Preprosti načini za zaščito vašega doma pred škodo zaradi uhajanja vode

Preprosti načini za zaščito vašega doma pred škodo zaradi uhajanja vode

 

Nihče si ne želi priti domov in videti vodo, ki teče skozi njegov strop ali se zbira na tleh. Zaradi gromozanske škode na objektih, ki jo je povzročilo močno neurje, razmišljamo o tem, kako zaščititi naš dom v podobnih primerih. Pomembno je, da ste pripravljeni na škodo zaradi vode, če živite na poplavnem območju ali območju, ki je izpostavljeno neurju. A vendar večina škode zaradi vode dejansko ni povezana z izrednimi vremenskimi razmerami. Pogosteje pride do škode zaradi vode iz samega doma.

Izgube vode, ki niso povezane z vremenom, so glavni vir materialne škode za lastnike stanovanj, pri čemer so vodovodni sistemi eden glavnih vzrokov. To vključuje okvare vodovodnih napeljav, kot so dovodni cevi, spoji/ventili in počene cevi, pa tudi okvare naprav, kot so ledomati, pomivalni stroji in grelniki vode.

S pametnim vzdrževanjem lahko preprečite večino puščanj vode, ki bi morebiti povzročila katastrofalno škodo na vašem objektu.

Preverite najboljše preventivne ukrepe, ki jih lahko uporabite, da se izognete dragim popravilom. Mnogi od teh ukrepov so preprosti in cenovno dostopni.

 

1.) Vzdržujte svojo vodovodno napeljavo

 

Kot že rečeno, so počene cevi eden najpogostejših virov puščanja vode. Zamašitve, korozija cevi, nizke temperature in visok pritisk vode lahko vodijo do počene cevi. Če opazite kakršne koli dramatične spremembe vodnega tlaka ali odkrijete resno zamašitev, pokličite strokovnjaka, da vam čim prej odpravi težavo.

Preprosti načini za zaščito vašega doma pred škodo zaradi uhajanja vode

 

Zmrznjene cevi – in poškodbe zaradi vode – lahko preprečite tudi tako, da izolirate svoje cevi in ​​preprečite, da iz pip kaplja, ko temperature padejo pod ledišče.

 

2.) Namestite sistem za odkrivanje puščanja vode

 

Eden od učinkovitih ukrepov za preprečevanje škode zaradi vode je namestitev naprave za odkrivanje puščanja vode, ki temelji na pretoku in samodejno zapre dovod vode, ko zazna puščanje. Ta preventivna rešitev je lahko koristna za vse domove, ne glede na njihovo velikost, starost ali status zasedenosti.

Preprosti načini za zaščito vašega doma pred škodo zaradi uhajanja vode

 

Nekatera podjetja izdelujejo sisteme, ki te preko telefona obvestijo oz. opozorijo, če voda teče neobičajno dolgo. In tako lahko tudi preko aplikacije zaprete vodo. Če bi prišlo do puščanja vode, bi dobili enako opozorilo in lahko prav tako hitro ustavili vodo.

 

3.) Preglejte streho glede poškodb

 

Čeprav dež ni glavni vzrok za škodo zaradi vode, lahko kljub temu poškoduje vaš dom – če je vaša streha na nek način ogrožena. Puščanje strehe je lahko posledica zlomljenih ali manjkajočih skodel, poškodovane obloge (hidroizolacijski material, ki se uporablja pod skodlami, okoli dimnikov in vodovodnih odprtin ter kjer se stikata različna dela strehe) ali poškodovane vodovodne odprtine.

Preprosti načini za zaščito vašega doma pred škodo zaradi uhajanja vode

 

Priporočamo, da opravite pregled vaše strehe vsaj enkrat letno, da preprečite škodo zaradi puščanja strehe.

 

4.) Redno čistite žlebove

 

Medtem ko načrtujete pregled strehe, se dogovorite še za čiščenje žlebov. Ti dve nalogi gresta z roko v roki. Žlebovi, kot so bakreni, ne samo, da ščitijo streho vašega doma pred poškodbami, ampak tudi zmanjšajo vlago okoli oken in preusmerijo vodo stran od temeljev.

Preprosti načini za zaščito vašega doma pred škodo zaradi uhajanja vode

 

Večina lastnikov bi morala žlebove očistiti vsaj dvakrat letno. Če vaš dom tesno obdajajo drevesa, boste morda morali žlebove pogosteje čistiti, da na njih ne bo listja in borovih iglic.

 

5.) Zavarujte nevihtna okna

 

Če imate nevihtna okna, se prepričajte, da so zaprta do konca, da preprečite puščanje. Celo majhna razpoka lahko prepusti dovolj vode, da poškoduje stene. Imate stara okna, ki se ne zapirajo popolnoma? Prosite mojstra, naj izvrta luknje v spodnji del okvira, da bo vlaga odtekala na zunanjost vašega doma, namesto da kaplja v notranjost sten.

 

6.) Vzdržujte gospodinjske aparate

 

Veliko gospodinjskih aparatov uporablja vodo, kar pomeni, da vedno obstaja možnost puščanja. Občasno preglejte in preverite, ali vaš pralni stroj, pomivalni stroj in celo ledomat  puščajo, ter po potrebi zamenjajte dovodne cevi za te naprave.

Preprosti načini za zaščito vašega doma pred škodo zaradi uhajanja vode

 

Tudi postavitev pralnega stroja v neko dodatno posodo z dvignjenim robom je lahko koristen rezervni ukrep, še posebej, če je v zgornjem nadstropju vašega doma.

 

7.) Servisirajte prezračevalni sistem (HVAC)

 

Klimatske naprave morda ne boste povezovali z vodo, vendar jo dejansko ustvari precej več kot kondenzacija. Če imate na podstrešju napravo za prezračevanje (ali klimatsko napravo), jo morate pozorno spremljati, saj bo vsak preliv uhajal neposredno v vaš bivalni prostor.

Preprosti načini za zaščito vašega doma pred škodo zaradi uhajanja vode

 

Pomagajte vzdrževati svoje prezračevalne sisteme (HVAC) tako, da vzdržujete čiste posode za kapljanje in zagotovite, da so odtočne cevi brez ovir in da pravilno potekajo. Načrtovanje rednega vzdrževanja s strokovnjakom lahko pomaga preprečiti zamašitve, ki povzročajo puščanje.

 

8.) Razmislite o odtokih

 

Pomislite na odtoke kot na »partnerje« vaših žlebov.  Jarki, napolnjeni s prodom najpotekajo vzdolž hišnih temeljev in pomagajo pri drenaži.

Preprosti načini za zaščito vašega doma pred škodo zaradi uhajanja vode

 

Če pogosto opazite zbiranje vode v bližini vaše hiše, jo lahko odtoki pomagajo razpršiti in preusmeriti. Pomagajo lahko nadzorovati odvečno vodo tudi v nedokončani ali delno dokončani kleti; pogosto jih boste videli nameščene vzdolž oboda.

 

9.) Imejte rezervno napajanje za zbiralno črpalko

 

Če imate v kleti zbiralno črpalko, ne bo delovala, ko zmanjka elektrike – kar se pogosto zgodi v primerih hudih neviht, ki povzročajo poplave. Zato je vedno dobro imeti rezervni vir napajanja za črpalko v primeru izpada.

Preprosti načini za zaščito vašega doma pred škodo zaradi uhajanja vode

 

Razmislite o generatorju za celotno hišo, ki zagotavlja, da vaše zbiralne črpalke delujejo tudi v primeru ekstremnega dežja.

 

10.) Vedite, kje je glavni zaporni ventil za vodo

 

Vsi v vašem domu bi morali vedeti, kje je glavni zaporni ventil vašega vodovoda. To vam bo omogočilo, da v primeru puščanja hitro zaprete ustrezne ventile, preden pokličete vodovodarja, da oceni situacijo. Ta ventil se lahko nahaja v vaši kleti ob zunanji steni, običajno tisti, ki je najbližje ulici (kjer je občinski vodovod).

Preprosti načini za zaščito vašega doma pred škodo zaradi uhajanja vode

 

Pametno je poiskati tudi posebne ventile za naprave in napeljave, tako da jih lahko izklopite, če se na primer stranišče ali pralni stroj začne prelivati.

 

11.) Zaprite vodo, ko zapustite mesto

 

Če nameravate več tednov biti zunaj mesta ali v svojem domu živite le sezonsko, potem razmislite o popolnem izklopu oskrbe z vodo, ko je dom prazen. To lahko zmanjša tveganje poškodb zaradi vode med vašo odsotnostjo. Če ga raje obdržite vklopljenega, razmislite o tem, da najamete nekoga, ki bo občasno preveril vaš dom (recimo sosed ali sorodnik), da bo lahko opazil kakršnekoli težave, ki bi lahko povzročile škodo.
Vir članka:
www.housebeautiful.com