Koliko stanejo sončne celice - ali so vredne svoje investicije?

Koliko stanejo sončne celice - ali so vredne svoje investicije?

 

Namen tega članka je odgovoriti na vprašanje, koliko stanejo sončne celice (rečemo jim tudi sončni paneli ali kolektorji), in kar je ključno, če se vam ta investicija sploh splača. Ali to pomeni, da boste dolgoročno prihranili? In kdaj se vam bodo začetni stroški povrnili?

 

Ali vam lahko sončne celice resnično prihranijo denar ali začetni stroški pač niso vredni svoje investicije?

 

Čeprav so okoliščine vsakega od nas drugačne, je cilj tega članka dati jasne primere, ki kažejo, kako bi vam lahko naložba v sončne celice koristila (ali pa tudi ne).

Da bo jasno, sončna energija je okolju (naj)prijaznejša izbira. In v prihodnosti, ko bodo električni avtomobili bolj obremenjevali (električno) omrežje, bo njena vrednost verjetno še naraščala. Vse stroške (nakup in namestitev sončnih celic) boste morali plačati vnaprej. Pa je ta naložba vredna našega denarja? Ali je preveč težav za premajhen donos?

Koliko stanejo sončne celice - ali so vredne svoje investicije?

Koliko stanejo sončne celice in njihova namestitev?

 

Dejstvo je, da so sončne celice trenutno cenejše kot v preteklosti. Odkar se je njihova proizvodnja leta 2010 razcvetela, jim je cena padla za ogromnih 70%. Tukaj mislimo vse vnaprejšnje stroške – nakup in njihova namestitev.

Ponekod se je dobivalo državne subvencije, kar je pomenilo, da so podjetja brezplačno ponujala svoje sončne kolektorje. Ideja je bila, da so vam namestili in dobavili plošče, vi ste normalno plačali le račune za porabljeno elektriko. Dobiček od prodane električne energije v omrežje pa so si vzeli nazaj (običajno z 20-letno pogodbo).

 

  • Kar bi vas leta 2010 stalo recimo 15.000 €, vas bi zdaj »le« 6.000 €. Velika razlika, zaradi katere je sedaj lastništvo sončnih celic dosegljivo mnogim, ki si tega prej pač niso mogli privoščiti.

 

  • Upoštevajte, da vam bo namestitev sončnih celic v vrednosti približno 6.000 € v povprečju prihranila približno dobrih 300 € na leto. 
Koliko stanejo sončne celice - ali so vredne svoje investicije?

Koliko stanejo paneli s sončnimi celicami?

 

Same plošče je mogoče kupiti neposredno. To pomeni, da imate možnost, da jih tudi namestite sami, čeprav to ni najbolj priporočljivo. Prav tako lahko tudi dobite strokovnjaka za izvedbo vseh del s sončnimi paneli.

Če vzamemo premium ploščo, si oglejmo LG NeON R. Ta plošča ima impresivno 25-letno garancijo, proizvede skoraj 4% več električne energije kot konkurenca z močjo do 440 W, zahvaljujoč 20% učinkovitosti. Drugi dejavnik, ki ga je treba preveriti, je, kakšna je ta učinkovitost po 25-letni garanciji, pri čemer je vsaj 85% tisto, kar bi si želeli. V primeru omenjene premium plošče LG je to impresivnih 90%.

 

  • Povprečno tričlansko gospodinjstvo v Združenem kraljestvu mora proizvesti 3000 kWh na leto. To pomeni potrebo po približno 10 ploščah, kar zahteva približno 20 kvadratnih metrov strešnega prostora.

 

  • Model LG stane 350 € na ploščo, kar pomeni, da bo 10 plošč stalo 3.500 € plus namestitev.

 

Koliko še dodatno stane namestitev sončnih celic?

 

Večina podjetij, ki namešča sončne kolektorje, svojih cen ne razkriva. Preprosto dobite končno ceno, ki že poleg plošč vključuje tudi namestitev. Zato je pomembno preveriti, katere plošče bodo dobavili, da boste vedeli, da res dobite tisto, kar želite. V idealnem primeru potrebujete 25-letno garancijo in vsaj 20% energijsko učinkovitost.

Koliko stanejo sončne celice - ali so vredne svoje investicije?

 

Na podlagi zgornjih LG solarnih panelov, je povprečna cena za te ali podobne 6.000 € (všteta je tudi že namestitev). To pomeni, da iščete strošek namestitve v višini 2.500 €. Toda v tej ceni bodo še druge komponente, kot so ožičenje in montažni materiali, tako da bodo stroški samega dela namestitve dejansko pod mejo 2.500 €.

 

Tri študije primerov stroškov sistema sončnih celic

 

  • Če želite minimalno namestitev sistema 1 kW, ki potrebuje približno osem kvadratnih metrov strešnega prostora, bo to stalo okoli 2.000 €. Ta količina energije je zelo minimalna in verjetno pokrije le račune osebe, ki živi sama.

 

  • Če podvojimo sistemom (2 kW) in potrebujete približno 12 kvadratnih metrov strešnega prostora, vas bo tak sistem stal približno 4.000 €. Spet bo to verjetno pokrilo račune za elektriko, vendar ne bo proizvedlo dodatnega presežka energije, s katerim bi lahko še kaj zaslužili ob prodaji v omrežje.

 

  • Če imate večjo družinsko hišo, ki bi ustrezala sistemu s približno 4kW, boste potrebovali približno 20 kvadratnih metrov strešnega prostora in takšen sistem bi vas stal okoli 6.000 €.

 

Lokacija, na kateri bodo te solarne plošče nameščene, verjetno ne bo spremenila cene preveč, vendar glede na količino sonca, ki jo dobite, lahko vpliva na to, koliko boste prihranili pri računih in še dodatno zaslužili s prodajo električne energije v omrežje. Najbolje je, da poiščete lokalno ponudbo proizvajalcev, s katerimi ugotovite potencial za vaše območje.

Koliko stanejo sončne celice - ali so vredne svoje investicije?

Koliko bom plačal za električno energijo, ki jo proizvedem s sončnimi kolektorji?

 

Tarifa SEG (Smart Export Guarantee, iz Združenega kraljestva), ki je subvencionirana od države, pomeni, da lahko s prodajo energije nazaj v omrežje zaslužite dostojen znesek. Upoštevajte denar, ki ga prihranite na računih za elektriko, in to lahko doseže znesek, ki pomeni hitro odplačilo stroškov namestitve plošče.

Cena, ki jo dobavitelj plača za vašo moč (kW), se med podjetji razlikuje. Večina bo zahtevala, da imate dodatno nameščen še baterijski sistem, tako da bi to lahko pomenilo večje stroške vnaprej. Cene se torej gibljejo od 1,5 centa na kilovatno uro pa vse do 20 centov (omejeno na 1.000 kWh). Povprečje je nekje približno 5 centov.

Po podatkih The Energy Saving Trust bi lahko povprečno gospodinjstvo zaslužilo med 65 € - 125 € na leto na podlagi nizke stopnje le 4 € na kWh.

Drug dejavnik, ki ga morate upoštevati, je vrednost, ki jo lahko dodate svoji nepremičnini. Josh Jackman iz The Eco Experts je povedal: »Sončni paneli bodo običajno olajšali prodajo vašega doma, ne pa obratno. Najnovejša raziskava kaže, da se domovi s sončnimi paneli običajno prodajajo za 4,1 % bolje, kot tisti brez njih – kar trenutno pomeni, da v žep lahko pospravite še dodatnih 11.000 €

 

Kaj lahko vpliva na to, koliko bom plačan za prodajo svoje sončne energije?

 

Glavni dejavnik, ki vpliva na to, koliko ste plačani, je najprej, koliko energije proizvedete. Drugi dejavnik pa je seveda cena za prodano enoto (koliko € na kW/h). Seveda pa količina energije, ki jo proizvedete za prodajo, ni enaka energiji, ki jo proizvedejo vaši sončni kolektorji. Upoštevati morate tudi količino, ki jo sami ob tem (u)porabljate.

Pomembno je, koliko energije uporabljate, saj vam lahko to določi, kaj vam ostane za prodajo nazaj v omrežje. Ko sije sonce, lahko ustvarite več dodatne proizvedene energije kot ponoči – odvisno tudi od tega, ali imate baterijo za shranjevanje. V nasprotnem primeru se ta energija izgubi in vam bodo zaračunali tisto, kar potrebujete iz omrežja v tistih nočnih urah, ko ne proizvajate dodatne energije.

Seveda na vse to vpliva tudi začetni izdatek. Če so vaši začetni stroški večji, torej da kupite največje možno število sončnih kolektorjev, boste tako tudi proizvedli veliko več energije, kot jo potrebujete. To pomeni, da boste imeli več za prodajo. Toda s povprečno ceno električne energije, ki je višja od zneska, plačanega za odkup, boste še vedno potrebovali nekaj časa, da povrnete začetne stroške sončnih kolektorjev. Več o tem spodaj.

Koliko stanejo sončne celice - ali so vredne svoje investicije?

Koliko časa traja, da dosežem rentabilnost pri stroških mojih sončnih kolektorjev?

 

Traja lahko leta, da dosežete rentabilnost glede stroškov vaših sončnih kolektorjev in stroškov njihove namestitve. Če vzamemo nek povprečen sistem z močjo 3,5 kWh, vas bo v celoti stal približno 5.000 €. V tem primeru lahko traja od 9 do 20 let, da si povrnete začetno investicijo.

To je odvisno od številnih dejavnikov, vključno s tem, kje živite (je veliko sonca čez dan ali ne), koliko proizvedete električne energije in kdaj jo uporabljate. Potem je seveda tu še znesek, ki ga prejmete za presežek energije, ki jo prodate nazaj v omrežje.

Če živite v Londonu, lahko prihranite do 500 € pri računih za elektriko in prodate za približno 150 € nazaj v omrežje (na letni ravni). Po začetni ceni 5.500 € za takšen sistem bi ga odplačali v slabih 9 letih.

Če živite severneje od Londona (primer mesto Sterling), lahko prihranite do približno 430 € na računih in zaslužite do 120 € za prodajo energije nazaj v omrežje. Na podlagi enakih stroškov namestitve solarnih panelov si le-te lahko povrnete v 10 letih.

 

Ali lahko dobim kako finančno pomoč pri stroških nakupa sončnih kolektorjev?

 

Države so ponekod ponudile različne sheme, ki so omogočale, da so sončne celice delno ali v celoti bile plačane. Ker so cene panelov sedaj tako padle, ne pokrivajo več začetnih stroškov sončnih kolektorjev. Plačajo vam samo za prodajo električne energije nazaj v omrežje .

Ena možnost je, da najamete zasebno posojilo za plačilo vnaprejšnjih stroškov. Ker vam bodo sončni kolektorji v bodoče prihranili denar pri računih za elektriko in boste vi prodajali dodatno proizvedeno energijo nazaj v omrežje, lahko to posojilo odplačujete skozi leta. Vendar ne pozabite, da je to dolgoročna rešitev za ustvarjanje denarja, zato lahko vsako posojilo z obrestno mero pomeni, da boste potrebovali še malo dlje, da pokrijete svoje začetne stroške.

Druga možnost, da prihranite denar pri vnaprejšnjih stroških, je ta, da si sončne kolektorje sami namestite,. Toda Josh Jackman iz The Eco Experts tega ne priporoča. »Če boste to naredili sami, boste po naših izračunih za osnovni material plačali približno 3000 € večIn ne boste prejeli nobenih tarifnih plačil za prodajo proizvedene energije nazaj v omrežje (kot je primer zgoraj omenjen SEG), seveda pod predpostavko, da niste osebno pooblaščeni inštalater

3 razlogi, zakaj so sončni paneli vredni investicije

 

1. Postanete »eko bojevnik«

 

Pomagate okolju s proizvodnjo električne energije iz trajnostnih virov, kar pomeni, da pomagate dolgoročno in globalno.

 

2. Ne plačujete računov

 

Za račune za elektriko vam ne bo treba več plačati niti centa, zato to takoj upoštevajte v ceni. Glede na povišanje cen energije bi to lahko v naslednjih tednih in mesecih postalo še bolj dobrodošlo.

 

3. Zaslužite denar

 

Kratkoročno lahko začnete služiti denar z odvečno električno energijo, ki jo proizvajajo vaši sončni kolektorji. Ker pa električna energija napaja vedno več objektov in njena cena raste – in ker naj bi se električni avtomobili hitro širili – bi lahko v bližnji prihodnosti zaslužili še toliko več denarja.

 

3 razlogi, da sončni kolektorji morda le niso za vas

 

1. Potrebujete sredstva za nakup in namestitev

 

Začetni stroški še vedno niso tako majhni in čas, potreben za njihovo povračilo, je vsaj skoraj desetletje.

 

2. Ne morete prenesti vzdrževanja

 

Ne moremo se izogniti dejstvu, da je sončne kolektorje potrebno tudi očistiti in opraviti redna vzdrževanja. Če gre kaj narobe ali če boste morali še plačati strokovnjaka za ogled vaše nastavitve, so to še dodatni stroški.

 

3. Morda ne potrebujete sončne energije

 

Če porabite zelo malo energije, potem stroški sončnih kolektorjev in namestitve morda ne bodo vredni zneska, ki ga plačujete na računih.

 

 

Vir članka:

www.idealhome.co.uk