Najboljši nasveti za notranjo (zimsko) osvetlitev doma

Najboljši nasveti za notranjo (zimsko) osvetlitev doma

 

Nizke temperature, temnejše nebo in krajši dnevi lahko povečajo turobnost, saj smo v tem obdobju več časa zaprti v hiši. Pomanjkanje vitamina D lahko negativno vpliva tudi na vaše zdravje. Izpostavljenost šibkim žarnicam v bivalnih prostorih in pomanjkanje naravne svetlobe nas lahko spravita v depresijo in povzročita sezonsko afektivno motnjo.

Oblikovanje notranje razsvetljave za hladno obdobje

Zimsko razsvetljavo v vaših prostorih lahko naredite učinkovito z uporabo led luči ali svetilk, da premagate »temno« zimo. Uporabite lahko tudi energijsko učinkovite (varčne) žarnice.

Najboljši nasveti za notranjo (zimsko) osvetlitev doma

 

Topel in udoben dom je najboljše darilo v tem obdobju. Pravilna razsvetljava, kot so viseče luči, stenske luči ali talne svetilke, bo izboljšala osvetlitev vaših prostorov, tako da bo vanje pritegnila toplo belo svetlobo in estetiko. Ohranjanje toplega doma, da preprečimo gripo in prehlad, je zato nujno.

Preverite, kako lahko z nekaj nasveti uživate v teh mrzlih večerih.

Poudarite svetlo stran

Čim bolj povečajte naravno svetlobo. Vaša okna bodo dobro osvetlila prostor a še vedno ohranila vašo zasebnost. Težke zavese in polkna naj bodo razgrnjena oz. odprta od zore.

Površine s sijajem, kot so ogledala, kovina, ploščice in sijajne barve, bodo odsevale, povečale in ojačale svetlobo. V preveč svetlih prostorih lahko uporabite temne teksturirane površine, da zmanjšate bleščanje zaradi močne sončne svetlobe.

Najboljši nasveti za notranjo (zimsko) osvetlitev doma

 

Dodajte ali izboljšajte svetlobo

Vključite talne svetilke po vsej hiši in zamenjajte zatemnjene luči s svetlejšimi. Naj vaša hiša zasije s svetlobo. Za izboljšanje intimnega občutka uporabite več namiznih svetilk, da ustvarite prijeten sijaj. Zamenjajte hladne barvne odtenke s toplejšimi.

Najboljši nasveti za notranjo (zimsko) osvetlitev doma

 

Namesto bele lahko uporabite alabaster, biser, pergament ali slonovino. Odbita svetloba bo imela mehak ton. Vendar pa se lahko odločite za uporabo zatemnilnikov, ko greste spat, da spodbudite boljši spanec.

Zatemnitvena stikala

Povečajo svetlobne učinke in vam omogočajo, da natančno prilagodite vire svetlobe. Namesto da zamenjate žarnice, zamenjajte senčila v napeljavi. Prosojni materiali bodo omogočili več svetlobe, zaradi česar bodo prostori svetlejši. Dodajte barvo, ki spreminja razpoloženje, v prostor brez barve, tako da pritrdite reflektor z barvnim filtrom.

Najboljši nasveti za notranjo (zimsko) osvetlitev doma

 

Uporabite lahko različne barve, odvisno od razpoloženja, ki ga želite ustvariti. Rumena se lahko uporablja za izražanje dobrega počutja in učinkovitosti, modra je pomirjujoča in ponuja boljši spanec, medtem ko je rdeča dramatična, spodbudna in dinamična. Zelena je harmonična in je lahko topla. Vijolična pa je pomirjujoča in kraljevska.

Stenske luči

Ustvarite iluzijo daljših stropov z namestitvijo luči na steno okoli sobe. Osvetljena luč bo ustvarila vizualno podaljšanje, ki bo stropom dalo optično višino. Luči lahko skrijete tudi za pohištvo. Če pa želite, da je ukrivljen strop videti nižji in poveča intimno vzdušje, naj luči ne bodo na stropu ampak raje na steni na nizki višini.

Najboljši nasveti za notranjo (zimsko) osvetlitev doma

 

Če imate dolg in ozek prostor ter želite, da se zdi širši, lahko svojo pozornost usmerite na element na enem koncu stene, kot je okno z estetsko obdelavo ali skulptura ali lepo urejeno umetniško delo. Učinek lahko dosežete tako, da ga poudarite z reflektorjem, medtem ko drugi del prostora osvetlite z manj močno svetlobo.

Kombinirajte osvetlitev z ogledali

Če želite ustvariti iluzijo večjih prostorov, osvetlite nasprotne stene, da bodo videti bolj oddaljene. Kombinirajte luči z ogledali in odsevno površino, da ustvarite iluzijo večjega prostora. Za odsev na ogledalu lahko uporabite luči, ki imajo navzdol obrnjeno ohišje.

Najboljši nasveti za notranjo (zimsko) osvetlitev doma

 

Prilagodite osvetlitev

Izogibajte se povečanju moči navadne žarnice ali sedenju pod lučmi, ki oddajajo UV žarke. Pri dodajanju luči ali pretvorbi v močnejšo obliko svetlobe se izogibajte preobremenitvi vtičnic ali podaljškov. Preverite in ocenite naravno svetlobo, da ugotovite, kje bo potrebna umetna svetloba.

Priporočljivo je, da uporabite minimalno svetlobo žarnic, da preprečite bleščanje in poškodbe oči.

Najboljši nasveti za notranjo (zimsko) osvetlitev doma

 

Biofilna zasnova

Koncept biofilnega oblikovanja se nanaša na povezovanje narave s sodobno grajenimi okolji. Preprost, a učinkovit način za vnos naravnih elementov v vaš dom je zelenje. Sobne rastline imajo številne prednosti, kot so spodbujanje ustvarjalnosti, sproščanje in lajšanje stresa.

Najboljši nasveti za notranjo (zimsko) osvetlitev doma

 

Strokovnjaki namreč menijo, da lahko rastline izboljšajo spomin in koncentracijo. Negovanje rastlin vam pomaga, da negujete sebe, kar vas odvrača od tehnoloških motenj, ki vam lahko povzročajo tesnobo, kot je brskanje po družabnih medijih.

Poleg tega lahko rastline, kot je aloe vera, absorbirajo toksine zaradi svojih sposobnosti čiščenja zraka. Uporaba naravnih materialov, kot je les za vaše pohištvo in tla, prinese pridih narave in vas tako blagodejno poveže z okoljem.

Zaključek

Če želite svojemu prostoru dodati svetlobo in toplino, vendar imate omejen proračun, lahko tudi pobarvate stene, da polepšate notranje vzdušje. Prebarvajte svoj dom v sveže, toplejše odtenke, da popolnoma spremenite prostor. Topel ton lahko vključuje barve: pastelni, bež ali rumeni odtenki.

Poskrbite, da bodo vaši zimski meseci manj turobni z uporabo prave osvetlitve in uživajte v zimski sezoni. Osredotočite se na vaše dobro počutje in ohranite topel dom tudi v hladnejših obdobjih.