Je indukcijsko kuhanje boljše od plinskega ali električnega?

Je indukcijsko kuhanje boljše od plinskega ali električnega?

 

Ali veste, kako deluje indukcijsko kuhanje in ali je boljše od plinskega oz. električnega kuhanja?

Medtem ko so kuhalne plošče, ki jih poganja indukcijsko ogrevanje, že desetletja priljubljene po vsej Evropi, zdaj vztrajno pridobivajo moč tudi drugod po svetu.

 

Plinski, električni ali indukcijski?

Obstajajo tri glavne vrste kuhalnih plošč: plinske, električne in indukcijske.

Če kuhalno ploščo poganja plin ali elektrika, se zanaša na toplotno prevodnost, bodisi preko plinskega plamena ali električne tuljave. Vir toplote odvaja toploto do samega gorilnika in nato do lonca ali ponve na vrhu gorilnika. Ne glede na to, ali je gorilnik izpostavljen krožnemu grelnemu elementu ali je prekrit s stekleno ali keramično površino, zahteva toplotno prevodnost.

Je indukcijsko kuhanje boljše od plinskega ali električnega?

 

Indukcijska kuhalna plošča pa odpravlja potrebo po toplotni prevodnosti. Grelne tuljave ni, plinskih plamenov tudi ni. Indukcijska kuhalna plošča pošilja toploto naravnost od vira do predmeta, ki ga nameravate segreti, kar odpravlja potrebo po prevodnosti – in ta neposredni prenos toplote postaja prednostna metoda tako med tujimi kuharji kot domačimi kuharji.

 

Kako deluje indukcijsko kuhanje?

Indukcijska kuhalna plošča ima toplotno odporno stekleno ali keramično površino, ki je morda videti kot navadna električna kuhalna plošča, vendar se podobnosti tam nehajo. Pod to gladko površino leži elektromagnetna bakrena tuljava, in ko je grelna površina vklopljena, skozi to elektromagnetno tuljavo teče električni tok. To povzroči ustvarjanje večsmernega magnetnega polja, ki seva navzven iz tuljave v vse smeri, vendar ne proizvaja toplote.

In v tem je najboljša stvar: indukcijska kuhalna plošča ne proizvaja toplote skozi spodnjo elektromagnetno tuljavo, dokler - in samo dokler - na gorilnik ni postavljena posoda za kuhanje.

Ko ponev ali lonec postavite na indukcijsko kuhalno ploščo, nihajoče magnetno polje deluje z dnom posode, kar povzroči, da skozenj teče električni tok. Fluktuirajoče (ali zankajoče) magnetno polje je znano kot vrtinčni tok ali Foucaultov tok, slednji je poimenovan po francoskem fiziku Jeanu Bernardu Léonu Foucaultu , ki ga je odkril leta 1851. Indukcijska kuhalna plošča ustvarja magnetno polje med kuhalno posodo in indukcijsko tuljavo pod kuhalno površino, ki nato sprosti del svoje energije v obliki toplote in segreje vsebino lonca.

Je indukcijsko kuhanje boljše od plinskega ali električnega?

 

Prednosti indukcijskega kuhanja

Indukcijske kuhalne plošče so energetsko učinkovitejše od drugih možnosti kuhanja predvsem zato, ker črpajo manj energije za ustvarjanje toplote. Med indukcijskim kuhanjem pride do majhnih toplotnih izgub, saj se do 90 odstotkov proizvedene toplotne energije porabi za segrevanje vsebine posode namesto atmosfere okoli nje. Za primerjavo - plinska ali električna kuhalna plošča izgubi do 35 odstotkov toplote, ki jo ustvari med kuhanjem.

Indukcijska kuhalna plošča se segreje hitreje – in pri natančnejših temperaturah – kot plinska ali električna kuhalna plošča, zaradi česar je prednostna metoda za profesionalne kuharje.

Natančnost temperature je torej veliko bolj dosledna z indukcijskimi kuhalnimi ploščami kot s plinskimi kuhalnimi ploščami, kar omogoča veliko boljši splošni nadzor nad temperaturo hrane, ki se kuha.

Je indukcijsko kuhanje boljše od plinskega ali električnega?

 

Indukcijske kuhalne plošče lahko tudi zmanjšajo opekline in druge poškodbe. V veliki meri zato, ker površina indukcijske kuhalne plošče ostane hladna na dotik, tudi ko je grelni element vklopljen.

Po podatkih Nacionalnega združenja za zaščito pred požari je v ZDA kuhanje glavni vzrok za poročanje o požarih in poškodbah doma ter tudi vodilni vzrok smrti v požaru. Opekline pri kuhanju brez ognja nastanejo zaradi stika z vročo opremo, vročimi tekočinami za kuhanje ali vročo hrano. Od teh poškodb je stik z vročo kuhalno ploščo najpogostejši vir opeklin pri kuhanju, ki so jih zdravili na oddelkih za nujno pomoč od leta 2015 do 2019.

Plin je zelo vnetljiv in neusklajenost gorilnika na nizki ravni lahko povzroči situacijo, ko plamen ugasne in plin »zapolni« kuhinjo ali hišo. Plinske in električne kuhalne plošče se ob zagonu zelo segrejejo in ponavadi zadržijo toploto še dolgo po končanem kuhanju, medtem ko se indukcijske kuhalne plošče segrejejo le, ko je lonec ali ponev postavljena neposredno na indukcijsko cono - in tudi ohladi se precej hitreje.

 

Slabosti indukcijskega kuhanja

Stroški nakupa so ena od glavnih pomanjkljivosti indukcijskega kuhanja, zlasti za domače kuharje, z razponi indukcijskih kuhalnih plošč v povprečju od 2.000 do 4.000 €, kar je nekajkrat več od stroškov približno 500 € za povprečni električni štedilnik.

Morda boste morali kupiti drugačen komplet loncev in ponev, narejen posebej za indukcijsko kuhalno ploščo. Indukcija deluje le, če je lonec ali ponev sestavljen iz feromagnetnih kovin , kot so lito železo, emajlirano lito železo in nekatere posode in ponve iz nerjavnega jekla. Nekatera nerjavna jekla ne bodo delovala na indukcijski plošči, če je v njihovi sestavi veliko niklja, ki lahko blokira magnetno polje, potrebno za segrevanje vsebine z indukcijo. Poleg tega starejše vrste aluminijaste, bakrene ali steklene posode niso združljive z indukcijsko kuhalno ploščo, čeprav nekateri proizvajalci zdaj dodajajo magnetno plast na dno teh predmetov.

Je indukcijsko kuhanje boljše od plinskega ali električnega?

 

Indukcijska posoda je dobro znana tudi po pospeševanju temperature, kar skrajša čas kuhanja za preprosta segrevanja, kot je vrenje vode, kar za polovico. To pa je zelo priročno tudi za tiste potrošnike, ki so previdni pri porabi električne energije.

Če niste prepričani, ali bo vaša posoda delovala z indukcijsko kuhalno ploščo, jo lahko preizkusite tako, da držite magnet blizu dna posode. Če se oprime, je dno posode magnetno in - dokler je dno tudi ravno - bo dobro delovalo z indukcijsko kuhalno ploščo.

Indukcijska plošča je kuhalna plošča prihodnosti. Indukcijske kuhalne plošče se že dolgo uporabljajo v profesionalnih kuhinjah po vsej Evropi in se vse bolj uveljavljajo tudi med strokovnjaki in navdušenci po vsem svetu. Zaskrbljenost zaradi podnebnih sprememb je med drugim spremenila tudi način kuhanja od tistega na zemeljski plin na kuhanje samo na elektriko.

 

Zanimivost

V primerjavi s plinskimi kuhalnimi ploščami lahko indukcijske kuhalne plošče pomagajo zmanjšati onesnaževanje zraka v zaprtih prostorih. Študija univerze Stanford pa je tudi pokazala, da ima stranski produkt peči na zemeljski plin metan v domovih v ZDA enak vpliv na podnebje kot emisije ogljikovega dioksida iz približno 500.000 avtomobilov na plin.