Enostavni in učinkoviti načini, kako se znebiti smrdljivih hroščev

Enostavni in učinkoviti načini, kako se znebiti smrdljivih hroščev

 

Smrdljivi hrošči (po domače jim rečemo kar »smrdljivci«), kot že ime pove, so žuželke, ki izločajo neprijeten vonj, še posebej, če se čutijo ogrožene. Nekatere vrste celo povzročajo veliko škodo vrtnim pridelkom in so opredeljene kot škodljivci. Kako se obraniti pred njimi in se jih znebiti?

Smrdljive žuželke so skupina letečih žuželk, ki pripadajo družini Pentatomidae iz reda Hemiptera. Iz žleze, ki se nahaja med prvim in drugim parom nog, izločajo neprijeten vonj, od tod so dobile tudi ime. Ta tekočina se sprošča kot obrambni mehanizem za zaščito pred plenilci. Habitat teh hroščev vključuje travnike, vrtove, polja, grmičevje in najdemo jih celo v naših domačih prostorih (ponavadi so rade na zavesah, oblačilih, posteljnini…). Te žuželke (velikosti nekje 1,7 cm in rjavkaste barve) so aktivne od pomladi do jeseni.

Mnoge vrste smrdljivih hroščev so uničujoče in povzročajo resno škodo določenim družinam poljščin. Včasih povzročijo razbarvanje sadja in zelenjave. Čeprav so ti hrošči neškodljivi za ljudi, lahko neprijeten vonj pri nekaterih ljudeh povzroči alergijske reakcije in kihanje. Teh žuželk nikoli ne drobite, saj je vonj, ki bi se ob tem sprostil, precej neprijeten in dolgotrajen.

Poglejte si nekaj enostavnih in predvsem učinkovitih načinov, kako se znebiti teh neprijetnih žuželk.

 

Pesticidi

Mnogi vrtnarji raje uporabljajo pesticide, da bi se izognili napadu smrdljivih hroščev na vrtovih in pridelkih. Za zaščito rastlin lahko blage pesticide poškropite zgodaj spomladi.

Enostavni in učinkoviti načini, kako se znebiti smrdljivih hroščev

 

Zapirajte hišo

Da bi preprečili dostop smrdljivim hroščem v vaš dom, zapirajte hišo (vrata in okna) in zatesnite morebitne razpoke in odprtine (če obstajajo).

 

Vakuumsko čiščenje

Mnogi ljudje uporabljajo sesalnike za odstranjevanje smrdljivih hroščev. Ko so v sesalniku (v odpadni vreči), jih lahko preprosto odvržete na oddaljenih mestih, da se izognete neprijetnemu vonju.

Enostavni in učinkoviti načini, kako se znebiti smrdljivih hroščev

 

Zmanjšajte osvetlitev zunaj in v hiši

Ker te hrošče privlačijo optimalni svetlobni pogoji (čez dan je to zunanja sončna svetloba, zvečer pa umetna svetloba luči v naših prostorih), bo zmanjšanje svetlobe tudi zmanjšalo možnost njihove aktivnosti, s tem pa bo tudi zmanjšana škoda, ki jo te žuželke povzročajo.

 

Odganjalec insektov

Če je mogoče, v jesenski sezoni previdno razpršite raztopino za odganjanje žuželk po vseh vogalih hiše. Za težko dostopna območja se lahko uporablja tudi prah za zatiranje teh smrdljivih hroščev.

Enostavni in učinkoviti načini, kako se znebiti smrdljivih hroščev

 

Nikotinska voda oz. vodna raztopina

Učinkovita metoda ubijanja smrdljivih hroščev je uporaba nikotinske vode oz. vodne raztopine. Za pripravo te domače raztopine za zatiranje škodljivcev lahko pol škatlice cigaret (nekje 10 cigaret) razrežete in namočite v približno dveh litrih mlačne vode. Pustite, da raztopina stoji približno 10 - 15 minut. Nato v to raztopino dodajte žličko detergenta za pomivanje posode. Raztopino dobro premešajte in nalijte v razpršilec. Razpršitev te tekočine bo zastrupila in ubila nadležne hrošče. Da bi preprečili morebitne kožne alergije, priporočamo, da pri rokovanju s to tekočino nosite zaščitne rokavice.

Če po zelenjavi in ​​sadju škropite nikotinsko raztopino, jih pred uživanjem morate vedno temeljito oprati. Opaženo je, da je vedno več vrst smrdljivih hroščev odpornih na blage pesticide. Zato je za izvajanje učinkovitih nadzornih ukrepov potrebna ustrezna identifikacija hrošča. V primeru, da zaradi smrdljivih hroščev pride do okužbe sadja in zelenjave, je vedno dobrodošlo, da se v zgodnjih fazah posvetujete s strokovnjakom.

 

Poglejte si kratek video, v katerem boste nazorno videli, kako se rešiti smrdljivih žuželk okrog vaše hiše in v njej.

 

 

 

 

Vir članka:

Homequicks.com (How To Get Rid of Stink Bugs)