Kako delujejo sodobne toplotne črpalke?

Kako delujejo sodobne toplotne črpalke?

 

Sodobne toplotne črpalke so okolju prijaznejše, učinkovitejše, tehnološko bolj dovršene in tudi tišje, kot so bile pred leti. Večina toplotnih črpalk, ki so zamenjale črpalke s sistemom vklop/izklop (on/off), že deluje po sistemu frekvenčnega krmiljenja.

Prejšnje lahko delujejo samo ob polni moči, medtem ko lahko toplotne črpalke s frekvenčnim krmiljenjem delujejo tudi s 30 % ali 40 % močjo. Tako prihranijo energijo, manj je vklopov in izklopov, s čimer se podaljša tudi življenjska doba naprave.

Razvoj toplotnih črpalk je izboljšal tudi njene komponente, vendar velikih premikov pri večjih proizvajalcih ni, saj skoraj vse dobre in zmogljive naprave danes sodijo v najvišji energijski razred (A+++). Razlike med napravami v tem razredu so majhne, v zadnjem času pa razvijajo hladiva z manjšim toplogrednim vplivom in večina proizvajalcev uporablja plin (R32).

Ti sistemi so preprostejši za recikliranje in ne škodijo ozonu, hkrati pa porabijo okoli petino manj hladilnega sredstva.

 

KATERE VRSTE TOPLOTNIH ČRPALK POZNAMO?

 

Na trgu so na voljo deljene (split) ali kompaktne toplotne črpalke. Nameščanje kompaktnih črpalk je preprostejše in jih lahko vgradi vsak, čeprav ne pozna njenega delovanja. Vendar imajo te toplotne črpalke eno veliko slabost.

Do njih je namreč potrebno napeljati vodo iz ogrevalnega sistema, zato obstaja nevarnost, da ta voda zmrzne, kar se lahko zgodi, če ob hudem mrazu zmanjka električne energije. To slabost rešujejo z dodajanjem protizamrzovalnega sredstva v ogrevalni sistem, kar pomeni dodatni strošek ob vsaki polnitvi ogrevalnega sistema ali ob vgradnji dodatnega izmenjevalca v objektu. S tem pa učinkovitost toplotne črpalke zmanjša za okoli petino.

Kako delujejo sodobne toplotne črpalke?

 

Deljene (oz. split) toplotne črpalke so nekoliko zahtevnejše za vgradnjo, monter mora biti ustrezno usposobljen za delo s hladivi, vendar ob izpadu električne energije ne more priti do poškodbe. Večina vodilnih proizvajalcev toplotnih črpalk bolj zagovarja vgradnjo deljenih (split) sistemov toplotnih črpalk.

 

KAJ JE OGREVALNA MOČ ČRPALKE IN KAKO JO PRIMERJAMO?

 

Na trgu je seveda več tipov toplotnih črpalk, ki se ne uporabljajo le za ogrevanje prostora, temveč tudi za ogrevanje sanitarne vode. Zaradi tega je treba paziti, da lahko črpalka, ki deluje po sistemu zrak-voda, tudi pri nizkih zunanjih temperaturah, npr. -15 ºC, doseže primerno visoke dovodne temperature okoli 60 ºC.

Torej najprej preverimo to lastnost (ali od prodajalca zahtevamo ta tehnični podatek) in šele na podlagi teh podatkov primerjamo različne ponudbe toplotnih črpalk. Večina prodajalcev namreč ogrevalno moč navaja pri zunanji temperaturi (+7 ºC), vendar pri taki zunanji temperaturi ogrevanja v nekaterih primerih niti ne potrebujemo več.

Kako delujejo sodobne toplotne črpalke?

 

Omejitev pomeni tudi temperatura zunanjega zraka, do katere deluje toplotna črpalka. Ta mora biti čim nižja, denimo -25 ºC, kar pomeni, da je naprava preizkušena tudi pri takšnih ekstremnih pogojih.

 

KAKŠNI SO STROŠKI OGREVANJA IN KAKO JIH najbolj optimalno znižati?

 

Kupci morajo biti pozorni tudi na zelo pomembno vprašanje, kako z vgradnjo toplotne črpalke optimalno znižati stroške. Do tega pridemo samo s pravilno izbrano toplotno črpalko brez vgrajenih dodatnih električnih grelcev.

Kako delujejo sodobne toplotne črpalke?

 

Stroški se večinoma povečajo ravno zaradi dodatnih električnih grelcev in napačno določene moči. Z bivalentno točko okrog 5 ºC – to je mejna zunanja temperatura, do katere lahko toplotna črpalka deluje brez dodatnega grelca – nam potrebo po dodatni toploti pod to zunanjo temperaturo pokrijejo električni grelci, ki pa stroške ogrevanja seveda dvignejo v nebo.

 

KAJ PA JE Z ZUNANJO ENOTO ČRPALKE?

 

Novi modeli toplotnih črpalk so precej manj hrupni od starejših, hrup je manjši skoraj za desetino. Proizvajalci so ga zmanjšali z ovojem kompresorja, dodatno izolacijo ohišja, večjim premerom in obliko ustja ventilatorja ter vgradnjo velikega uparjalnika z majhnim zračnim uporom. Hrup zmanjšujejo tudi boljši materiali za preprečevanje vibracij in resonance ter pravilna struktura cevi.

Kako delujejo sodobne toplotne črpalke?

 

Kljub temu je treba zunanjo enoto črpalke postaviti na mesto, kjer ne bo motila lastnika in sosedov. Zunanjo enoto je najbolje namestiti na stran hiše, kjer ni spalnih prostorov, zvok pa se naj širi v prazen prostor, da ne prihaja do odboja. V nobenem primeru pa toplotne črpalke ne postavimo med dve steni in nasproti betonske ograje, saj se s tem njena glasnost še poveča.

 

 

Vir članka:

home.howstuffworks.com