Bi morali prižgati klimatsko napravo, ko niste doma?

Bi morali prižgati klimatsko napravo, ko niste doma?

 

V časih inflacije in (pre)visokih cen energentov mnogi potrošniki želijo prihraniti svoj denar, kjer koli lahko. Energija stane in več, ko je porabite, višji bo račun. Dejansko klimatske naprave predstavljajo približno 6 % električne energije na leto, kar je približno 30 milijard evrov.

Vemo, da je stalno delovanje klimatske naprave drago, toda ali boste prihranili denar in energijo, če boste stalno vzdrževali isto temperaturo ali če jo boste zvišali, ko niste doma?

Veliko je odvisno od tega, kako dolgo vas ne bo. Poiščimo najboljše strategije.

 

Če greste od doma samo za par ur čez dan (recimo v službo) ali za konec tedna (2-3 dni)

 

Ne izklopite klimatske enote v celoti, če greste v službo. Če se samo za en dan odpravljate od doma, je bolj energetsko učinkovito, če imate vklopljeno klimatsko napravo – vendar jo nastavite za nekaj stopinj višje, kot bi jo sicer nastavili za udobje, če bi bili doma.

Enaka navodila veljajo, če bo hiša prazna le dan ali dva. Energetsko učinkovitejše je, če ostane klimatska naprava vklopljena, vendar imate nastavljeno višjo temperaturo.

Izklop klimatske enote čez dan ni nujno slaba stvar. Mit je, da mora klimatska enota »garati«, da ohladi toplo hišo. V vsakem primeru teče z enako hitrostjo - le delovati bo morala dlje, da ohladi vroče domovanje. Pravzaprav lahko klimatska enota porabi več energije, če jo pustite prižgano ves dan pri normalni temperaturi, kot če bi jo samo izklopili in vklopili zvečer.

Kljub temu, če živite v okolju, kjer je vroče podnebje, lahko traja nekaj ur, da se vaša hiša ohladi, do takrat pa boste morda že pripravljeni na spanje.

Tudi centralna klimatska naprava ni samo hlajenje vašega prostora. Prav tako drastično zmanjša raven vlažnosti. Ko je sistem izklopljen za več kot nekaj ur, bo stopnja vlažnosti začela naraščati, kar lahko povzroči nastanek plesni, poškodbe elektronskih predmetov ter zvijanje lesa in papirja.

Vsi hišni ljubljenčki, ki ostanejo v hiši, so prav tako lahko v nevarnosti pregrevanja in neugodja. To je še posebej verjetno v okolju z vročim in vlažnim podnebjem.

Bi morali prižgati klimatsko napravo, ko niste doma?

 

Zato je priporočljivo, da je klimatska naprava vključena, vendar nastavljena na višjo temperaturo. Strokovnjaki za energetiko poudarjajo, da višja notranja temperatura dejansko upočasni pretok toplote v vašo hišo in tako prihrani energijo in denar.

Ko se vrnete domov, ne vklopite in ne nastavite vaše klimatske naprave takoj na zelo nizke temperature, da bi "pospešili" proces hlajenja. Vaš dom se ne bo ohladil nič hitreje in tako boste le povečali svoj račun za energijo.

 

Če zapuščate dom za dlje časa (1 teden ali več)

 

Če celotno gospodinjstvo (vključno s hišnimi ljubljenčki) zapusti prostore za več kot dva dni, je možnost, da vse izklopite. Največ energije boste prihranili (in prihranili na računu), če v tem primeru preprosto izklopite klimatsko napravo.

Kljub temu notranja temperatura morda ne bo dobra, ko se vrnete. Izognite se prihodu domov v vroče bivališče z namestitvijo pametnega termostata. Naložba v t.i. pametni termostat je odličen način za spremljanje in nadzor energetske učinkovitosti vašega doma, tudi ko vas ni tam. S takšnim termostatom lahko povišate temperaturo, preden odidete, in nato tudi z njegovo pomočjo začnete ohlajati vaše prostore, ko ste na poti domov.

Bi morali prižgati klimatsko napravo, ko niste doma?

 

Strokovnjaki za energetiko predlagajo tudi, da zagrnete zavese, če vas ni več kot nekaj ur. To bo učinkovito preprečilo popoldansko sonce, tako da vaši klimatski napravi ni treba tako trdo delati, da bi premagala vročino. Na območjih z ekstremnimi temperaturami je to velika pomoč.

 

Kaj pa, medtem, ko ste doma?

 

Mnogokateri priporočajo, da je temperatura vašega termostata čez dan na približno 26 °C ali več, na 28 °C za večerni čas spanja in na 29 °C, ko vas ni doma. Se vam zdijo te temperature previsoke? Če svoj dom »ohladite« na 27 °C namesto na 23 °C, bi lahko znižali vaš račun za elektriko za kar 25 %.

Termostatu povišajte temperaturo, kolikor je mogoče, da vam bo pri tem še vedno udobno. Te temperature pa se seveda razlikujejo od posameznika do posameznika. Praviloma dvig temperature za samo 2 stopinji Celzija pomaga zmanjšati stroške hlajenja za 5 %.

Nekaj ​​drugih ukrepov lahko močno vpliva na splošno udobje, povezano s podnebjem, zlasti če ste se odločili nastaviti temperaturo višje, kot ste vajeni. Ena je uporaba stropnih ventilatorjev. Vendar ne pozabite, da ventilatorji hladijo ljudi; ne spremenijo temperature. Torej, izklopite jih, ko zapustite sobo. V nasprotnem primeru boste po nepotrebnem plačali za napajanje te naprave.

Bi morali prižgati klimatsko napravo, ko niste doma?

 

Kdor ima težave s spanjem pri temperaturah nad 28 °C, lahko uporabi tudi lažjo posteljnino in oblačila za spanje ter investira v t.i. "hladilne" rjuhe, da se prilagodi razliki.

Navsezadnje pa se prepričajte, da je vaš dom ustrezno izoliran - da vam hladen zrak slučajno (po nepotrebnem) ne uhaja ven in tako topel zrak ne polzi vanj.

 

Pomembno!

Klimatske naprave so v zadnjem desetletju zelo napredovale. Sodobne AC enote lahko prihranijo od 20 do 40 odstotkov pri stroških hladilne energije v primerjavi s klimatskimi napravami, ki so bile nameščene pred samo 10 leti. Še večji napredek je viden od tistih naprav iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, saj porabijo od 30 do 50 odstotkov manj energije.

 

 

Vir: home.howstuffworks.com