Popoln vodič za hidroizolacijo kleti

Popoln vodič za hidroizolacijo kleti

 

Nekaj ​​lastnosti je pomembnejših za zdravje vašega doma kot na primer njegova sposobnost, da ostane suh tudi v najbolj mokrih razmerah. Ko ima dom klet, se te potrebe še povečajo zaradi nizke ravni kleti in njene bližine gladini vode.

 

Zanesljivo suha klet razširi vaš življenjski prostor, pogosto ga podvoji. Dokončana klet – ali celo nedokončana, a suha klet – poveča vrednost vašega doma in zagotavlja, da bodo struktura doma in zgornja nadstropja ostala v dobrem stanju.

 

Zakaj mora biti vaša klet suha?

Vaša klet naj ostane suha, če jo želite prenoviti v bivalni prostor. Brez bistvenih naprav, ki se nahajajo v kleti, kot so toplotna črpalka, pralni in sušilni stroj, lahko dokončana klet zrcali kvadraturo tal neposredno nad njo. 1000 m2 velik dom se lahko spremeni v skoraj 2000 m2 velik dom s pametnim, dobro načrtovanim zaključnim projektom kleti.

Nekaj ​​površin, ki v dokončani kleti dobro prenašajo vlago, so: suhomontažne plošče, preproge in celo trda tla (laminat ali les).

Če ne nameravate preoblikovati kleti v bivalni prostor, boste še vedno želeli ohraniti čim bolj suho klet. Vlaga lahko poškoduje gradbene materiale, vključno z elementi, ki so bistveni za strukturno celovitost vašega doma, lahko pa se razvije tudi plesen. Čeprav niso vse plesni strupene, lahko nekatere plesni proizvajajo škodljive mikotoksine.

 

Osnove hidroizolacije kleti

Hidroizolacija kleti ni samo en projekt. Običajni hitri popravki, kot je premazovanje notranjosti kletne stene ali čiščenje žlebov, sami ne bodo rešili težav z mokro kletjo. Namesto tega je hidroizolacija skupina prepletenih projektov, ki se usklajujejo, da vašo klet spravijo v najbolj suho stanje.

Zamislite si, da ima vaša hiša tri koncentrične obroče ali cone – najbolj zunanje, srednje in notranje, ki skupaj ohranjajo suho klet vašega doma.

Najbolj oddaljeni obroč je prostor zunaj doma, vendar ni povezan s samo hišo. Ta vključuje nepravilno razvrščeno zemljo, ki pošilja vodo proti vaši hiši. Vaš cilj na tem območju je ustaviti vodo, še preden pride do vašega doma.

Srednji obroč je zunanja ovojnica vašega doma. To je sama zunanjost hiše: temeljna stena, žlebovi, odtočne cevi, okna, pokrovi okenskih vodnjakov. Tukaj se boste želeli prepričati, da sistemi za odstranjevanje vode opravljajo svoje delo in da sistemi za zaščito pred vodo preprečujejo, da bi voda prišla v vaš dom.

Končno je notranji obroč ali cona vse, kar je v kleti, vključno z notranjo stranjo temeljne stene, tlemi in zbiralno črpalko (če jo imate).

Popoln vodič za hidroizolacijo kleti

 

Kateri so vzroki mokre kleti?

 

  • Slabo razvrščena tla: Zemlja ob vaši hiši, ki je ravna ali se nagiba proti hiši, lahko pošilja vodo ob temelje, kjer lahko pronica v hišo.

  • Žlebovi in odtočne cevi manjkajo ali nepravilno odvajajo: Žlebovi, ki so zamašeni, lahko vodo prelivajo čez stranice in poleg temeljev. V odtočnih ceveh morda manjkajo deli, ki so namenjeni odvajanju vode stran od hiše.

  • Slabo oblikovani okenski vodnjaki: Okenski vodnjaki so žepi v zemlji okoli kletnih oken. Vodnjaki se lahko napolnijo z vodo.

  • Slabo nameščeni pokrovi okenskih vodnjakov: Pokrovi okenskih vodnjakov so zasnovani tako, da preprečujejo, da bi smeti in voda dosegli kletna okna. Če so pokrovi zrahljani ali manjkajo, lahko voda doseže in prodre v kletna okna.

  • Neučinkovita odtočna ploščica: Odtočna ploščica je vkopan drenažni sistem blizu zunanjega oboda hiše. Ploščica je napačen izraz, saj dejansko ni ploščica, ampak cev. Ta cev se lahko zamaši ali celo zmečka.

  • Zamašeni francoski odtoki: Francoski odtoki so zakopani odtočni sistemi, ki se lahko zamašijo z zemljo ali koreninami.

  • Črpalka zbiralnika ne odvaja: V kleti nedelujoča ali slabo delujoča črpalka zbiralnika ne more odvajati naraščajoče vode.

  • Voda uhaja skozi jašek: V poplavnih razmerah lahko voda celo priteče v klet skozi jašek.

  • Strukturne razpoke: Razpoke v temeljni steni lahko povzročijo, da voda teče v klet.

 

Metode za zaustavitev vode na zunanjem dvorišču

 

  • Razvrstite zemljo stran od doma: Uporabite lopato, samokolnico in grablje, da ustvarite naklon, ki sega navzdol in stran od temeljne stene. 5-odstotni naklon velja za zadostnega. Prepričajte se, da se pobočje razteza vsaj 3 metre, da preprečite odtekanje vode proti hiši.

  • Razvijte robusten drenažni sistem: Ustvarite drenažni sistem lovilcev, ki sprejemajo odtočno vodo in odvajajo vodo daleč stran od hiše vzdolž zakopanih kanalizacijskih cevi (debeline 10 cm). Idealno bi bilo, če bi vsa odtočna voda odtekala do linije lastnine ali čim bližje njej. 

    Namig: Če ni mogoče ali izvedljivo ustvariti tega sistema lovilcev in vkopanih cevi, pritrdite podaljške odtočnih cevi na konce odtočnih cevi.

  • Zgradite ali popravite francoske odtoke: Določite področja vašega dvorišča, kjer se voda zbira ali kjer se premika nazaj proti hiši. Izkopljite jarek in namestite francoski odtok. To je perforirana cev, ki je prekrita, da preprečuje umazanijo, nato sledi plast gramoza, nato pa ponovno zemlja in trava.

  • Ustvarite ovire: Za okna ali druge kletne odprtine, ki segajo pod nivo na poplavnih območjih, je mogoče zgraditi vodotesne pregrade, ki delujejo kot nekakšni jezovi za zadrževanje vode. Strokovnjaki za upravljanje v izrednih razmerah priporočajo vodotesne zidane ovire ali zemeljske grede na območjih, ki so izpostavljena poplavam.

 

Metode hidroizolacije kleti na zunanji strani hiše

 

Dodajte ali popravite pokrove okenskih vodnjakov

Kosi iz pocinkanega jekla ali oblikovani plastični deli, imenovani okenski vodnjaki, so pritrjeni na zunanjo podlago doma. Okenske vodnjake lahko opremimo tudi s pokrovi.

Čeprav so okenski vodnjaki namenjeni predvsem drugim namenom, pa lahko pomagajo tudi pri vdoru vlage. Zapiranje okenskih vodnjakov s pokrovi za vodnjake preprečuje, da bi voda (ali sneg) prišla do okna.

Za okenske vodnjake izkopljejo del zemlje okoli okna, da omogočijo svetlobi in zraku dostop do kleti in pomagajo tudi pri izstopu zraka. Tako kot pri razvrščanju tal stran od temeljev, poskrbite, da okenski vodnjaki ne usmerjajo vode proti kletnemu oknu.

 

Zatesnite temeljno steno proti vodi ali vlagi

Zaščita pred vlago je običajna metoda, pri kateri se material na osnovi asfalta nanaša, pritrdi z valjem ali včasih razprši na zunanji temeljni zid.

Hidroizolacija je zahtevnejši projekt, pri katerem so debeli zvitki neprepustnega materiala prilepljeni na zunanjo stran temeljev. Vsi šivi so prekriti, da se prepreči puščanje vode.

Nekatere metode hidroizolacije temeljev uporabljajo napršen material, ki je primerljiv z debelino trdnih materialov. Izdelek je elastomerna prevleka iz tekoče gume, ki jo je treba večkrat nanesti, da dosežemo ustrezno debelino.

Popoln vodič za hidroizolacijo kleti

 

Popravite ali dodajte žlebove in odtočne cevi

Medtem ko se zdi, da je popravljanje žlebov in odtočnih cevi eden bolj prozaičnih načinov za hidroizolacijo kleti, je to pravzaprav ena najučinkovitejših metod – še posebej, če upoštevamo razmerje med stroški in koristmi.

Odtočne cevi brez podaljškov žal ženejo vodo neposredno proti temelju s potencialno uničujočimi učinki.

Tako lahko z minimalnimi stroški prizidka prihranite na tisoče evrov škode na svojem temelju:

  • Popravite povešene žlebove, da bodo imeli ustrezen naklon.
  • Popravite ohlapne odtočne cevi in ​​dodajte podaljške.
  • Zatesnite žlebove, da preprečite puščanje.
  • Očistite zamašene žlebove in odtočne cevi.

 

Notranji načini hidroizolacije kleti

Najboljši možni scenarij je, da vam ne bi bilo treba uporabiti nobenih notranjih metod hidroizolacije vaše kleti, če lahko zunanje metode opravijo svoje delo. Toda realnost je, da boste pogosto morali svojo pozornost usmeriti v notranjost kleti.

 

Notranji temeljni premazi

Hidroizolacijske premaze nanesite z valjčkom ali čopičem na notranjo stran betonskih zidov ali drugih vrst zidanih temeljnih sten. Ti pripravljeni izdelki so običajno v beli ali nevtralni barvi, vendar jih je mogoče tonirati. Sam način in postopek premaza je enostaven in običajno dokaj hiter, odvisno od obsega projekta. Večina hidroizolacijskih premazov se posuši v približno treh urah, da se omogočijo dodatni sloji. Vodoodporni premazi so zadnja obrambna linija za vlažne ali puščajoče stene. Večina premazov ima vodni tlak od 0,5 do 1 bara. Ti premazi so učinkoviti pri obvladovanju vlažnih kletnih temeljnih sten.

 

Potopne črpalke

Črpalke za zbiralnike so pogosta značilnost v kleteh, ki imajo težave z vdorom podtalnice. Lahko pa odpravijo tudi poplavo iz kleti. Če ima vaša klet težave z vodo, namestite korito in črpalko za zbiralnik. Če že imate zbiralno črpalko, potem poskrbite, da bo dobro vzdrževana.

 

Povratni ventili zbiralnika

Prepričajte se, da ima izpustna cev zbiralne črpalke povratni ventil. Le-ta preprečuje, da bi voda v cevi stekla nazaj v zbiralnik, potem ko je črpalka prenehala črpati.

 

Razvlaževalci zraka

Če je vlažnost vaše kleti višja od 50 odstotkov, je verjetno previsoka. Optimalno območje vlažnosti v kleti je nekje med 30 in 50 odstotki. Odvečno vlago v zraku lahko odstranite z razvlaževalniki zraka. Večina razvlaževalcev zraka lahko potegne od 30 do 60 litrov vode iz zraka na dan. V hladnih podnebjih je ena od preostalih prednosti razvlaževanja vaše kleti ta, da bo bolj suh zrak na otip toplejši od vlažnega.

Popoln vodič za hidroizolacijo kleti

 

Stroški hidroizolacije kleti

Stroški hidroizolacije vaše kleti se lahko zelo razlikujejo. Če je vaš načrt hidroizolacije dokončan, razen samo enega elementa, kot je razvlaževalec zraka, notranja hidroizolacija ali podaljški žlebov, pričakujte, da boste porabili še nekje od 50 do 200 evrov, da ta načrt hidroizolacije dokončate.

 

Ostali stroški

  • Samostojna namestitev okenskega vodnjaka in pokrova okenskega vodnjaka vas bo stala med 75 in 200 evri.
  • Najem strokovnjaka za namestitev francoskih odtokov stane med 80 in 120 evrov na en meter.
  • Materiali za žlebove in odvodne cevi so poceni. Okrog 3 metre PVC ali kovinskih žlebov vas stane med 10 in 20 evrov, z odtočnimi cevmi v razponu od 10 do 15 evrov. Podaljški odtočne cevi stanejo med 5 in 20 evrov.

 

 

Vir:

thespruce.com