Kako naj izberem pravo barvo za svojo hišo?

Streha je pomemben del vsakega doma, zato je izbira prave barve velika odločitev za vsakega lastnika. Spletno orodje za konfiguriranje strehe, s katerim bi si lahko bolje predstavljali novo streho, bi vam pri tem zelo pomagalo. K sreči to orodje najdete na naši spletni strani! Preprosto kliknite na kritine GERARD Konfigurator.

A to še ni vse. Za vas smo pripravili nekaj idej strokovnjakov, ki vam bodo v pomoč pri izbiri barve kritine.

  • Barve kritine

   Pri izbiri barve za svojo kritino lahko eksperimentirate s kontrastnimi barvami ali se odločite za nežnejše odtenke. Pomembno pa je, da se izognete popolnemu ujemanju. Za dobro zunanjo barvno shemo je razlika v barvi bistvenega pomena. Če pleskate fasado, najprej izberite barvo kritine, saj imate pri tem na voljo skromnejšo izbiro kot pri izbiri barve za fasado. Ne pozabite, da streha predstavlja 30 % vizualne podobe vaše hiše, zato je izbira prave barve izjemno pomembna. Vzorce barv za kritino primerjajte s pobarvanimi zidovi, da najdete pravo kombinacijo. 

Podrobnosti

Res presenetljivo je, kakšno razliko naredijo žlebovi, venci, kapni robovi in odtočne cevi. Večina svetovalcev za barve se strinja, da je najboljše izbrati isto barvo za kritino in žlebove, saj v večini primerov žlebovi in odtočne cevi niso estetski elementi in je zato najboljše, da so čim manj opazni.

 • Vročina in sončna svetloba na strehi

  Vaša streha bo vpila toploto sončnih žarkov in jo prenesla v hišo. Svetle barve odbijajo več toplote kot temne, zato boste z izbiro svetlejših odtenkov kritine prispevali k temu, da bo vaš dom hladnejši. Ni pa vam treba pretiravati in izbrati bele kritine. Prav tako ne pozabite na izolacijo, saj je to najboljša zaščita pred vročino in mrazom.

 • Dodatni namigi za izbiro barve

  Profil in naklon strehe ter okolje, v katerem je hiša, so prav tako pomembni dejavniki pri končnem videzu vaše hiše.

  Ko izberete barvo kritine, to v manjših količinah uporabite tudi drugod po parceli na do treh različnih lokacijah (npr. na poštnem nabiralniku, vrtni lopi, vratih garaže ali na ograji), saj bo tako hiša bolje delovala kot celota. Z uporabo izbrane barve na teh območjih, zlasti na sprednjem delu parcele, bo vašemu domu dalo občutek uravnoteženosti.

  Ne zanašajte se na barve v brošuri. Tiskane barve je težko uskladiti z dejanskimi barvami, zato prosite za vzorce barv.