Poletni vodič za prihranek energije in udobje

Poletni vodič za prihranek energije in udobje

Poletje prinaša dolge, sončne dni in veselje ob zunanjih aktivnostih, a tudi izziv, kako ohraniti dom prijetno hladen brez vrtoglavih stroškov. Na srečo obstajajo učinkoviti načini, kako ostati udobno ohlajen in hkrati zmanjšati porabo energije. Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov, kako premagati vročino in prihraniti pri stroških energije to poletje.

 

1.) Izkoriščanje moči ventilatorjev

Poletni vodič za prihranek energije in udobje

Stropni in prenosni ventilatorji so neprecenljivi v vročih mesecih. Ne ohladijo zraka, ampak ga premikajo, kar ustvarja občutek hladu, kot da piha veter. Stropne ventilatorje nastavite, da se vrtijo v smeri urinega kazalca, kar bo pihalo hladen zrak navzdol. V prostorih brez stropnih ventilatorjev lahko prenosni ventilatorji znatno izboljšajo kroženje zraka. Ne pozabite izklopiti ventilatorjev, ko zapustite prostor, da prihranite energijo.

 

2.) Strateško upravljanje oken

Okna so glavni vir toplote v domovih. Med najbolj vročim delom dneva zaprite okna in spustite žaluzije ali zavese, da preprečite vdor toplote. Ponoči, ko se temperature znižajo, odprite okna, da hladnejši zrak kroži, še posebej, če lahko ustvarite prepih.

 

3.) Uporabljajte varčno razsvetljavo

Poletni vodič za prihranek energije in udobje

Navadne žarnice proizvajajo veliko toplote. Zamenjava za energetsko učinkovite LED žarnice zmanjša oddajanje toplote in porabo energije. LED žarnice niso le hladnejše, ampak tudi dolgoročno bolj stroškovno učinkovite.

 

4.)Pametna uporaba aparatov

Poletni vodič za prihranek energije in udobje

Izogibajte se uporabi aparatov, ki oddajajo toploto, kot so pečica, štedilnik in sušilni stroj, v najbolj vročem delu dneva. Namesto tega razmislite o peki na žaru ali uporabi mikrovalovne pečice. Če je mogoče, pomivalni stroj in sušilni stroj uporabljajte ponoči, ko je hladneje.

 

5.) Tesnjenje in izolacija

Poletni vodič za prihranek energije in udobje

Zatesnitev vrzeli in razpok okoli vrat in oken preprečuje vdor toplega zraka v vaš dom. Ustrezna izolacija, zlasti na podstrešju in v stenah, lahko znatno zmanjša količino toplote, ki vstopa v vaš bivalni prostor.

 

6.) Sajenje rastlin za senco

Drevesa in grmičevje, strateško posajeni okoli doma, lahko nudijo naravno senco in zmanjšajo vdor sončne toplote. Listavci poleti nudijo senco, pozimi pa po padcu listja prepuščajo sončno svetlobo.

 

7.) Odbojna folija za okna

Namestitev odbojne folije na okna lahko zmanjša vdor toplote, saj blokira večji del sončne energije. To je razmeroma poceni način, da ohranite dom hladnejši, ne da bi se preveč zanašali na klimatsko napravo.

 

8.) Prilagodite termostat

Če imate klimatsko napravo, nastavite termostat na najvišjo možno temperaturo, ki vam je še vedno udobna. Vsaka stopinja višje lahko zmanjša stroške hlajenja za približno 3 %. Ko vas ni doma, razmislite o dodatnem zvišanju temperature, da še bolj prihranite.

 

9.) Uporabite razvlažilnike zraka

Poletni vodič za prihranek energije in udobje

Vlažnost poslabša občutek vročine. Razvlažilnik lahko izboljša udobje v prostoru z zmanjšanjem ravni vlažnosti, tudi če temperatura ostane enaka.

 

10.) Namestite ventilator za prezračevanje podstrešja

Poletni vodič za prihranek energije in udobje

Topel zrak se pogosto zbira na podstrešju in dviguje splošno temperaturo vašega doma. Ventilator za prezračevanje podstrešja lahko pomaga iztisniti vroč zrak, kar olajša hlajenje vašega doma.

 

11.) Vložite v programabilni termostat

Programabilni termostati vam omogočajo nastavitev urnika za učinkovito hlajenje doma. Nastavite ga tako, da bo hladil vaš dom, tik preden pridete domov, in vzdrževal višjo temperaturo, ko vas ni, s čimer boste optimizirali porabo energije.

 

12.) Zaprite neuporabljene prostore

Če imate prostore, ki jih ne uporabljate pogosto, zaprite vrata in zračne odprtine, da preprečite nepotrebno pretakanje hladnega zraka vanje. Tako bo vaš sistem za klimatizacijo lahko učinkoviteje ohlajal prostore, kjer najbolj potrebujete hlajenje.

 

13.)Razmislite o energetskem pregledu

Strokovni energetski pregled lahko ugotovi specifična področja v vašem domu, kjer bi lahko izboljšali energetsko učinkovitost, kar bi lahko privedlo do znatnih prihrankov pri stroških energije.

Z izvajanjem teh strategij lahko svoj dom to poletje ohranite prijetno hladen brez drastičnega povečanja stroškov energije.

Ostanite hladni in prihranite denar z uporabo teh energijsko učinkovitih nasvetov!

 

 

Vir članka:

www.efficiencyvermont.com  in www.avail.co