Kako pravilno uporabiti tlačni čistilnik pri pranju?

Kako pravilno uporabiti tlačni čistilnik pri pranju?

 

Ali tudi pri vas fasada hiše kaže »zobe« starosti? Nekoč snežno bela barva je sedaj umazana in morda malce plesniva? Se cvetni prah bližnjih dreves nanjo oprijema kot muhe na lepilni papir? So tla verande umazana od pasjih blatnih tac in drugih odtisov? Je avto umazan od prahu (ali puščavskega peska) v zraku?

Namesto da bi se spet obrnili na barvo in čopič, mogoče raje premislite o nakupu električnega tlačnega pršilnika. A naj vas opomnimo – tlačni pršilniki niso čarobne palice, sploh ne v rokah novincev. Zagotovo niso magična radirka, s katero bi se lahko z enim pranjem znebili večletne trdovratne umazanije, cvetnega prahu in plesni.

Poleg tega, če niste previdni in ne uporabljate pravih čistil in nastavkov, lahko poškodujete oblogo vaše hiše, pa naj bo to aluminij, les ali vinil.

Ustrezen tlačni čistilnik

Kot že ime pove, tlačni čistilnik, je »čistilni stroj«, ki prši vodo pod visokim pritiskom. Kot vsega drugega, je tudi tlačnih čistilnikov ogromno v ponudbi na trgu in dobiš tisto, kar plačaš. Visokotlačni čistilci so vsestransko uporabni za čiščenje dvorišč, servisov, v poljedelstvu, v transportnih podjetjih, v avtopralnicah in v industriji. Na voljo so visokotlačni čistilci od 100 do 230 barov. Visokotlačni čistilci so lahko na električni, bencinski ali dizel pogon.

Kako pravilno uporabiti tlačni čistilnik pri pranju?

 

Preden se lotite nakupa tlačnega čistilnika, opravite raziskavo ponudbe na trgu, da vidite, kateri bi naj bil najboljši za vas. Če ste v dilemi in ne veste, katerega bi kupili, se posvetujte s strokovnjakom v trgovini z opremo za dom.

Če je vaša hiša obložena z lesom ali aluminijem, jo je najbolje oprati s strojem, ki lahko ustvari do 150 barov. Če je vaša hiša opečnata, kamnita ali vinilna, se priporoča stroj, ki proizvaja do 230 barov.

Pomembna je tudi uporaba prave šobe. Nekateri strokovnjaki priporočajo uporabo 25- ali 40-stopinjske konice šobe. Če je vaša hiša dvonadstropna, si priskrbite podaljšek. Pri električnem pranju namreč ne želite uporabljati lestve. Uporabite lahko tudi nastavek s čopičem. Ščetke so odlične, saj vam omogočajo, da odstranite umazanijo. Če želite odstraniti umazanijo iz notranjosti vaših žlebov, ni problema. Za lažje delo so nameščeni kotni nastavki.

Hiše ne čistite samo z vodo pod tlakom. Kupite detergent, ki ga lahko dobite v isti trgovini kot tlačni čistilnik (bodite pozorni, da odstranjuje trdovratno umazanijo in plesen ter da ga lahko uporabite za vse vrste oblog hiše.

Kako pravilno uporabiti tlačni čistilnik pri pranju?

 

Varnostni nasveti pri uporabi

Če imate svoj električni tlačni čistilnik, vse potrebne nastavke in detergent, ste pripravljeni za akcijo. A nikakor hiteti. Kot vsi lastnoročni projekti je tudi tukaj vaša varnost na prvem mestu.

• Pridobite si dobro zaščito za oči. Voda bo pritekla s palice pod izjemnim pritiskom in lahko odtrga koščke opeke, kamna in lesa, ki vam lahko resno poškodujejo oko.
• Nošenje pravih čevljev je ključnega pomena, saj lahko pritisk vode zdrsne skozi neustrezne čevlje in močno poškoduje vaša stopala. Najboljši so težki škornji.
• Nosite zaščitne rokavice. Ne uporabljajte vrtnarskih rokavic, saj se bodo zmočile, kar pomeni, da jih bo težko sneti.
• Pričakujte, da se boste zmočili.
• Ne pozabite, da je lahko šokantna izkušnja, če voda pride v stik z elektriko. Bodite izjemno previdni pri pranju okoli električne napeljave oz. elektro omarice. Če imate zunanje vtičnice, jih primerno zaščitite.
• Ne uporabljajte lestve, tudi če jo kdo drži. Raje najemite 1,8-metrski oder, ki se zaklene. Z odrom in podaljškom bi morali brez težav doseči višje nadstropje.
• Električnega čistilnika nikoli ne usmerjajte v drugo osebo ali žival. Ne pozabite, da je pritisk teh strojev zelo močan in lahko povzroči resne poškodbe.

Kako pravilno uporabiti tlačni čistilnik pri pranju?

 

Kako prati s tlačnim čistilnikom?

Preden začnemo, pritrdite vir vode (vašo cev) na stroj. Oglejte si uporabniški priročnik, ki ste ga prejeli ob nakupu stroja. Preden začnete, izravnajte cev, da ne pride do kakih zamašitev/pregibov. Prav tako poskrbite, da bo cev dovolj dolga.

Izberite šobo. Vaš tlačni čistilnik mora biti opremljen z več šobami, od katerih ima vsaka drugačno stopnjo kota. Višji kot je kot, več površine lahko pokrijete. Večina strokovnjakov priporoča 15- ali 25-stopinjski nastavek za splošno čiščenje. Nekateri so barvno označeni. Priporočamo, da še enkrat preverite uporabniški priročnik.

Nikoli ne uporabljajte šobe za 0 stopinj. Lahko poškoduje oblogo. 40-stopinjski nastavek je verjetno najboljši za čiščenje zunanjosti hiše, saj pokriva veliko območje, vendar še vedno zagotavlja dovolj moči, da odstrani umazanijo. Če želite nežnejšo šobo, izberite 65-stopinjsko.

Električni podložki so opremljeni tudi z vrtljivimi šobami. Vrtijo se in so zasnovane za odstranjevanje trdih madežev. Pomemben varnostni nasvet: ne zadržujte se predolgo na enem mestu, vrtljiva šoba lahko resno poškoduje površino.

Kako pravilno uporabiti tlačni čistilnik pri pranju?

 

Ne glede na to, katero šobo uporabljate, se prepričajte, da je varno pritrjena na palico. Nočete raketirati šobe skozi okno, kajne? Pomemben varnostni nasvet: pokrijte vse rože ali grmičevje okoli hiše. Zaprite vsa okna in vrata.

Vaja dela mojstra

Začnite počasi. Najprej vadite na nizkem območju, da boste lahko občutili stroj in razpršilo iz palice. Držite jo vodoravno in rahlo pod kotom navzdol. Ko ste pripravljeni, začnite s pranjem.

Začnite od zgoraj navzdol, da se izognete črtam. Pomikajte se počasi, premišljeno in se ne zadržujte predolgo na enem mestu. Bodite previdni pri oknih in ostalih občutljivih površinah.

S številnimi opravili čiščenja se lahko spopade tlačni čistilnik, vključno s čiščenjem krovov, pločnikov in celo s pranjem avtomobila. Predvsem pa bodite varni pri uporabi! In če si ne želite sami čistiti fasade hiše, potem pkličite raje strokovnjaka.


Zanimivost

Alfred Kärcher je trdil, da je leta 1950 izumil visokotlačni čistilnik z vročo vodo.
Toda Frank W. Ofeldt II (ZDA) je že leta 1926 ustvaril prvi parni tlačni čistilnik.

 


Vir članka:
howstuffworks.com