Vodič za božično okraševanje

Vodič za božično okraševanje

 

Ne glede na to, ali sanjate o tisti veliki jelki, ki napolni vašo dnevno sobo, ali nameravate postaviti trendovsko alternativo drevesu v svoje majhno bivališče, smo za vas pripravili vodič z namigi in triki, s katerimi boste ohranili videz vesel in svetel skozi celoten božični čas.

 

3 NASVETI, PREDEN SE LOTITE OKRASITVE VAŠEGA DOMA

1. IZBIRA IN NAKUP DREVESA

Ne podcenjujte prostora, kamor želite postaviti božično drevo. Pametno je najprej izmeriti višino stropa, preden se odpravite v nabavo. Tam izberite drevo, ki je za približno 20 cm nižje od izmerjene višine stropa. Če želite ugotoviti, ali je vaše božično drevo sveže, uščipnite konec veje. Če kar nekaj iglic pade na tla, se takšno drevo že suši. Ko končno izberete popolno drevo, prosite prodajalca v trgovini, da vam jo primerno zavije in zaščiti, preden se odpravite domov. Pri umetnih drevesih za to ni potrebno skrbeti, saj teh težav z njihovo »svežino« ni.

2. HIDRACIJA JE KLJUČNEGA POMENA

Ko se vrnete domov, čim prej oskrbite novo božično drevo z vodo in ga postavite daleč stran od kakršnega koli vira toplote (ne velja za umetna božična drevesa). V naslednjih dneh dodajte drevesu čim več vode – to bo ohranilo njeno svežino in trajanje. Preden jo okrasite, počakajte vsaj 24 ur, da imajo veje dovolj časa za prilagoditev temperature v vašem domu. Najpomembneje pa je, da zaradi varnosti ne pozabite ugasniti božičnih luči pred spanjem.

Če imate raje umetno jelko, investirajte v kakovosten izdelek, ki traja več let, da zmanjšate svoj okoljski »odtis«. Dandanes lahko v trgovinah kupite modele umetnih dreves, ki so že opremljena z vgrajeno osvetlitvijo, zaradi česar je dekoriranje veliko lažje. Če so nekatere veje predolge, jih lahko preprosto odrežete s škarjami na želeno dolžino. Tukaj si tudi vzemite čas in razrahljajte veje, saj so takšna drevesa ponavadi v embalaži z zelo malo prostora in zelo stisnjena. In če si svoj dom delite z hišnimi ljubljenčki, zavarujte svoje božično drevo in ga pritrdite na steno, da ga slučajno ne bi mogli prevrniti.

3. IZBERITE PRAVO MESTO ZA DREVO

Izberite mesto, kamor boste postavili vaše »popolno« drevo, vendar se prepričajte, da ni sredi območja, kjer se radi zadržujejo otroci in hišni ljubljenčki. Druga možnost je, da bi novo mesto služilo kot navdih za nov način okrasitve drevesa – ob upoštevanju podobe novega in drugačnega mesta (kuhinja, jedilnica, spalnica, večji hodnik,…).

Vodič za božično okraševanje

NAJ SE VESELO OKRAŠEVANJE (KONČNO) ZAČNE

 

BREZČASNI TRENDI

Pri okraševanju drevesa zelo hitro radi pretiravamo, a za enoten videz je najbolje, da jemljete navdih iz že obstoječe barvne podobe vaše sobe. Letošnja trendovska drevesca nosijo sodobno mešanico črne, rdeče, šampanjske in zlate barve. Drugi drevesni trendi vključujejo glamur, kot so: biseri, dragulj, žamet. Za tiste z malo več domišljije in ki so otroci po srcu, lahko prostor ali drevo okrasite s pomočjo živalskih bitij kot so: sove, črni ali polarni medvedi, lame...

VELIKO LUČK ZA POPOLNO PODOBO BOŽIČNEGA DREVESA

Hrepenite po božičnem drevesu, vrednem Instagram fotke? Potem obvezno okrasite božično drevo z veliko lučkami. Začnite od vrha navzdol, od debla do konice veje (ne pozabite skriti kakšnih lepotnih napak ali vidnih čepov). Za eleganten in vabljiv videz uporabite samo en odtenek – po možnosti mehko belo – in se raje izogibajte načinu »utripanja« luči!

Vodič za božično okraševanje

NAJLEPŠI OBESEK DAJTE NA NAJBOLJ VIDNO MESTO

Ko svoje okraske razvrstite po barvi in slogu, obesite tiste najlepše na najbolj vidne veje, različnih višin in širin. V idealnem primeru je za usklajen videz najbolje obesiti od pet do sedem ujemajočih se (ali podobnih) kosov. Čisto na konici pa naj še vedno »sije« zvezda.

Vodič za božično okraševanje

ORGANIZIRAJTE OKRASKE

Nato obesite več enobarvnih okraskov različnih velikosti levo in desno, višje in nižje, kot da bi jih obesili na vogale namišljenega trikotnika. Kaj pa če nimamo okraskov oz. jih letos ne želimo? Ni problema! Glede na vaše želje ali domišljijo lahko uporabite tudi druge praznične predmete: stare božične voščilnice, uokvirjene fotografije, figurice, sladkarije, božične glasbene partiture itd.

KO BOŽIČNO DREVO (SPLOH) NI POTREBNO

Vodič za božično okraševanje

 

OSEM POPOLNIH PRAZNIČNIH IDEJ ZA OKRASITEV BREZ BOŽIČNEGA DREVESA:

 

1. V velik kozarec ali stekleno posodo spustite nekaj vej in božičnih kroglic.

2. V kotiček dnevne sobe postavite staro lestev in jo zavijte v okraske ter žareče bele luči.

3. Na steno prilepite božične voščilnice v obliki božičnega drevesa ali ustvarite adventni koledar v obliki trikotnika.

4. Zložite darila (povezana z vrvico) v obliko, ki namiguje na božično drevo.

5. Iz kosa lesa izrežite preprosto geometrijsko obliko drevesa. Nato vanj naredite luknje in skoznje zataknite okraske.

7. S štirimi ali petimi lesenimi deskami različnih velikosti zgradite stensko polico v obliki drevesa. Ko pridete do vrha, nanj pritrdite zvezdo, spodnje police pa obložite z okraski iz kroglic.

8. Zamenjajte drevo s sodobnim vencem s okraski in lučkami.

Vodič za božično okraševanje

 

 

Vir članka:
Styleathome.com (Guide for Christmas Decorating)