Kako varno hoditi po strehi GERARD?

Kako varno hoditi po strehi GERARD?

 

Ste se kdaj povpzeli na vrh vaše hiše? Hoja po strehah je lahko "mačji kašelj" vaših ljubljenih štirinožčev, a za ljudi to zahteva določeno znanje in izkušnje. V tem članku vam bomo podali nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da bo vaša prva izkušnja na strehi varna in boljša od pričakovane.

 

Ja, usposobljeni strokovnjaki oz. krovci so najboljša rešitev. Najbolj pametno jim je dodeliti to delo a tudi oni morajo biti previdni pri tem delu na višini.

Ocena vaš strehe, bodisi jo imate iz gline, betona, skodle ali kovine, vam lahko prihrani čas in denar. Še posebej pred res mrzlimi in nizkimi temperaturami, ko je treba streho pripraviti na zimsko sezono.

Ko potrebujete krovce, so običajno zasedeni z nameščanjem novih streh na drugih objektih, tako da boste verjetno komaj našli koga, pa vendar vaša streha morda ne bo čakala na njih. In tukaj lahko na vrsto pridete vi. Pogumno se soočite s strahovi pred višino, da končno pridete na vašo streho.

Včasih je vredno delati sam. GERARD strehe so zasnovane tako, da prenesejo težo ljudi, ki hodijo po njih. A ob tem vedno upoštevajte varnostna pravila za delo na višini! 

 

Ampak kako lahko to storimo varno?

 

1.) Na streho pojdite ob jasnem (sončnem) vremenu!

Ne, jasno oz. sončno vreme ni za prelep pogled, pa vendar vam lahko takšno vreme seveda pomaga uživati v razgledu, ko ste že ravnokar na strehi. Suho vreme potrebujete, da imate na strehi najvarnejšo možno površino. Če je vaša streha namočena, je nevarnost spolzkosti visoka. Padec s strehe res ni nekaj, čemur bi radi dali tudi najmanjše možnosti (saj veste za Murphyjevo pravilo, ne?).

Pravilo št. 1: Izogibajte se namočeni strehi!

 

2.) Obujte pravo obutev!

Morda ste najprej pomislili na pohodniške škornje, ampak te so za gore, ne za GERARD strehe. Grob in težak podložek pohodniških oz. gorskih škornjev lahko poškodujejo kovinske strešne ploščice, saj se te lahko upognejo. Celo kamniti premaz s strešnih ploščic lahko poškoduje. Zato priporočamo, da obujete mehke podložene čevlje, kot so športni copati, kar vam omogoča varno, a previdno hojo.

Pravilo št. 2: Vedno nosite športne čevlje z mehkimi in lahkimi podplati!

Kako varno hoditi po strehi GERARD?

 

3.) Uporabite varnostno opremo oz. pripomočke!

Upoštevajte ustrezne varnostne ukrepe! Da zagotovite, da upoštevate vse varnostne zahteve in da boste preprečili vse hude poškodbe oz. nesreče (kot je recimo padec s strehe v primeru zdrsa), uporabite varnostni strešni pas, strešno sidro in plezalno vrv.

Če kljub temu niste prepričani v svoje sposobnosti oz. vas je strah višini, potem to delo raje prepustite usposobljenim strokovnjakom.

Pravilo št. 3: Investirajte (ali si sposodite) v ustrezno varnostno opremo!

 

4.) Hodite po strehi kot Michael Jackson GERARD krovec!

Streha ni pravi kraj, da pokažete svoje sposobnosti z znamenitim "moonwalk" plesom. Če želite hoditi po strehi GERARD, kot to počnejo naši certificirani strešniki, potem svojo telesno težo stopite na nosilce pod strešne ploščice.

Pravilo št. 4: Vedno stopite na nos vsake GERARD strešne ploščice.

 

Kako veste, kje so nosilci? Vedno so (pod) pred nosom strešnih ploščic, kot je prikazano na naši risbi spodaj.

Kako varno hoditi po strehi GERARD?

 

In kaj iskati oz. početi, ko ste enkrat končno na vaši strehi?

 

Na to temo smo pisali v našem uporabnem blogu o "Pripravi vaše strehe za zimo".

Vidite, hoja po strehi GERARD in izvajanje potrebne ocene ni tako težko in tvegano opravilo, kot ste morda pomislili na prvi pogled a vendar pod pogojem, da upoštevate vsa ta naša priporočila in varnostna pravila za delo na višini.

 

Saj veste - najprej varnost! Še posebej na višini.