Najboljši načini za zalivanje vaših vrtnih rastlin

Najboljši načini za zalivanje vaših vrtnih rastlin

 

Voda je poleg sončne svetlobe in zemlje bistvenega pomena za uspeh na vašem vrtu. Za zdrav vrt morate poskrbeti, da rastline dobijo dovolj vode, ne da bi pretiravali in poplavljali zemljo. Da bi bile zadeve bolj zapletene, različne rastline, različna podnebja in različno vreme zahtevajo različne količine vode.

Ko načrtujete svojo trato, okolico in vrt, izberite rastline s podobnimi potrebami po vodi in jih posadite skupaj. Tako ne sadite vodnih rastlin poleg sušnih in jih poskušajte hkrati zadovoljiti. Naj bodo ljubitelji vode na bolj mokrih površinah vašega vrta ali blizu vaše vrtne cevi.

Rastline, ki so odporne na sušo, lahko združite v območja, ki so oddaljena od vaših virov vode. Rastline, ki ljubijo vlago, so: luizijanske in japonske perunike, močvirski ognjič, preslice, močvirski hibiskus, kardinalska roža, mahovi in praproti.

Pri zalivanju vrta je treba upoštevati nekaj osnovnih smernic. Kasneje bomo razpravljali o najboljšem načinu uporabe vrtne cevi, da svojim rastlinam zagotovimo potrebno vlago. Naučite se nekaj koristnih tehnik za zalivanje vaših rastlin.

Tehnike zalivanja vrta

Ko zalivate svojo trato in vrt, ne pozabite, da praviloma večina vrtnih rastlin in trata potrebuje centimeter vode na teden. Dobro je, da je zemlja rahlo vlažna in da se prepreči, da bi se popolnoma izsušila, kar je lahko škodljivo za večino rastlin. Vendar pa rastline ne upoštevajo vedno pravil, zato so tu izjeme od te smernice:

• Vroče vreme, suha peščena tla ali natrpane intenzivne zasaditve ali posode lahko zahtevajo več kot centimeter vode na teden.
• Ko je vreme hladno ali so rastline široko razmaknjene ali je zemlja težka in dobro zadržuje vlago, bo morda potrebno manj vode.
• Mlade ali nove zasaditve potrebujejo več vlage na površini tal, da se pospeši rast korenin. Zalivajte rahlo in pogosteje, da zadovoljite njihove potrebe.
• Zrele zasaditve z velikimi koreninskimi sistemi lahko zalivamo močno in manj pogosto kot mlajše rastline. Vlaga se vpije globoko v zemljo in spodbuja korenine, da uspevajo.

Najboljši načini za zalivanje vaših vrtnih rastlin

 

Izogibajte se nočnemu zalivanju rastlin, občutljivih na bolezni. Če voda več ur leži na listju rastlin, lahko spodbudi glivične bolezni, da napadejo liste, popke, cvetove in plodove. Rastline, občutljive na listne pegavosti, gnilobe plodov in ožig, je najbolje zalivati zjutraj, ko bo toplo sonce hitro posušilo liste in preprečilo razvoj gliv.

Preizkusite svoj škropilnik

Nekateri škropilniki vodo dovajajo neenakomerno, zato po vrtu postavite merilnike dežja in primerjajte količino vlage, ki jo vsaka zbere. Če se odčitki močno razlikujejo, pogosteje premikajte škropilnico ali investirajte v učinkovitejši model.

Najboljši načini za zalivanje vaših vrtnih rastlin

Uporaba vrtnih cevi

Cevi za namakanje so dober način za zalivanje vašega vrta. Te cevi so izdelane iz vodoprepustnih tkanin, perforirane reciklirane gume ali drugih poroznih materialov. Ko je pritrjena na vir z nizko ali srednje vklopljeno vodo, se kapljice vlage izlijejo po dolžini cevi.

Najboljši načini za zalivanje vaših vrtnih rastlin

 

Cevi za namakanje so učinkovitejše od nadzemnih brizgalk, ker zagotavljajo vodo neposredno koreninam rastlin. Zelo malo vode izhlapi in nobena ne prši na rastlinsko listje, kar pomaga odvračati bolezni. Lahko pa traja uro ali več, da temeljito navlažite del vrta, ki je v dosegu cevi.

Cevi za namakanje zahtevajo nekaj posebne pozornosti, če želite, da pravilno delujejo. Tukaj je nekaj namigov:

• Vodite cevi za namakanje naravnost po vrtu. Če so nastavljene na preostro obračanje ali ukrivljenost, se bodo prepognile in se ne bodo napolnile z vodo.
• Pričakujte, da se bo več vode izlilo s konca, ki je najbližji viru, in manj vode iz oddaljenega konca.
• Če cev vlaži samo eno stran koreninskega sistema rastline, premaknite cev, da zalijete suho stran, preden menite, da je delo opravljeno.
• Če želite ugotoviti, ali je bila zemlja dovolj zalita, skopljite zemljo poleg cevi. Če je voda pritekla 12 centimetrov navzdol, je čas, da izklopite cev. Zapolnite si, kako dolgo je to trajalo – za naslednjič.
• Za hitrejše rezultate poiščite ravne cevi z majhnimi luknjami. Seveda obstaja kompromis: te cevi hitreje zagotavljajo vodo, vendar niso tako nežne do tal.


Če so vam všeč rezultati cevi za namakanje, jih lahko nadgradite na trajne ali poltrajne sisteme kapljičnega namakanja. Čeprav so dražji, so ti sistemi zasnovani po meri za različne vrste tal in posamezne potrebe rastlin po vodi. In vam jih ne bo treba premikati po vrtu.

Najboljši načini za zalivanje vaših vrtnih rastlin

 

»Vodna« modrost

Vodo nanesite zjutraj (ali zvečer), ko ni močnega vetra, sonce manj pripeka in je izguba vode zaradi izhlapevanja minimalna.

 

 

Vir članka:
howstuffworks.com