Kako položiti ploščice v nekaj preprostih korakih?

Kako položiti ploščice v nekaj preprostih korakih?

 

Čeprav je to za domačega mojstra lahko precej velik projekt, je polaganje ploščic vsekakor mogoče, še posebej, če ste priročna oseba, ki je ne moti ročno in samostojno delo. Če želite v kopalnici, kuhinji ali kaki drugi majhni sobi položiti keramične ploščice in pri tem ne želite najeti strokovnjaka, si preberite naslednji vodič, s katerim se lahko kar sami naučite polaganja ploščic.

 

Preden začnete in se lotite tega projekta, pripravite vse, kar potrebujete.

 

Kaj potrebujete za polaganje ploščic?

 

  • Ploščice

  • Lopatica

  • Žaga ali drugo rezalno orodje za ploščice

  • Distančniki

  • Lepilo za ploščice

  • Vedro

  • Gobica

  • Marker

  • Merilni trak

  • Vodna tehtnica

 

Kako položiti ploščice v nekaj preprostih korakih?

 

Kako položiti ploščice, korak za korakom?

 

Pripravite površino za ploščice. Na površini boste morali uporabiti podlago (cement ali vezane plošče).

Poiščite svoje izhodišče in preslikajte svojo postavitev. Če želite recimo polno ploščico na sredini vrat v kopalnico, označite osrednjo točko na zadnji steni in tleh, nato pa označite ravno črto za prvo vrsto ploščic.

V majhnih prostorih boste morali najprej rezati ploščice na ustrezno velikost, zato začnite s tistimi, ki jih boste uporabili za prvo vrsto (verjetno zadnjo steno).

Za rezanje ploščic najprej začnite z merjenjem razmika. Za rezanje pa uporabite žago ali rezalnik za ploščice iz skrilavca.

 

Kako položiti ploščice v nekaj preprostih korakih?

 

Nato z maskirnim trakom označite vsako ploščico v vrstnem redu, v katerem jih želite položiti. Tako lahko začnete polagati ploščice brez strahu, da boste pokvarili ali pomešali želeno postavitev.

Nato se lotite mešanja lepila za ploščice. Če lahko kupite že predhodno mešanico lepila za ploščice, še toliko bolje. Tako bo polaganje ploščic hitrejše. 

Z ravnim delom gladilke nanesite enakomerno količino lepila na ploščice, dovolj, da pokrije nekaj ploščic. Nato uporabite zobno stran lopatice pod kotom 45 stopinj, da jo »prečešete« in naredite čim tanjšo plast lepila. Vseskozi pritiskajte enakomerno.

 

Kako položiti ploščice v nekaj preprostih korakih?

 

Ploščico postavite na mesto na tleh in jo trdno potisnite navzdol. Ploščico malo pomikajte, tako se prepričate, da je lepilo za ploščice enakomerno. Ta postopek ponovite za vsako ploščico, vmes med ploščicami pa uporabite distančnike, da dobite dosledne linije za fugiranje.

Ploščice nato očistite od dodatnega lepila za ploščice in pustite, da se ploščice posušijo vsaj 24 ur, pred začnete fugirati.

 

Tukaj si lahko pogledate še video posnetek, kjer je zelo nazorno prikazano, kako poteka polaganje ploščic doma.

 

 

 

Vir članka: 

Housebeautiful.com (How To Lay Tiles in a Few Easy Steps?)