Strokovnjaki razkrivajo: ali so trde vzmetnice boljše za vaš hrbet?

Strokovnjaki razkrivajo: ali so trde vzmetnice boljše za vaš hrbet?

 

Če imate bolečine v hrbtu, ramenih ali v vratu, preverite, kar morate vedeti o tem, ali je trda vzmetnica morda res najboljša površina za (vaš) spanec.

V primeru, da se spopadate z bolečinami v hrbtu, ramenih ali vratu, je težava lahko (oz. najverjetneje) vaša vzmetnica. Vaša hrbtenica verjetno ni podprta, saj lahko vaš položaj med spanjem, teža in vrsta vzmetnice, na kateri spite, vplivajo na poravnavo hrbtenice. Če vaša postelja ne ustreza vašim potrebam, je čas, da ponovno razmislite o tem, kako izboljšati svoj hrbet.

Toda v nasprotju s splošnim prepričanjem trda vzmetnica ni vedno enaka podporni – odvisno od vašega stila spanja bi lahko trda vzmetnica enakomerno porazdelila vašo težo ali preveč pritiskala na boke, ramena in vrat, kar povzroča nelagodje in bolečine.

Da bi potrdili, ali je trdna spalna površina boljša za vaš hrbet, smo se pogovarjali s strokovnjakom za vzmetnice. Dobili smo tudi njihov nasvet o najboljši vzmetnici za bolečine v hrbtu, da boste lahko spet udobno zaspali.

 

Ali so trde vzmetnice boljše za vaš hrbet?

Če želite vedeti, ali bo trda vzmetnica najboljša za vas in vaš hrbet, morate poznati svoj stil spanja. Pomislite, ali spite na trebuhu, na hrbtu, na boku ali v kombinaciji več položajev. Ali so trde vzmetnice boljše za vašo posteljo, je torej odvisno od vašega stila spanja. Zagotavljanje, da se boste zbudili brez kakršnih koli bolečin, je odvisno od tega, kako dobro je vaša hrbtenica podprta – in to se bo razlikovalo glede na že prej omenjen stil spanja.

Strokovnjaki razkrivajo: ali so trde vzmetnice boljše za vaš hrbet?

 

Specialisti in svetovalci za spanje pojasnjujejo, da trde vzmetnice ne nudijo nujno največje podpore. Trde vzmetnice so najboljše za tiste, ki spijo na trebuhu,, saj je pomembno, da je vaše telo čim bližje postelji. Minimalna razdalja med vami in vzmetnico zagotavlja ustrezno podporo vašemu telesu.

Če torej spite na trebuhu, so za vaš hrbet boljše trde vzmetnice. Vendar pa naj tisti, ki spijo na boku, izberejo srednje mehko vzmetnico, tisti, ki spijo na hrbtu, pa potrebujejo več oblazinjenja, zato naj raje izberejo mehko vzmetnico.

Vaša higiena spanja, prehrana, telesna vadba in splošni življenjski slog so stvari, ki vplivajo na vaše spanje.

 

Katera vrsta vzmetnice je najboljša izbira za bolečine v hrbtu?

Vzmetnice iz spominske pene in lateksa so pravzaprav najboljše za bolečine v hrbtu. Obe se prilagajata telesu, blažita sklepe in podpirata hrbtenico, da kolena, ramena in vrat ostanejo na mestu. Spominska pena enakomerno porazdeli težo in odstrani točke pritiska, kar pomaga olajšati morebitne bolečine. Takšno vzmetnico se pogosto priporoča kiropraktikom, zahvaljujoč vrhunski podpori in udobju, ki jo nudijo.

Strokovnjaki razkrivajo: ali so trde vzmetnice boljše za vaš hrbet?

 

Dve najpogostejši vprašanji glede trdih vzmetnic:

 

Ali zdravniki priporočajo trdo vzmetnico?

Če imate bolečine v hrbtu, je vedno najbolje, da se najprej posvetujete z zdravnikom. Nakup nove vzmetnice ali dodajanje nadvložka lahko sicer pomaga pri bolečih sklepih in telesnih bolečinah, vendar to ni medicinska rešitev. Vedno se je vredno pogovoriti s svojim zdravnikom, da preprečite morebitne nadaljnje poškodbe in s tem povezane bolečine.

Če je vaša vzmetnica stara in povešena, vam lahko ortoped priporoči nakup postelje, ki vam bo najbolj udobna. Pomembno je, da zamenjate svojo vzmetnico, saj lahko sčasoma postane mehkejša in s tem posledično nudi tudi manj opore. Preden kupite novo vzmetnico ali druge predmete za lajšanje bolečin, morate opraviti raziskavo. Kar deluje pri vaših težavah s spanjem, morda ne bo delovalo pri komu drugemu.

 

Kako vem, ali je moja vzmetnica pretrda?

Vzmetnica, ki ni na pravi ravni trdote, lahko povzroči bolečino in nelagodje ter prekine vaš spanec. Obstaja nekaj znakov, na katere morate biti pozorni, da ugotovite, ali je vaša vzmetnica pretrda:

 

-  Se ponoči zbujate?

 

-  Se vam zdi, da se premetavate?

 

-  Ali se zbujate s kakršnimi koli bolečinami?

 

-  Se trudite zaspati zaradi bolečih občutkov?

 

Če je tako, bi morali oceniti vzmetnico, na kateri spite. Ne glede na vaš stil spanja, mora vzmetnica »objemati« vaše boke, kolena in ramena, kar vam pomaga, da se počutite podprte in oblazinjene. V nasprotnem primeru je vaša vzmetnica morda pretrda.

Vaša lastna postelja bi vam morala biti najbolj primerna. Če spite v njej noč za nočjo, je še kako pomembno, da ustreza vašim potrebam po spanju. Če ste pred kratkim spali na mehkejši vzmetnici in se vam je zdela udobnejša, je čas za mehkejšo spalno podlago.

Strokovnjaki razkrivajo: ali so trde vzmetnice boljše za vaš hrbet?

 

Kakovost izbrane vzmetnice je kakovost Vašega spanca

Ne glede na to, ali se že nekaj časa spopadate z bolečinami v hrbtu ali pa ste se šele pred kratkim zbujali v nelagodju, vam ni treba takoj iti v trgovino in zapravljati za povsem novo posteljo – še posebej, če je vaša v dobrem stanju. Dodatek posteljnega nadvložka je hiter in cenovno ugoden način za spreminjanje trdote vaše postelje.

Če pa je vaša vzmetnica stara, zmehčana in povešena, potem je najverjetneje to krivo za vaše bolečine in ni druge opcije, kot da investirate v novo vzmetnico.





Vir članka:
www.homesandgardens.com