Glavni razlogi, zakaj se kopiči nered v garaži in kako ga odpraviti

Glavni razlogi, zakaj se kopiči nered v garaži in kako ga odpraviti

 

Ko pomislite na to, kje imate največ nereda v svojem domu, vam takoj na misel pride nekaj prostorov: omare v spalnici, spalnice za goste, vhodi, kleti in domače pisarne. Ti prostori so znani po tem, da jih v mnogih domovih pogosto najdemo v neurejenem stanju.

 

In potem je tu seveda garaža. Garaže so morda najbolj problematično področje, ko gre za organiziranje doma. Najdete lahko veliko statističnih podatkov o tem, kako pogost in razširjen je nered v garaži – tukaj je le nekaj teh:

 

- 50 % anketiranih lastnikov stanovanj je garažo označilo za najbolj neurejeno območje svoje hiše (študija NAPO),

- v raziskavi, v kateri je sodelovalo 1000 Američanov, jih je 47 % priznalo, da imajo težave s parkiranjem v garaži zaradi nereda (raziskava Sparefoot),

- tretjina lastnikov garažnih hiš z dvema avtomobiloma lahko v notranjosti parkira samo eno vozilo (študija Ministrstva za energijo ZDA),

- približno 9 % Američanov najema skladiščne prostore, kljub dejstvu, da jih ima 65 % garažo.

 

In nered v garaži ni samo problem tam »preko luže«. Študija avstralskega inštituta, v kateri je sodelovalo okrog 1000 Avstralcev, je pokazala, da imajo tudi oni težave s parkiranjem svojih avtomobilov v garažah – seveda zaradi nereda.

Glavni razlogi, zakaj se kopiči nered v garaži in kako ga odpraviti

 

Ugotovite glavne vzroke nereda v garaži

 

Kateri dejavniki torej prispevajo k neredu v garaži? Prepoznavanje in razumevanje razlogov, zakaj je vaša garaža postala neurejena zmešnjava, je prvi pomemben korak pri (uspešnem) reševanju težave.

Tukaj je sedem pogostih razlogov za nered v garaži, katerim sledi tudi nekaj rešitev, ki vam lahko pomagajo, da se bolje organizirate in ponovno »pridobite« svoj garažni prostor.

 

1. V garaži imate nered, ker ste običajno neorganizirani

 

Nismo vsi nagnjeni k urejenosti. Tudi za najbolj organizirano osebo je lahko izogibanje neredu doma neizprosen izziv.

Vsak odgovoren in urejen lastnik stanovanja vzdržuje skrben in sistematičen pristop k zmanjšanju nereda doma.

A hiter (sodoben) tempo življenja ne sodeluje vedno s tem dobronamernim pristopom k organizaciji doma in omejevanju nereda v garaži.

Čeprav je res, da smo vedno sposobni spremeniti svoje načine in navade, je v resnici to z leti, ko postajamo starejši, težje in bolj nerealno.

 

2. Preveč je zastrašujoče, da bi se spopadali z neredom v garaži

 

Dlje ko traja vaša težava z neredom v garaži, težje jo je oz. jo bo odpraviti. Leta zanemarjanja nereda lahko ustvarijo scenarij, v katerem se zdi problem preveč zastrašujoč, da bi ga sploh začeli reševati.

Prepuščanje tem močnim občutkom samo napaja začaran krog krivde, dvoma vase in stresa, ki postane škodljiv stranski produkt življenja v okolju, polnem nereda.

Glavni razlogi, zakaj se kopiči nered v garaži in kako ga odpraviti

 

Nered nam preprečuje enostavno iskanje predmetov, kar nas na koncu tudi frustrira. Naši možgani gledajo na nered tudi kot na delo, ki ga je treba opraviti, kar negativno vpliva na našo osredotočenost.

Druga slaba rešitev za spopadanje z neredom v garaži je, da se preprosto prilagodite neredu. Namesto da bi zbrali energijo, ki bo potrebna za preoblikovanje in ureditev vašega natrpanega garažnega prostora, se boste prepričali, da je lažje samo "obrniti" te kupe smeti.

Ameriška industrija za samo skladiščenje že zdaj ustvari 25 milijard dolarjev letno. Lahko stavite, da se je velika večina teh strank mučila s težavami z neredom v garaži, ki so jih preprosto prezrli ali pa se jim (pač) prilagodili.

Glavni razlogi, zakaj se kopiči nered v garaži in kako ga odpraviti

 

3. Vaša garaža je eno samo veliko odlagališče

 

Garaže (še posebej večje) se lahko zdijo dokaj praktičen prostor za shranjevanje predmetov, ki nimajo ustreznega kotička v glavni notranjosti vaše hiše.

Tisti prazen kotiček garaže, v katerega je mogoče spraviti kup zloženih škatel, s katerimi (še) ne veste, kaj bi? Zdi se idealno, še posebej, če verjamete, da boste kasneje našli boljšo rešitev za shranjevanje. Ta miselnost »sčasoma se bom s tem ukvarjal« lahko hitro ustvari nered v garaži.

Podatki kažejo, da so garažna vrata zdaj ena najpogosteje uporabljenih vrat v domovih. To pomeni, da v svojo garažo dostopate večkrat na dan.

Prav tako boste ugotovili, da je skoraj nemogoče, da ne bi bili vedno bolj pozorni na nered v garaži, ki omejuje vašo zmožnost izkoriščanja celotne funkcionalnosti prostora. 

 

4. Vaša garaža in celoten domači prostor sta premajhna

 

Medtem ko so velike garaže lahko dobro mesto za shranjevanje, lahko manjše garaže predstavljajo pravi izziv, ko gre za iskanje dodatnega prostora za odlaganje stvari, ki jih trenutno ne potrebujete.

Težave se poslabšajo, če preostali del vašega doma nima potrebnega prostora za shranjevanje. To poveča verjetnost, da bo vaša garaža (za en avtomobil) napolnjena z neredom in ne s parkiranim vozilom, kar je tudi prvotni namen tega prostora.

Presenečeni bi bili nad potencialom za shranjevanje stvari v majhnih garažah, če bi bolje izkoristili vse njene stene in strop.

 

5. Tudi sezonske spremembe prispevajo k neredu v garaži

 

Prehodi iz ene sezone v drugo lahko pomembno prispevajo k neredu v garaži - zlasti je to značilno spomladi in jeseni.

V jesenskem času boste potrebovali prostor za shranjevanje vaše dvoriščne opreme in orodja, vrtnega pohištva, poletne športne opreme, žara in drugih predmetov, dokler jih ne boste ponovno potrebovali nekaj mesecev pozneje. Morda boste celo potrebovali prostor v svoji garaži za klasičen avtomobil, s katerim se vozite le, ko je toplejše vreme.

Spomladi boste morali pospraviti opremo za odstranjevanje snega, zimske pnevmatike in druge z zimo povezane stvari. Zamenjava poletnih stvari z zimskimi na žalost ni vedno prijeten in enostaven postopek.

Upoštevati je treba tudi praznične okraske. Škatle in zaboji za shranjevanje  vaših božičnih in drugih sezonskih okrasnih predmetov (recimo za noč čarovnic) bodo potrebni le enkrat letno. Zato jih boste želeli dobro shraniti in ne bi smeli zavzemati dragocenega prostora v garaži čez celo leto.

Glavni razlogi, zakaj se kopiči nered v garaži in kako ga odpraviti

 

6. Težko bi se »ločili« od svojih najljubših stvari

 

Drug glavni vzrok nereda v garaži je nezmožnost, da se »ločimo« od nekih nam ljubih stvari. Nostalgija nas lahko močno pritegne, vendar je pomembno, da se pri tem »ne zavijemo« preveč v sentimentalnost.

Nekatere pomembne spominke je vsekakor vredno obdržati, toda kje je tista meja? Vedeli boste, da je čas, da se resno soočite s svojo čustveno navezanostjo na svoje stvari, ko postane nered v garaži vaša stalna težava.

Glavni razlogi, zakaj se kopiči nered v garaži in kako ga odpraviti

 

Nekaterih dragocenih spominkov (kot so fotografije) tako ali tako ne bi smeli shranjevati v garaži zaradi nihanja temperatur, ki povzročajo vlago in kondenzacijo. To lahko povzroči nastanek plesni na predmetih (zlasti na papirju in tkaninah), ki so dalj časa shranjeni v garažah.

Za dragocene predmete, ki jih preprosto ne morete izpustiti, poiščite prostor za shranjevanje v notranjosti vašega doma. V primeru zbirke fotografij si lahko vzamete čas tudi za digitalno arhiviranje posnetkov.

Za vse ostalo, kar nima nobene sentimentalne vrednosti, se vprašajte, ali ste to stvar uporabljali v zadnjih nekaj letih ali ne. Če je v tem času niste uporabljali, to stvar raje nekomu podarite, prodajte ali odvrzite.

Poskusite se tudi upreti miselnosti »morda bom to še potreboval«. Takšen način razmišljanja vodi le v tisto, kar imenujemo "aspiracijski nered".

 

7. Vaša garaža nima učinkovitih sistemov za shranjevanje in organizacijo 

 

Ko se res lotite tega, je eden od glavnih razlogov, zakaj se spopadate z neredom v garaži, ta, da vam verjetno primanjkuje učinkovitih sistemov za shranjevanje in organizacijo.

Pametno zasnovani sistemi za organizacijo in shranjevanje močno izboljšajo vaše možnosti, da bodo določena področja vašega doma urejena in dobro vzdrževana.

 

Nekaj rešitev za odpravo nereda v garaži

 

Ali ne bi bilo lepo, da se zapeljete v svojo garažo in se počutite, kot da ste prispeli domov v udoben, čist in vabljiv prostor, na katerega ste ponosni?

Ta občutek bi bil zagotovo boljši kot alternativa, da vstopite v natrpano garažo (seveda peš, ker ni kje parkirati!) in vas opomni na pomanjkljivosti organizacije garaže.

 

Vaše težave z neredom v garaži lahko odpravite tudi z naslednjimi rešitvami:

 

- različni modularni in po meri prilagojeni sistemi, ki dodajo prostor za shranjevanje,

- PVC plošče z visečimi dodatki, ki ustvarjajo dragocen, vsestranski prostor za shranjevanje na stenah vaše garaže,

- posebna stojala za shranjevanje na stropu (vključno s stojali za pnevmatike in stojala nad glavo), ki jih enostavno spustite na tla, ko jih ponovno potrebujete (za sezonske predmete).

 

Seveda je ustvarjanje garažnega prostora brez nereda lahko veliko lažje, če se obrnete na zaupanja vrednega garažnega strokovnjaka, ki ima prave izdelke in strokovno znanje.

Za primer, kako najeti strokovnjaki opravijo z neurejeno in prašnato garažo, si oglejte spodnji video.

 

 

Torej, kaj še čakate? Začnite svoj projekt organizacije garaže že danes!

 

 

Vir članka:

Garageliving.com

Youtube video