7 elegantnih načinov za senčenje vašega zunanjega prostora

7 elegantnih načinov za senčenje vašega zunanjega prostora

 

Balkon in terasa sta idealni mesti za sprostitev in preživljanje časa na prostem, vendar lahko zaradi žgočega sonca (zlasti poleti) uporaba in zadrževanje na teh mestih postane neprijetna.

 

ZAČNIMO NAJPREJ S PREDNOSTMI IN SLABOSTMI SENČENJA

 

Zaščita pred sončnimi žarki s senčenjem balkona (ali terase) ni edina stvar, ki jo želimo s tem doseči. Ko razmišljamo o domačih prostorih, zlasti zunanjih, si želimo ustvariti s svetlobo napolnjen ambient, a hkrati poiskati tisto osvežujočo senco (in zasebnost), ki nam tako prija. 

 

Zasenčeni balkoni ali terase lahko nudijo številne prednosti, med drugim: 

 

  • Če je vaša hiša kje bolj v »vročem« delu sveta (kot je recimo ob ekvatorju ali ob morju), se stvari zelo segrejejo - senca je v tem primeru še kako dobrodošla. 
  • Če čez dan prirejate kake domače zabave, se bodo vaši gostje razveselili, ker niso izpostavljeni škodljivim ultravijoličnim žarkom sonca. 
  • Vaše zunanje pohištvo bo obstalo dlje, saj dan za dnem ni izpostavljeno neposredni sončni svetlobi.
  • Nekatere rastline in zelišča imajo dejansko delno zasenčeno okolje, kar jim bo še naprej ustrezalo pri (uspešni) rasti. 
  • Vaše klimatske naprave ne bo treba tako pogosto vključevati, da ohladi vaš dom, saj bo vsaka soba, ki gleda na balkon (ali teraso), dobro zasenčena. 

  

Poleg teh prednosti obstajajo seveda tudi nekatere pomanjkljivosti

 

  • Gojenje zelišč, zelenjave in drugih rastlin, ki »ljubijo« sonce, bo ob tem težavnejše. 
  • Pri morebitnih dnevnih zabavah je lahko ta prostor nekoliko hladnejši od tistih, kjer so gostje radi na odprtem in uživajo na soncu. 
  • Vaši notranji prostori lahko zaradi senčenja trpijo pomanjkanje naravne svetlobe, ki bi v nasprotnem primeru lahko segla v bolj oddaljene prostore. 
  • Če imate na terasi bazen in ležalnike, si boste zaradi senčenja prostora pokvarili toplino sončnih žarkov in tudi ležalniki bodo potem (predvsem) v hladnejših mesecih samevali.

 

Oglejte si nekaj metod senčenja, ki jih lahko vključite v zunanje prostore vašega doma in si tako zagotovite udoben prostor.

 

1. UVEDITE SODOBNO PERGOLO

 

Pergola je odprt strešni sistem, ki ga sestavljajo lesene ali kovinske letve, ki so enako oddaljene ena od druge, pogosto pa po njih »tečejo« celo rastline. Je učinkovit način, da si zagotovite senco, ne da bi blokirali svetlobo in toploto sonca. Pergola deluje tudi kot oblikovalski trend, ki izboljša celoten videz balkona.

7 elegantnih načinov za senčenje vašega zunanjega prostora

 

Pogled na sodobno pergolo, pri kateri je vgrajena jeklena rešetkasta konstrukcija, ki delno pokriva del balkona. Kovinska rešetka nadzoruje intenzivnost sončnih žarkov in ustvari zasenčeno površino.

7 elegantnih načinov za senčenje vašega zunanjega prostora

 

V tem primeru je streha balkona razdeljena na pravokotno mrežo z izmenično postavitvijo letvic in trdne strehe. Takšna moderna ureditev reže sončne žarke pod kotom in na balkonska tla »riše« zelo zanimive sence.

7 elegantnih načinov za senčenje vašega zunanjega prostora

 

Oglejte si ta balkon. Masivna betonska streha v kombinaciji s pergolo ustvari dva ločena dela na balkonu in tako dobite udoben zunanji prostor, kjer boste radi preživljali svoj prosti čas.

 

2. MOGOČE POSKUSITE RAJE S TENDO…

 

Namestite tendo, ki služi za sezonsko senčenje. Tende so na voljo v različnih barvah, vzorcih in tkaninah, ki se lahko ujemajo z obliko zunanjega pohištva in dekorja, tako kot na tej sliki. Priporočljivo je, da se odpravite po tende, ki so odporne na UV-žarke in jih je mogoče umakniti, ko jih ne uporabljate. Upoštevajte, da se tende lahko odprejo ročno ali pa se odločite za tende z motornim (električnim) krmiljenjem.

7 elegantnih načinov za senčenje vašega zunanjega prostora

 

3. ...ALI PA KUPITE DEŽNIK NA PROSTEM.

 

Postavite dežnik na prostem, saj je to eden izmed najbolj dostopnih načinov za ustvarjanje zasenčenega sedežnega prostora brez ogrožanja odprtosti balkona ali terase. Prepričajte se, da je dežnik trdno na tleh oz. stabilen in da prenese moč povprečnega vetra. V primeru, ko se bliža močno neurje oz. nevihta, pa ga seveda hitro in enostavno zložite ter pospravite.

7 elegantnih načinov za senčenje vašega zunanjega prostora

 

4. LAHKO PA NAMESTITE AKRILNO FOLIJO...

 

Drug način za senčenje balkona je izdelava poltrajne strešne konstrukcije iz kovine in obloge z akrilno ali polikarbonatno pločevino. Priporočljivo je, da posežete po prosojnih oblogah, ki ne samo da prepuščajo svetlobo, ampak tudi dobro ščitijo pred vročino in dežjem.

7 elegantnih načinov za senčenje vašega zunanjega prostora

 

Druga možnost je, da razmislite o kaljeni stekleni strehi, saj je videti lepo in omogoča, da svetloba prodre na balkon ter hkrati daje senco. Vendar je ena velika pomanjkljivost uporabe stekla kot strešnega materiala ta, da je težko dostopen za čiščenje.

 

5. ...ALI ENOSTAVNO OBESITE ROLETE.

 

Ker sonce čez cel dan spreminja svoj kot, le zaščita pred soncem nad glavo ni dovolj, saj lahko toplota prodre s strani balkona. Na tej sliki valjčni senčniki ustvarjajo udoben notranje-zunanji sedežni prostor in zagotavljajo zasebnost tudi od sosedov. Rolo senčila so na voljo v različnih materialih, ki so trdni in dolgotrajni.

7 elegantnih načinov za senčenje vašega zunanjega prostora

 

Druga opcija je lahko balkon, na katerem uporabite prozorne žaluzije iz PVC-ja, ki omogočajo prost prehod svetlobe in ščitijo prostor pred žgočo vročino ter močnim dežjem.

 

6. UMISLITE SI DEKORATIVNE KOVINSKE REŠETKE...

 

Kaj pa ustvarjanje zunanje ograde z dekorativnimi kovinskimi rešetkami, ki lahko balkonu ponudi senco in zasebnost? V tem primeru okrasne rešetke na ograji, stropu in celo na tleh tvorijo prevladujočo značilnost balkona in prispevajo k varnosti doma. Vendar pa je ena pomanjkljivost pri ustvarjanju ograde z lasersko izrezanimi rešetkami ta, da se lahko ob tem počutite klavstrofobično.

7 elegantnih načinov za senčenje vašega zunanjega prostora

 

7. ...ALI PA DODAJTE SENCO S POMOČJO VISOKIH OZ. VISEČIH RASTLIN.

 

Visoke in viseče rastline ter listje so še en stroškovno učinkovit način za zaščito pred soncem. V tem primeru nam takšne rastline povečajo zasebnost balkona ali terase, zagotovijo naravno senco in tudi polepšajo prostor z »mehčanjem« videza vašega doma.

7 elegantnih načinov za senčenje vašega zunanjega prostora

 

KAJ PA KLASIČNE STREŠNE KRITINE?

 

Seveda si ob vseh teh modernih načinih senčenja lahko pomagamo tudi s klasično strešno kritino. Če neradi pomislite na vse te težke glinene ali betonske ploščice in drago masivno strešno konstrukcijo pod njimi, potem je strešna kritina GERARD idealna za vsakogar. Je lahka in odporna na vse vremenske razmere (veter, toča, nevihta, sneg, led...), zaradi naravnega kamnitega premaza pa je tudi lepa na pogled. Uporabite jo lahko kakorkoli in kjerkoli želite - za podaljšano streho ali nadstrešek, na balkonu ali terasi. 

7 elegantnih načinov za senčenje vašega zunanjega prostora