Popoln vodič za vse vrste zasteklitev vaših oken

Popoln vodič za vse vrste zasteklitev vaših oken

 

Popoln vodič o vsem, kar morate vedeti pri določanju vrst zasteklitev, da bodo vaša okna toplotno oz. energetsko čimbolj učinkovita.

Pri izbiri vrste zasteklitve za vaš dom je treba razmišljati več kot le o estetiki. Ker se stroški energije povečujejo, bo toplotna oz. energetska učinkovitost tudi ključni dejavnik pri odločitvi za vaša okna. Ko gre za nakup novih oken, se je vredno seznaniti s terminologijo v industriji glede vseh različnih specifikacij stekla.

»Starejša ko je zasteklitev, slabša je njena toplotna učinkovitost,« pravi Dave Mechem, direktor inšpekcijskega pregleda in ocenjevanja pri RISA, ki je del Glazing & Glass Federation. »Do 24 % toplotne energije lahko uide iz starih steklenih oken preko prepiha

Polnila notranjih plinov, premazi za nadzor sončne energije in akustična stekla so vse možnosti za izboljšanje učinkovitosti vaših oken. Če imate bolj ambiciozne cilje glede toplotnih zmogljivosti vaše nepremičnine, si je vredno pogledati še prednosti nadgradnje na trojno zasteklitev namesto dvojne.

Vrsta zasteklitve, ki jo izberete, vpliva na to, koliko toplote se zadrži v primerjavi z izgubo. »Energijska ocena oken, od A do G, odraža to absorpcijo toplote,« pravi Neal Harper, generalni direktor pri Wolverhampton Glassu. »Najvišjo oceno dobijo okna, ki absorbirajo toliko toplote, kot jo izgubijo. To vključuje rešitve z dvojno in trojno zasteklitvijo

 

Kaj je zasteklitev oken?

 

Zasteklitev je steklena komponenta, zaprta v okenski okvir. Na toplotno učinkovitost vaših oken vpliva več dejavnikov. Ti vključujejo kakovost namestitve in materiala okvirja (UPVC, les, kovina itd.).

Popoln vodič za vse vrste zasteklitev vaših oken

 

»Vrsta zasteklitve, ki jo izberete, lahko močno vpliva na toplotno učinkovitost vaše nepremičnine,« pravi Matt Higgs, direktor pri Kloeberju. »Izgubi toplote od znotraj navzven (merjeno v U-vrednostih) moramo posvetiti veliko pozornosti. Tako kot debelini stekla in širini prostora med stekli

 

Katere vrste zasteklitev oken obstajajo?

 

Ko gre za specifikacije, ne pozabite, da bo vaša izbrana zasteklitev vplivala na druga področja delovanja. Ta vključujejo dizajn, akustiko in splošno raven svetlobe. Varnost in zasebnost sta naslednji ključni področji, ki ju je treba upoštevati pri ogledu vrst zasteklitve.

 

Solarno redukcijsko steklo

 

Nekatere vrste zasteklitve imajo posebno prevleko iz kovinskega oksida za zmanjšanje količine toplote, ki vstopa v zgradbo. »Prevleka je nevidna s prostim očesom in preprečuje, da bi kratkovalovno sevanje sonca vstopilo v vaš dom,« pravi Shannon Normoyle, izvršna direktorica digitalnega marketinga pri IQ Glass. Ta prevleka pomaga preprečiti pregrevanje prostorov. Običajno se uporablja na južni strani nepremičnine, kjer prostori  dobijo največ sonca.

Popoln vodič za vse vrste zasteklitev vaših oken

 

»Obstajajo različne specifikacije za premaze za sončno kontrolo, najbolj priljubljena pa je 70/35. To pomeni, da prepušča 70% svetlobe, hkrati pa zmanjša faktor G (koliko sevanja lahko preide skozi steklo) na 35%,« pravi Shannon Normoyle. To ne pomaga le pri stroških hlajenja poleti, ampak tudi stanovalcem omogoča namestitev velikih površin zasteklitve brez skrbi, da bi se prostor pregreval.

 

Steklo za zmanjšanje hrupa

 

Ta vrsta zasteklitve, znana tudi kot akustično steklo, zmanjša količino hrupa, ki lahko pride v vaš dom od zunaj. To je odlična rešitev, če živite v bližini prometne ceste ali železniške proge. »Deluje tako, da prepreči potovanje zvočnih valov skozi zaprto enoto, tako da jih absorbira ali odbije,« pravi Edward Stobart iz IDSystems.

Popoln vodič za vse vrste zasteklitev vaših oken

 

Če za primer vzamemo okna z dvojno zasteklitvijo: dve stekleni plošči bosta imeli nekoliko drugačno debelino. Obstaja tudi zvočno laminatno jedro za dušenje zvoka, ki pomaga zmanjšati prenos hrupa.

 

Varnostno steklo za okna

 

Na območjih, kjer je steklo nameščeno na stropu – na primer strukturna strešna zasteklitev – se uporablja varnostno steklo. Steklo je običajno ojačano s postopkom toplotne obdelave. To pomeni, da se, ko se zlomi, razcepi na drobne koščke, namesto da se razbije v velike in nevarne drobce.

»Druga možnost je uporaba neke vrste vmesnega sloja, kot je PVB (polivinil butiral). Če je steklo razbito, se deli držijo na mestu,« pravi Shannon Normoyle.

Popoln vodič za vse vrste zasteklitev vaših oken

 

Izolacijsko steklo

 

Ta vrsta oken zmanjša toplotne izgube, saj obsega več steklenih plošč, zaprtih v eno enoto in s plinskim polnilom na sredini. »Enota izoliranega stekla z dvojnim steklom (IGU) je sistem z dvema stekloma, ločenima s plinom. IGU s trojnimi ploščami vsebuje tri steklene plošče,« pravi Liam Hulme, generalni direktor pri Global Windows. Običajno se med steklenimi ploščami uporablja plin argon. Zaradi svoje gostote pomaga zmanjšati stopnjo toplotne prevodnosti med stekli.

V današnjem energijsko ozaveščenem okolju se le redko v katero koli (novo) nepremičnino vgradi enojno zasteklitev. Večina novozgrajenih hiš je standardno opremljena z dvojno zasteklitvijo, ki zagotavlja izpolnjevanje gradbenih predpisov (v smislu toplotnih izgub). Mešanje dvojne in trojne zasteklitve je še ena možnost, če imate želje po večji energetski učinkovitosti vaše hiše. Razmislite o namestitvi enot s trojno zasteklitvijo na hladnejši, severni strani hiše, in z dvojno zasteklitvijo na toplejši, južni strani.

»Spremembe gradbenih predpisov, objavljene leta 2021, so povečale zmogljivost, ki jo zahtevajo nova okna in vrata. Zato preverite, ali so izdelki, ki jih izberete, skladni z novimi, strožjimi standardi,« pravi Edward Stobart, vodja prodaje pri IDSystems.

 

Strukturirano steklo

 

Velike plošče stekla brez okvirja, ki se pogosto uporabljajo za ustvarjanje vau-efekta pri oblikovanju, prevzamejo del teže okoliške strukture. »Eden od primerov so drsna steklena vrata brez okvirja,« pravi Steve Rawding, direktor prodaje in trženja pri SEH BAC. »Steklena vrata so vedno bolj priljubljena pri lastnikih stanovanj kot način povečanja prostora in naravne svetlobe brez okvirjev in omejenih strukturnih možnosti

Druge možnosti vključujejo strukturne steklene strehe, steklene stene ali poenostavljena slikovna okna. Vendar pa sta načrtovanje in inženiring za strukturno zasteklitev običajno precej zapletena, zato je pomembno, da sodelujete s specialistom steklarjem, ki ima veliko izkušenj pri delu s tovrstno montažo.

 

Kaj je dvojna zasteklitev?

 

Ta vrsta izolacijskega stekla je sestavljena iz dveh steklenih plošč, med katerima je vrzel, ki tvori toplotno pregrado. Vdolbino med steklom lahko napolnite z inertnim plinom (npr. argonom ali ksenonom), da dodatno povečate toplotno učinkovitost vašega okna.

Popoln vodič za vse vrste zasteklitev vaših oken

 

Kaj je trojna zasteklitev?

 

Medtem ko dvojna zasteklitev deluje tako, da ujame plast zraka med dvema steklenima ploščama, trojna zasteklitev zagotavlja dodatno izolacijo z dodajanjem tretje plasti stekla, ki tvori dodatno toplotno pregrado. 

»Trojna zasteklitev prinaša številne prednosti, kot so boljša izolacija, nižji računi za energijo in toplejši dom pozimi,« pravi Liam Hulme iz Global Windows. 

Troslojne zasteklitve so najpogosteje določene v domovih na posebej hladnih ali izpostavljenih lokacijah ali kot del projektov, kjer je energetska učinkovitost glavna prednostna naloga (npr. novogradnja pasivnih hiš).

Popoln vodič za vse vrste zasteklitev vaših oken

 

Katera vrsta zasteklitve je boljša? Dvojna ali trojna?

 

Medtem ko bodo okna s trojno zasteklitvijo pomagala prihraniti več energije, bodo začetni izdatki za dobavo in namestitev večji kot pri oknih z dvojnim steklom. »Ne gre vedno za to, da če je več steklenih plošč, tem bolje,« pravi Victoria Brocklesby, COO pri Origin. »Zdelo bi se logično, da bi bila trojna zasteklitev vrhunska izbira za zasteklitev vrat in oken. Po naših izkušnjah povpraševanje po tej rešitvi upada.« 

Če nimate posebnih energetskih ciljev za svoj dom, bi visokokakovostna dvojna zasteklitev brez težav dosegla vaše cilje glede toplotne učinkovitosti.

V nekaterih primerih bi bilo morda bolje vlagati v vrste zasteklitve s posebnim premazom. »Če imate posebno prevlečeno steklo, ne morete le doseči enake ravni izolacije kot pri enoti s trojno zasteklitvijo, ampak lahko dobite tudi dodatne prednosti. To vključuje izboljšano varnost in izboljšano zmanjšanje hrupa,« pravi Steve Rawding iz SEH BAC. »Pametni nizkoemisijski premazi zagotavljajo »enosmerna vrata« za lovljenje in zadrževanje energije ter bodo preprečili približno 56 % notranjega uhajanja toplote,« je še dodal Steve.

 

 

Vir članka:

www.idealhome.co.uk