Obrezovanje rastlin za uspešno pomlad

Obrezovanje rastlin za uspešno pomlad

 

Po dolgi, mrzli zimi nas večina izkoristi priložnost, da gremo ven in uživamo v svežem spomladanskem zraku. Medtem ko zgodnja pomlad deluje kot vmesni čas, ko vam hladno vreme še vedno lahko prepreči popolno uživanje na prostem, je treba okoli hiše ali na vrtu še vedno veliko stvari postoriti!

Obrezovanje rastlin za spodbujanje nove rasti je še posebej pomembno zgodaj spomladi, saj pripravi vaše poletno cvetoče rastline na zdravo prihodnjo sezono. Nekateri najbolj strastni vrtnarji so še vedno nervozni zaradi obrezovanja svojih rastlin, a brez strahu. Obrezovanje je preprost postopek, ki zahteva le malo nege in priprave vnaprej. Navsezadnje, nočete samo rezati naključnih stebel in vej!

Prvič, najpomembnejša stvar, ki si jo morate zapomniti pri celotnem postopku, je, kdaj je najboljši čas za obrezovanje vaše rastline. Čeprav se optimalni čas razlikuje glede na lokacijo, vrsto rastline  in vremenske pogoje, je splošno pravilo naslednje: Če imate spomladi cvetoče drevo ali grm, ki cveti pred 15. junijem, obrežite svojo rastlino takoj, ko konča s cvetenjem. Če vaše drevo ali grm cveti po 15. juniju, ga obrežite, ko je v mirovanju (pozimi) ali zgodaj spomladi, preden začne rasti brst.

Obrezovanje rastlin za uspešno pomlad

 

NASVETI OBREZOVANJA IN KAJ SO NJEGOVI CILJI?

 

Zdaj, ko veste, kdaj obrezati, je smiselno razumeti, zakaj je to tako pomembno. Upoštevajte, da imajo različni cilji obrezovanja različne koristi za vaše rastline. Tukaj je nekaj hitrih napotkov, ki si jih morate zapomniti, ko obrezujete svoje rastline:

 

 • Prepričajte se, da ste očistili in odstranili vse mrtve, obolele, s hrošči poškodovane ali zlomljene veje, na primer pozno pozimi ali po neurju.
 • Odmrle ali poškodovane dele rastlin odstranite čim prej po nastanku poškodbe, da se poškodba ne razširi na preostanek rastline.
 • Obrezovanje je potrebno, ko pride do prekomernega razraščanja, da rastlina ne postane preveč "gosta". To vključuje odstranjevanje izbranih vej in vejic, da se redčijo tiste, ki se prekrivajo in rastejo navznoter.
 • Številne rastline je mogoče "vrniti nazaj", da nadzorujete intenzivno rast in polepšate rastlino. To naredite tako, da odstranite konice. S "pomlajevanjem" rastlinam, ki se nenadzorovano širijo, popolnoma odstranite vrhnjo rast na ravni zemlje ali blizu nje.

 

Za razraščena drevesa in grmovnice, ki zaradi pomanjkanja obrezovanja ne cvetijo tako dobro, bo ta postopek vdihnil novo življenje in spodbudil novo cvetenje. Rastlino boste pomladili tako, da jo odrežete do nivoja tal, s čimer ustvarite prostor za popolnoma novo rastlino. Včasih se stebla preprosto postarajo in utrudijo in zahtevajo novo rast stebel, da prevzamejo njihovo mesto.

Obrezovanje rastlin za uspešno pomlad

 

KAJ JE TREBA IN ČESA NE OBREZOVATI?

 

Dodaten nasvet, ki ga morate upoštevati pri obrezovanju, vključuje postopek rezanja. Ko odstranjujete večje veje, vedno odrežite v 2 ali 3 korakih, da preprečite, da bi izbrana veja med padcem odtrgala lubje z rastline. Najprej odrežite proti zunanjemu delu veje, po potrebi sledite še enemu srednjemu rezu, preden končno odrežete proti dnu veje. Tudi krajšanje vej je enostaven postopek. Preprosto odrežite tik nad vejo ali popkom, ki je obrnjen proti smeri, kjer želite novo rast.

 

Za vas smo pripravili vodič z nadaljnjimi nasveti za obrezovanje:

 

PRAVILNO OBREZOVANJE RASTLIN

 

 • Pustite veje ovratnice. Rastlino lahko poškodujete z rezanjem preblizu dna.
 • Žive meje obrežite tako, da bodo na dnu širše kot na vrhu. Vsakič, ko obrezujete živo mejo, pustite od pol do polnega palca prejšnje rasti, saj jo grm potrebuje, da ostane zdrav in lahko spodbudi ponovno rast.
 • Poskusite obrezati rastline tako, da je približno polovica celotne rasti v spodnjih dveh tretjinah rastline.
 • Vedno uporabljajte ustrezna orodja! Če poskušate odrezati velike veje z majhnimi obrezovalniki, se lahko poškodujete vi ali pa poškodujete rastlino! Naj bodo vaša rezila ostra a bodite previdni. Varnost je na prvem mestu!
 • Stopite korak nazaj in si poglejte svoje delo med obrezovanjem. Ste odrezali preveč ali premalo?
 • Obrezujte v hladnih dneh, saj obrezovanje v hladnejšem vremenu povzroči manj stresa za rastline, ki se poskušajo pozdraviti.

 

NEPRAVILNO OZ. „PREPOVEDANO” OBREZOVANJE RASTLIN

 

 • Nikoli ne odrežite več kot 25 % rasti vaše rastline v enem letu.
 • Ne nanašajte škodljivih snovi, barve ali katere koli druge obloge na rane vaših rastlin po obrezovanju, saj lahko spodbudijo gnitje in bolezni.
 • Ne plezajte na drevesa, da bi obrezovali (razlog je verjetno očiten).
 • Izogibajte se obrezovanju živih mej naravnost navzdol, saj bodo listi postopoma odpadli in bodo grda spodnja stebla postala izpostavljena.

 

Velike rane se celijo dlje kot manjše. Obrezujte jih raje pogosto, namesto da bi rastline pustili več let.

Obrezovanje rastlin za uspešno pomlad

 

PREDNOSTI OBREZOVANJA VAŠIH RASTLIN DOMA

 

 • Rastline ostanejo brez bolezni in izgubijo vse odmrle ali poškodovane dele.
 • Pretok zraka se izboljša z odpiranjem preveč goste rasti, kar zmanjša tveganje za bolezni in gnitje.
 • Stare rastline se počutijo pomlajene z novimi rastnimi sunki. Nato bolje cvetijo v naslednji sezoni rasti.
 • Obrezovanje polepša vašo pokrajino, saj daje vašim rastlinam bolj "nadzorovan" videz, obrezane rastline pa bodo vašemu dvorišču prinesle več cvetoče svežine (lepote), v kateri lahko uživate.
 • Redno obrezujte in s tem se boste izognili morebitnim težavam za vaše rastline, vključno z boleznimi, prekomernim razraščanjem in neobvladljivo škodo.
 • Obrezovanje v pozni zimi /v sezoni mirovanja/ vam omogoča, da bolje vidite strukturo vaše rastline.
 • Z obrezovanjem, preden se začne rast, pustite rastlini dovolj časa, da zaceli svoje rane, tako da lahko začne z novo rastjo.
 • Obrezovanje pozno pozimi ali zgodaj spomladi vam daje priložnost, da greste ven na svež zrak.

 

KDAJ OBREZATI SVOJE RASTLINE?

 

Številni manj izkušeni vrtnarji imajo morda težave z razlikovanjem, kdaj je najboljši čas za obrezovanje njihovih rastlin. Upoštevajte prej navedena pravila o rastlinah, ki cvetijo spomladi in poleti, da boste vedeli, kdaj obrezati svoje rastline. Da bodo stvari nekoliko jasnejše, sta spodaj dva seznama rastlin, ki vas bosta vodila pri vaši odločitvi.

 

GRMIČEVJE ZA OBREZOVANJE ZGODAJ SPOMLADI, KO ŠE MIRUJE

 

Zimzelene rastline, klek, pušpan (zelenika), srobot, trdoleska, sadna drevesa, vresje, hibiskus, hortenzija, goreči grm, bodika, žutikovina, aronija, budleja, modroplodnica, japonska kerija, krčnica, petoprstnik, lagestremija, navadna kalina, ruj (dimni grm), vrtnice, nav. konopljika ...

 

RASTLINE ZA OBREZOVANJE PO CVETENJU

 

Listopadna azaleja, forzicija, magnolija, mahonija, sladki grm, cvetoča kutina, škotska metla, gorski lovor, lepotni grm, cvetoči mandelj, rododendron, hrušica, pokalec, vajgela, volčin, dojcija, skobotovec, pieris, Vanhutijeva medvejka, nav. brogovita, peščena češnja, fotergila ...

 

 

ZAKLJUČEK

 

Ne pozabite, obrezovanje ni strašen ali težko naučljiv postopek. Pristopite k temu kot do zabavnega, a zelo pomembnega načina za vsakoletno spodbujanje nove rasti v vašem vrtu.