Prenova strehe v sodelovanju z naravo

Prenova strehe v sodelovanju z naravo

 

Nova streha se po prenovi samozavestno dviga nad sosesko kot gora, ki je stopila v ospredje iz okoliškega gozda. Vendar temu ni bilo vedno tako. Kultni poljski hotel Klimczok je odličen primer, kako se lahko streha GERARD popolnoma prilega naravnemu okolju.

 

Kako izbrati novo streho za stavbo sredi narave?

 

Prav to je bilo največje vprašanje, ki je povzročalo preglavice lastnikom hotela in izvajalcem del.

Slavni hotel Klimczok v Szczyrku na Poljskem se nahaja v turistično smučarskem središču pogorja Beskid Śląski. Ime hotela izvira iz mogočnega, gozdnatega vrha, ki dominira nad mestom in se dviga do višine 1.117 m. Stavba hotela je bila zgrajena v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Prvotna strešna kritina je bila kovinska streha v zeleni barvi. Po odločitvi za obnovitvena dela, so investitorji začeli iskati ustrezen material, ki bi hotelu povrnil nekdanji sijaj in se hkrati zlil z naravnim okoljem objekta, saj je objekt tako rekoč del narave, in le-ta mora ponuditi trajno, okolju prijazno rešitev.

Prenova strehe v sodelovanju z naravo

 

GERARD je ponudil prav tako rešitev

 

Odločalo se je med veliko različnimi strešnimi materiali. Na začetku so bili v igri različni odtenki sivih kovinskih strešnikov. Kmalu je bilo ugotovljeno, da se z estetskega vidika noben drug strešni material ne more približati profilu GERARD Corona v Forest Green zeleni barvi, ki se popolnoma zlije z okoljem. Kot že samo ime pove, GERARD-ova Forest Green zelena ni vpadljiva barva, temveč subtilen odtenek zelene, ki zagotavlja najboljši naravni videz.

Druga ključna prednost je bila prepričljiva doba garancije, ki je vodilna na trgu - 50 let, odporna na vremenske vplive - podprta z več kot 65-letnimi izkušnjami v proizvodnji kovinskih strešnih kritin. To jamstvo je zelo zaželjeno in se mu je bilo pač težko upreti.

Med zahtevami je bilo tudi to, da je kovinska strešna kritina GERARD lahka in odporna proti koroziji. Nova kritina bo nameščena na obstoječo strešno konstrukcijo. V regiji Šlezijskih Beskidov lahko pozimi zapade res obilna količina snega, zato je bila teža nove kritine na prvem mestu. Investitorji so želeli peresno lahko strešno kritino, katera ne bi obremenjevala konstrukcije samega objekta.

Nazadnje je bilo tudi zaželeno, da bi sneg celo ostal na strehi, s čimer bi ustvarili dodatno izolacijo do pomladi in preprečil zdrse snega. Hrapava površina kamnitega premaza strešnikov GERARD se je pri tem izkazala za popolno izbiro, saj lahko zadrži sneg na svojem mestu.

 

Specifična oblika strehe je bila za ekipo krovcev kar velik izziv

 

Izvajalec obnovitvenih del je bilo krovsko podjetje z dolgoletnimi izkušnjami. Toda tudi za njih je bil to velik projekt. Lastnik krovskega podjetja ni skrival, da je bila zanj prenova tega hotela pravi izziv. Hotel Klimczok je zelo znan objekt ne samo v regiji Šlezija, ampak tudi po vsej državi. Imeti tako referenco je krovcu še posebej v ponos.

Površina strehe je 1.800 m2, med delom pa je bilo nameščenih skoraj 4.000 plošč. Zahvaljujoč fleksibilnosti strešnikov GERARD, so lahko krovci natančno opravili delo tudi na najtežje dostopnih mestih, hrapava kamnita površina strešnikov pa je krovcem omogočila relativno varnejšo hojo po strehi kot v primeru strešnih kritin drugega proizvajalca.

 

Prenova strehe v sodelovanju z naravo

 

Končni rezultat je presenetil celo krovce

 

Leta 2022 je bil projekt prenove strehe na hotelu zaključen. Z vsako nadaljno nameščeno ploščo na strehi se je spreminjala celostna podoba objekta. Hotel je tako pridobival novo, osveženo podobo Po pokritju precejšnjega dela streh je bilo že čutiti, da bo končni učinek presegel vsa pričakovanja.

Končni rezultat, pogled na v celoti nameščeno novo streho je navdušil tudi same investitorje. Med delom so naključni mimoidoči spraševali, za kakšno kritino gre, in podajali pozitivna mnenja o vizualni plati.

 

Prenova strehe v sodelovanju z naravo