Ali streha lahko pomaga proti potresu?

To vprašanje vas bo morda presenetilo. Bodisi zato, ker živite v regiji kjer potresi niso pogosti, bodisi ker mislite, da streha pri potresu ni pomembna.

Ali streha lahko pomaga proti potresu?

 

Novogradnje z GERARD kritino. Program popotresne obnove v Posočju.

 

Konec lanskega leta je bil pravi šok, ko so mediji prenašali novice o potresu na Hrvaškem. Tudi v  sosednjih državah kot so Slovenija, Italija in Madžarska nihče ni pričakoval takega potresa kot se je zgodil na Hrvaškem. Pa vendar, 29. decembra 2020 se je zgodilo nepredstavljivo: potres z močjo 6,4 stopnje je prizadel Osrednjo Hrvaško, približno 30 kilometrov jugovzhodno od Zagreba. Potresni sunek je bilo mogoče čutiti po celem Balkanu in celo na Madžarskem, v Srbiji ter tudi v odaljeni Italiji. Pretreslo je zgradbe in povzročilo ogromno materialno škodo na velikem območju.

 

Kako lahko streha zaščiti vaš dom pred manjšim potresom?


Če vašo regijo prizadene potres in četudi živite daleč od epicentra, se lahko vaša hiša še vedno zelo strese. V takem primeru se lahko zgodi, da oslabljene stene pod težko streho popokajo ali celo porušijo. Vendar vam lahko lahka streha nudi nekaj zaščite tudi v primeru manjših potresov. Kako?

- Majhna teža je izjemnega pomena: Strehe GERARD odporne proti koroziji so od 6 do 10-krat lažje od težkih betonskih in glinastih streh. Oslabljene stene bodo morda še vedno lahko držale lahko streho, ki bo pod njo rešila življenja.

- Strehe iz jeklenih strešnikov zagotavljajo močno povezano konstrukcijo. Vsaka strešnik pokriva približno 0,5 kvadratnih metrov in je povezan s sosednjimi strešniki zgoraj, spodaj in na vsaki strani. Strešniki so pritrjeni na lesene leteve, ki so nato pritrjene na špirovce.

- Strešniki GERARD med potresom ne morejo pasti s strehe, saj so varno pritrjeni na 8 mestih. Pri takem načinu pritrjevanja se ne more zgoditi, da bi strešniki še dodatno poškodovali objekt ali predemete in osebe okoli njega.

- Strehe GERARD po vsem svetu vgrajujejo le krovci, ki so bili usposobljeni za vgradnjo streh po visokih standardih GERARD, ki zagotavljajo visoko zmogljivost in dolgo življensko dobo.


Strehe GERARD preizkušene in dokazane v resničnih potresih

Najpogostejši vzrok škode, poškodb in smrtnih žrtev v potresih so strukturni premiki v stavbah, ki se pogosto poslabšajo zaradi premikanja in poškodb težkih strešnih materialov zaradi nezadostne konstrukcijske podpore.

Lahke strehe GERARD so se izkazale za varnejše v takih naravnih nesrečah in obstaja več dokumentiranih primerov, kako smo se uprli potresom. Na primer v Northridgeu v Kaliforniji leta 1994, ko je bil potres 6.8 in Kobeu leta 1995 pri potresu 7.2 po Richterjevi lestvici. Najmanj prizadete strehe so bile jeklene strehe s kamnitim posipom, kot je GERARD. Številni domovi s temi strehami niso imeli nobenih strukturnih ali strešnih poškodb, čeprav so se nahajali na območjih velikega uničenja. Sosednje hiše s tradicionalno težkimi strehami pa so imele resne poškodbe. Precej lažja jeklena streha bistveno zmanjša obremenitev gradbenega okvirja, povezani jekleni strešniki z leseno konstrukcijo pa so povezani v celoto, tako da hiša stoji in drži streho skupaj tudi ob poškodovanih stenah.

V številnih primerih potresov je bila verjetno velika teža strehe pomemben dejavnik uničenja celotne konstrukcije.

Ali streha lahko pomaga proti potresu?

 

Poškodovani objekti po potresu v Petrinji na Hrvaškem leta 2020.

 

Poleg tega je slovenska vlada ustanovila Državni tehnični urad DTP (Državna tehnična pisarna), ki je odobril GERARD Roofings Systems kot najprimernejši strešni sistem v programu obnove po potresu. DTP je bil vzpostavljen samo za obnovo porušenih stavb po potresu leta 2004 v Sloveniji. (Glej ilustracijsko fotografijo obnovljenih zgradb, poškodovanih med slovenskim potresom, opremljenih z novo streho GERARD.) Končno lahko pri novogradnji prihranimo stroške z določitvijo lahke strehe GERARD zaradi nižjih stroškov specifikacije okvirjev in temeljev.

Lahke strehe vam prihranijo denar in morda rešijo tudi življenja.