalne pogoje. Nadzirajo izhlapevanje vode, vnos ogljikovega dioksida, senčenje, obrambne sisteme proti različnim živalskim vrstam in mnogo več.

Oblikovanje streh z navdihom iz narave

 

Eden izmed znanih primerov je Gledališče Esplanade v Singapurju. Streha zgradbe je prekrita s trikotnimi aluminijastimi oblikami, ki ponazarjajo s trni prekrito površino azijskega sadeža durjo. Ta rastlina uporablja trne kot element za senčenje sadeža in preprečuje sušenje njegove sredice.

Med omenjenimi aluminijastimi ’trni’ na Gledališču Esplanade so steklene površine namesto oken. Od znotraj ponuja zgradba čudovite razglede, medtem ko je hkrati zaščitena pred direktno sončno svetlobo in tako zmanjšuje stroške hlajenja.

Oblikovanje streh z navdihom iz narave
Oblikovanje streh z navdihom iz narave

 

Arhitekturno svetovno znane zgradbe po metodi biomimikrije

Med arhitekti poznana zgradba je tudi Muzej umetnosti v Milwaukee-ju v zvezni državi Wisconsin, ZDA. Oblikovan je bil s strani špansko-švicarskega arhitekta Santiaga Calatrave. Muzej ima premični zaslon za senčenje kot del strešne zasnove in je v obliki ptičjega krila. Njegova kompozicija mu dovoljuje, da se premika hitro in elegantno, kadar je potrebno prekriti velike steklene površine na strehi muzeja.

Vendar pa to ni edini Calatravov dizajn, ki temelji na biomimikriji. Znatna večina njegovih zasnov je oblikovana na podlagi idej iz biologije. Na primer nebotičnik The Turning Torso v Malmu na Švedskem, ki je bil oblikovan na osnovi človeške hrbtenice, Planetarij v Valenciji glede na človeško oko, železniška postaja v Zürichu glede na pasji prsni koš in tako naprej. Santiago Calatrava je trdil, da narava vedno oblikuje vse, kolikor se da učinkovito in elegantno z ravno pravšnjo količino materiala, brez viška ali manjka.

Oblikovanje streh z navdihom iz narave
Oblikovanje streh z navdihom iz narave

 

V Angliji imamo še en znan primer, imenovan Eden project, največji rastlinjak na svetu. Navdih za njegov dizajn so črpali iz oblike zrn cvetnega prahu. Sama konstrukcija je narejena iz železa in etilena tetrafluoroetilena in deluje kot termo odeja, ki zadržuje zrak in posledično skrbi za zmanjšano rabo energije.

Oblikovanje streh z navdihom iz narave

 

Zaključek arhitekta

Če povzamem besede Calatrave, zakaj bi poizkušali zanovati nekaj novega in nepreverjenega, ko pa imamo izobilje delujočih in elegantnih oblik že v naravi sami?

Oblikovanje streh z navdihom iz narave