Nasveti za spomladansko izboljšavo doma

Nasveti za spomladansko izboljšavo doma

 

Ne glede na gospodinjske pripomočke, ki jih morate to pomlad popraviti ali celo zamenjati, smo za vas pripravili nasvete, s katerimi si lahko pomagate, da domače delo opravite karseda učinkovito in ugodno!

Pomlad prinaša cvetoče rože in brsteča drevesa, prinaša pa tudi dolg seznam hišnih opravil, ki so se nabrala čez zimo. Zdaj je čas, da se lotite projektov čiščenja, vzdrževanja zunanjosti in rutinskih pregledov prezračevalno-hladilnih (klimatskih) sistemov, da boste pripravljeni na vroče mesece, ki so pred nami. Toda glede na to, da morate opraviti toliko dela, se je težko odločiti, katere naloge so bistvene in katere lahko počakajo.

Večina lastnikov stanovanj bo priznala, da jim primanjkuje časa (in delovne sile), potrebnega za dokončanje vsega, kar je treba postoriti. Kaj torej počnete s seznamom opravil, ki se nikoli ne konča? S pomočjo namigov in nasvetov boste morda le pridobili orodja, ki jih potrebujete za načrtovanje opravil za vašo spomladansko pripravo doma.

 

Nasveti za spomladansko izboljšavo doma

 

VSE SE ZAČNE S ČIŠČENJEM

Ne imejte svojega spomladanskega čiščenja za končanega, dokler ne počistite delovnih površin in naprav, tako znotraj kot zunaj. Globinsko čiščenje pogosto zapostavljenih, a vitalnih elementov vašega doma, kot so okenske police, zunanje obloge in kopalniška oprema, ne le ohrani, ampak tudi podaljša življenjsko dobo teh elementov.

 

1.) Operite okna

Temeljito čiščenje oken zahteva več kot samo poliranje okenskih stekel. Enkrat letno preglejte okenske police, podboje in okvirje glede gnilobe in plesni ter po potrebi zamenjajte okna. Poleg tega nova tehnologija izolacije oken omogoča bolj udobno notranjo temperaturo, saj ohranja topel zrak poleti zunaj in pozimi v notranjosti. In ne pozabite, da je treba vzdrževati tudi novejša okna. Če želite prihraniti čas, razmislite o nakupu oken, ki ne zahtevajo vzdrževanja ali ga zahtevajo malo. Vinilna okna, odporna proti vlagi, so dobra opcija. Ker je okvir narejen iz vinila namesto iz lesa, ni potrebe po barvi in ​​okvir ni nagnjen k gnitju. Poleg tega so takšna okna tudi lažja za čiščenje zunanjih stekel.

 

2.) Očistite fasado

Hiša s svežim »obrazom« se začne s čisto fasado. Ne glede na to, iz katerega materiala je vaša hiša – les, opeka ali vinil – lahko začnete tako, da zunanjost svojega doma hitro očistite. Če želite pregnati uničujočo plesen in razbarvanje fasade, boste morda morali uporabiti učinkovito čistilo. Za lesene obloge uporabite blago milo in vodo, nato pa zdrgnite z nežno krtačo, da odstranite lise in madeže. Če ima vaš dom opečne obloge, poskusite mešanico belila in vode, da odstranite plesen. In če iščete material, ki zahteva najmanj vzdrževanja, razmislite o vinilu. Čiščenje vinila pogosto ne pomeni nič drugega kot izpiranje z vrtno cevjo.  Ne glede na to, katero oblogo imate, poskrbite, da boste dobro čiščenje postavili na vrh spomladanskega seznama opravil.

 

3.) Prenovite pipe in pomivalna korita

V zadnjih letih so se pojavili številni trendi oblikovanja pomivalnih korit in pip, vključno z globokimi umivalniki in pipami s snemljivimi pršilniki. Toda en trend ni bil nikoli v modi – pipe in pomivalna korita s plesnijo. Če so vaši kuhinjski ali kopalniški umivalniki manj sveži, jih očistite z neškodljivo raztopino, kot je kis, limona ali blagi detergent. Medtem ko lahko dobro čiščenje reši številne težave z umivalnikom, bo morda treba pri nekaterih težavah, na primer trdovratnih madežih rje, popolnoma zamenjati umivalnik.

 

KAKO JE Z NEGO ZUNANJOSTI VAŠEGA DOMA?

Če je zima vaš dom »pretresla« s snežnimi nevihtami, nizkimi temperaturami ali celo podrtimi drevesi, se lahko to kaže s poškodovano streho, žlebovi, okni in vrati. Preglejte zunanje elemente glede poškodb ali deformacij, jih zamenjajte ali popravite, da bodo lahko še naprej opravljali delo, za katerega so bili zasnovani, ter zaščitili vaš dom pred vetrom, dežjem in drugimi nevarnostmi.

Nasveti za spomladansko izboljšavo doma

 

1.) Preverite streho in žlebove

Če med spomladanskim pregledom strehe opazite zlomljene, ukrivljene ali manjkajoče dele strešne kritine, popravite ali zamenjajte poškodovane dele, da vodi in škodljivcem preprečite vstop v vaš dom. Podobno zamenjajte razpokane ali povešene žlebove, tako da voda odteka stran od temeljev, kjer lahko povzroči poplavljene kleti ali še kaj hujšega. Če želite začeti s popravilom strehe ali žlebov, se obrnite na strokovnjake za strehe (krovce). Njihova znanja in izkušnje vas lahko vodijo skozi ponudbo izvajalca in predloge, s katerimi vam pomagajo zagotoviti kakovostne materiale in namestitev.

 

2.) Osvežite vhodna vrata

Vremensko obrabljena vhodna vrata, ki nimajo drugih znakov, kot so razpoke, udrtine ali povešen okvir, bodo morda potrebovala le nov sloj barve. Pravzaprav je barva lahko odlična rešitev za utrujeno zunanjost. Barvanje zunanjosti daje vašemu domu popolnoma nov videz in je odlična možnost za tiste z omejenim proračunom. Če bi vaša hiša lahko imela koristi od posodobljenega lakiranja, začnite z izbiro barve laka in pripravo zunanjih površin. Odstranite umazanijo s cevjo, postrgajte luščečo se barvo ter zamašite razpoke in vrzeli, preden začnete, da bo vaša nova barva trajala dlje. Če se odločite, da bo delo opravil profesionalec, razmislite o tem, da pokličete strokovnjake za barvanje.

 

3.) Popravite ali zamenjajte okrušene dele pešpoti in terase (ali letni vrt)

Zimsko vreme je težko za betonske pešpoti in terase. Nihanje temperature – ponavljajoče se zmrzovanje in odmrzovanje – lahko povzroči, da te trde površine počijo in se okrušijo. Pomlad je pravi čas za popravilo takšne škode. Najprej kupite betonsko mešanico za popravilo v lokalnem centru za dom. Ko zberete vsa potrebna orodja in materiale, z dletom in kladivom odstranite ohlapne dele betona, nato sperite območje, preden nanesete material z nožem za kitanje. Za takšno opravilo izberite vikend brez dežja, tako bo nov sloj materiala imel dovolj časa, da se posuši in strdi.

Nasveti za spomladansko izboljšavo doma

 

PREVERITE VSE SISTEME ZA OGREVANJE, PREZRAČEVANJE IN KLIMATSKE NAPRAVE

Visoke temperature bodo tukaj, preden se boste zavedli, in takrat bo prepozno za izvajanje preventivnega vzdrževanja vašega klimatskega (AC) sistema. Zdaj je čas, da pregledate svoje klimatske enote in jih pripravite na borbo z vročim poletjem. Zato preverite svojo klimatsko napravo, podstrešni ventilator in prezračevalne kanale ter jih po potrebi zamenjajte, da zagotovite kroženje svežega, hladnega zraka po vašem domu, ne glede na to, kako vroče je zunaj.

 

1.) Preglejte klimatsko napravo

Vklopite svojo AC enoto in se prepričajte, da še vedno zagotavlja čist in hladen zrak za vaš dom. Če AC enota ne deluje več tako, kot mora – če morate prenašati slabo kakovost zraka v zaprtih prostorih, njen pretiran hrup ali neenakomerno hlajenje – je čas, da razmislite o popravilu ali njeni zamenjavi. Preden se odločite za popravilo, upoštevajte starost enote; popravilo starejšega modela se morda ne splača. Klimatska enota, starejša od desetletja, je morda že za odpis. Če niste prepričani, ali bi bilo bolje, če bi ga popravili ali zamenjali, razmislite o načrtovanju posveta na domu s strokovnjaki za klimatske sisteme. Vse za  vaš duševni mir in hladen, udoben dom.

 

2.) Preizkusite podstrešni ventilator

Podstrešni ventilator ohranja vaš dom hladen in vaše račune za energijo nizke. Slaba stran ventilatorja za celotno hišo pa je, da motor ventilatorja pogosto pregori. Preizkusite motor podstrešnega ventilatorja tako, da ga vklopite. Zamenjajte ga, če ne deluje – večina novih motorjev stane med 50 in 100 €, zamenjava pa zahteva malo truda. Če pa imate starejši model, razmislite o prednostih zamenjave celotnega ventilatorja in ne samo motorja. Novejši ventilatorji se ponašajo z večjo energijsko učinkovitostjo, kar ima za posledico nižje račune za energetske storitve, zato je morda dejansko bolj stroškovno učinkovita nadgradnja kot popravilo stare enote.

 

3.) Preverite učinkovitost kanalov

Kanali, ki usmerjajo zrak iz klimatskega sistema v notranje prostore vašega doma, so zloglasni zaradi zbiranja in distribucije dražilnih snovi in ​​alergenov. Te motnje v zraku se lahko nato prebijejo v dom in povzročijo slabo kakovost zraka v zaprtih prostorih. Medtem ko lahko enostavno očistite rešetke vašega sistema, da odstranite nakopičen prah in umazanijo, so strokovnjaki vseeno bolje opremljeni za izvedbo celovitega čiščenja kanalov. Z uporabo sesalne opreme in drugih specializiranih orodij lahko obnovijo dobro kakovost zraka in vam omogočijo, da se vrnete k bolj prijetnim spomladanskim dejavnostim.

Nasveti za spomladansko izboljšavo doma





Vir članka:
www.bobvita.com