Kako prilagodite svoj dom s pametno razsvetljavo?

Kako prilagodite svoj dom s pametno razsvetljavo?

 

Današnje pametne žarnice in stikala so revolucionarne v svojih zmožnostih nastavljanja ambienta in razpoloženja. Zagon in nadgradnja lastnega sistema pametne osvetlitve doma je hitra, enostavna in tudi cenovno dostopna.

 

Z milijoni barv, ki so na voljo v eni pametni žarnici, in neskončnimi nastavitvami, ki so možne preko mobilne aplikacije, je osvetlitev doma postala bolj prilagodljiva – in razburljiva – kot kdaj koli prej.

Oglejte si videoposnetek, v katerem boste videli nekaj primerov, kako lahko nastavite možnosti pametne osvetlitve v svoji hiši.

 

 

Ko gre za personalizacijo vašega doma, je osvetlitev pogosto nižje na vašem prioritetnem seznamu kot je recimo pohištvo, umetniška dela (slike, posebni ročno izdelani izdelki,…) ali barve sten. Vendar se to spreminja – »razsvetljava je nov nakit doma," pravi Tim Stumm, strokovnjak za razsvetljavo pri Ameriškem združenju za razsvetljavo. "Kar je bilo včasih koristno, je sedaj moda," še dodaja.

Da, napeljave so velik del te evolucije, z dizajnom, raznolikostjo in prilagodljivostjo v vsem - od elegantnih stenskih svečk do kiparskih visečih svetilk. Toda žarnice in stikala so danes enako napredne, če ne celo bolj, in ponujajo nekaj fantastičnih priložnosti za personalizacijo vašega doma.

 

Kako vašemu domu dati bolj prilagojen videz s temi novimi tehnologijami?

Kako prilagodite svoj dom s pametno razsvetljavo?

 

Nastavite si priljubljene osvetlitvene »scene«

Prva stvar, ki jo morate upoštevati pri nadgradnji na pametni dom, je, da je izdelke mogoče personalizirati in prilagoditi vašim posebnim potrebam. Vse luči v vašem domu se lahko prižgejo natanko tako, kot želite, in ko želite, da se prižgejo - s klikom aplikacije, preklopom stikala ali besednim/glasovnim ukazom, če imate tudi to opcijo povezano z glasovnim pomočnikom vašega doma (Google Alexa).

Predstavljajte si, da se pripravljate na organizacijo domače zabave. Namesto, da bi hodili iz sobe v sobo in prižigali luči, lahko preprosto rečete »Hej, Google (Alexa), nastavi mi luči na način zabave.« Te vnaprej programirane nastavitve so znane kot »osvetlitvene scene« in možnostim, ki jih prilagodite, ni videti konca. Lahko ustvarite torej zares veliko različnih vam priljubljenih osvetlitvenih scen. V kuhinji boste morda imeli eno svetlo sceno za pripravo obroka in drugo, mehkejšo za jedilnico v času obroka. Osvetlitev je lahko bela in ostra - za čiščenje v dnevni sobi ali pa si nastavite umirjeno, bolj temno sceno - za filmski večer.

Osvetlitvene scene so lahko zelo koristne tudi za ustvarjanje prizora v otroški sobi, ki počasi zatemni luči v 30-minutnem obdobju, da pomaga vašemu malčku lažje zaspati.

 

Preprost način namestitve pametnih stikal po vsem domu

To vam omogoča, da ustvarite prizor za vse svetlobne naprave, ki so med seboj povezane, če uporabljajo pametne ali tradicionalne žarnice z možnostjo zatemnitve. Dobra izbira tukaj je recimo Cync, kateri ima tako žična kot brezžična stikala. So enostavna za namestitev in vam omogočajo, da preklopite med različnimi scenami v posameznem prostoru (ali po celotni hiši naenkrat, če to želite) preko aplikacije Cync. Ustvarite si scene po meri, ki jih lahko enostavno s klikom aktivirate in uživate v prilagojenem ter želenem ambientu.

Kako prilagodite svoj dom s pametno razsvetljavo?

 

Razširite svojo paleto naprav za več možnosti pametne osvetlitve

Ko se je stikalo za zatemnitev pojavilo leta 1959, je spremenilo stanovanjsko razsvetljavo, saj je lastnikom stanovanj omogočilo prilagajanje ravni svetlobe v prostoru. LED luči, ki spreminjajo barvo, so naslednji kvantni preskok, ki vam omogočajo, da osvetlite sobo v odtenku po vaši izbiri. Če si zaželite vijolično barvno osvetlitev za domači kino ali ognjeno rdečo za koktajl zabavo v dnevni sobi, ste od tega samo en klik vstran. Isto velja, če se želite vrniti nazaj na osnovno belo svetlobo.

Cync Full Color Smart Žarnica je cenovno ugoden način za dodajanje milijone barv. S tehnologijo Cync Direct Connect jih je mogoče programirati iz aplikacije za pametne telefone. 

Svetlobni trakovi Cync so še ena odlična možnost. Preprosto odrežite trakove, da se prilegajo vašemu prostoru – morda jih želite namestiti pod kuhinjskimi omarami ali okoli televizorja z ravnim zaslonom – in jih nato s pomočjo lepilne podlage pritrdite (zalepite) na željeno mesto. Ista aplikacija Cync vam omogoča, da nastavite in shranite svoje najljubše barve in tone tudi na teh trakovih, tako da je ustvarjanje popolnega razpoloženja vedno samo en klik vstran.

Kako prilagodite svoj dom s pametno razsvetljavo?

 

Glasovno upravljajte s pametno osvetlitvijo vašega doma

Če povežete svoje pametne luči z vašim Amazon Echo ali Google Home Mini, lahko uporabite glasovno upravljanje za vse potrebe po osvetlitvi. To prihrani čas za vsakogar, za lastnike stanovanj z omejeno mobilnostjo pa je to še posebej uporabna in koristna funkcija. Na primer, z Alexo lahko ustvarite rutino za lahko noč, ki v določenem prostoru ob določeni uri zatemni luči.

Kako prilagodite svoj dom s pametno razsvetljavo?

 

Začnite tako, da ustvarite svoj pametni ekosistem razsvetljave, namestite vrsto pametnih žarnic, trakov in stikal. Nato uporabite aplikacijo Cync, da povežete luči z digitalnim pomočnikom Google ali Amazon. Nato preizkusite številne razpoložljive glasovne ukaze, od »Zatemni luči« do »Naredi mojo kuhinjo svetlejšo«.

Cync ponuja tudi pametne vtiče, ki lahko samostoječe svetilke in drugo elektroniko vključijo v popolno zbirko pametnega doma, ki je veliko cenejši in ni tako obsežen kot navadni žični sistem, katerega je tudi težje namestiti.

Torej, prilagodljiva, dinamična in barvna razsvetljava je v veliki meri del oblikovanja prostorov v prihodnosti in velik korak naprej pri prilagajanju doma po meri.

 

Vir članka: (How to personalize your home with smart lighting?)