Kdaj zamenjati žar oz. kako odkriti znake, da je čas za nov žar?

Kdaj zamenjati žar oz. kako odkriti znake, da je čas za nov žar?

 

Razen če je vaš žar že povsem pokvarjen, se vam bo verjetno pojavilo vprašanje, kdaj zamenjati žar, ker ne opravlja svojega dela več tako, kot bi moral. Če priprava mesa, rib in zelenjave postane težava, potem veste, da je to zaradi (slabega) žara.

Najboljši žar, ne glede na to, ali gre za žar na plin ali oglje, bo poskrbel za preprosto pripravo obrokov na prostem, medtem ko se zabavate z družino (in prijatelji). Ustvaril bo okuse, ki jih imate radi, zato bo razočaranje, če bo pečenje na žaru nenadoma postalo težko delo. Toda ali to pomeni, da je čas, da ga opustite in raje investirate v novega?

Preberite si nekaj nasvetov o tem, kdaj zamenjati žar in kdaj bo s čiščenjem ali popravilom spet tako učinkovit način kuhanja okusne hrane kot je bil nekoč. Razkrivamo vam še znake, na katere morate biti posebej pozorni.

 

Kdaj zamenjati žar?

Natančno vedeti, kdaj zamenjati žar, ni tako lahko, kot bi morda domnevali. Lahko se zgodi, da samo neko majhno popravilo zadostuje, da dobite spet najboljši plinski žar ali na oglje, ki spet deluje, kot bi moral.

Po drugi strani pa nekatere težave pomenijo, da morate takoj zamenjati žar. Če je vaš žar tako močno zarjavel, da ima luknje, ga prenehajte uporabljati. Če je rja na površini, jo boste morda lahko obdelali tako, da jo obrusite in pri tem uporabite odstranjevalec rje.

Ena največjih skritih nevarnosti je zvita baza (podlaga) žara. Če je osnova vašega žara izdelana iz poceni materialov, se je morda zvila, ko se temperature tako spreminjajo med letnimi časi. Zvito podlago je treba nemudoma zamenjati, ker ne želite, da se vroč žar med kuhanjem slučajno prevrne.

Oglejte si vse znake, ki jih lahko vidite, ko se vaš žar stara, in kakšne so vaše možnosti.

 

Kdaj je potrebno zamenjati plinski žar?

Obstaja cela vrsta znakov, ki bi lahko nakazovali, da je čas za zamenjavo plinskega žara:

Kdaj zamenjati žar oz. kako odkriti znake, da je čas za nov žar?

 

-  Priključek: Če imate težave s povezavo, se prepričajte, da uporabljate pravo vrsto priključka za vaš žar. Ponovno zategnite cev na obeh koncih, da zagotovite, da plin ne uhaja. Lahko kupite nov priključek, a če še vedno ne morete priključiti plina, boste morali kupiti nov žar.

 

-  Žar ne sveti: Težave z vžigom je pogosto mogoče rešiti z novim vžigom ali baterijo. Če pride do težave z napeljavo, je to mogoče tudi zamenjati, vendar se prepričajte, da to ne razveljavi vaše garancije. Plinske žare z delujočimi konektorji in vžigom, ki ne delujejo, je treba zamenjati ali poslati nazaj proizvajalcu v popravilo, saj lahko pride do težave z dovodom plina do gorilnikov.

 

-  Nabiranje maščobe ali umazanije: Zaradi varnosti in higiene hrane je bistvenega pomena vedeti, kako očistiti žar (po vsaki uporabi). Toda nabiranje maščobe in smeti lahko tudi skrajša njegovo življenjsko dobo, in če ste tako zanemarili žar, da je težava že resna, je čas, da ga zamenjate.

 

-  Poškodbe: Kakovostni plinski žari so robustni, a kljub temu se lahko poškoduje zunanjost in v tem primeru preprosto investirajte v zamenjavo oz. nakup novega žara.

 

-  Rumeni plameni ali neenakomerni plameni: Čiščenje cevi gorilnikov ali odprtin je lahko rešitev, če pa se to ne izboljša, lahko zamenjate gorilnike oz. kupite nov žar.

 

-  Počene cevi in ​​priključki: Počeno cev je treba vedno zamenjati, vendar boste morda želeli izkoristiti to priložnost in namesto tega raje zamenjati žar.

 

-  Razpokane ali luskaste rešetke: Nerjaveče jeklo je mogoče oživiti s čiščenjem; zamenjajte prevlečene različice iz litega železa ali se odločite za nadomestni žar (nove rešetke so lahko drage, zato boste morda želeli preveriti stroške, preden se odločite za katero koli možnost).

 

-  Počeno kurišče: Ko je težava počeno kurišče, ni izbire: čas je, da zamenjate žar. Enako velja, če je že močno zarjavelo.

 

Kdaj pa zamenjati žar na oglje?

Se sprašujete, kdaj zamenjati žar na oglje? Tukaj so stvari, ki jih morate preveriti:

Kdaj zamenjati žar oz. kako odkriti znake, da je čas za nov žar?

 

-  Počeno kurišče: Tako kot pri plinskem žaru je počeno kurišče problem tudi pri žaru na oglje. Preverite nadomestne dele proizvajalca, da odpravite težavo, ali pa zamenjajte žar.

 

-  Zamašene zračne reže: Če se zamašijo, odmašite zračne reže. Tega ne zmorete uspešno? Potem si nabavite nov žar.

 

-  Zunanja korozija: Če je vaš žar na oglje zelo zarjavel, zlasti na kovinskih nogah, bodite previdni. Nestabilen žar je nevaren, zato raje premislite o novem žaru.

 

-  Kopičenje maščobe: Če žara niste očistili, lahko nabrana maščoba pomeni nevarnost požara. Poskusite s temeljitim čiščenjem, vendar bi lahko bil ta trenutek priložnost za nov žar (in sprejetje dobre rutine čiščenja seveda).

 

Ali je vredno zamenjati žar, da bi pridobili nove funkcije?

Možno je, da se ne srečujete z nobeno od zgoraj opisanih težav, vendar vas mika, da bi kupili novega in izkoristili najnovejše funkcije. Naj bodo torej novi modeli razlog za zamenjavo žara?

Morda bi bilo vredno zamenjati žar za posodobljene funkcije. Tako kot vsak novejši aparat tudi tukaj obstajajo pametni žari, ki namesto vas opravijo nekaj dela. Dober primer takšna žara je žar na pelete (Weber SmokeFire EPX6), ki ga lahko upravljate iz telefona in natančno meri temperaturo. Pri kuhanju tako ni več treba ničesar ugibati.

Kdaj zamenjati žar oz. kako odkriti znake, da je čas za nov žar?

 

Kako dolgo naj torej zdrži žar?

Če s svojim žarom ravnate dobro, ga hranite pod streho in shranjujete pozimi, bi moral vaš žar zdržati nekaj desetletij. Garancija za žare je lahko 15 let, v nekaterih primerih pa doživljenjska. Dokler svoj žar uporabljate normalno in ga varujete pred dežjem, lahko pričakujete leta in leta uporabe.

Življenjska doba žarov na plin in oglje je približno enaka, če z njimi ravnate dobro. Vendar poceni žari na oglje ponavadi ne zdržijo tako dolgo, ker so narejeni iz tankega jekla, ki zlahka zarjavi. Kakovost izdelave poceni plinskega žara bo nekoliko boljša od kakovosti izdelave poceni žara na oglje, ker mora plinski žar vgraditi gorilnike, ki morajo biti suhi in brez rje. Vendar je na koncu odvisno od tega, koliko porabite.

 

Kako pa je glede peke na žaru na zarjavelih rešetkah?

Ne smete peči na zarjavelih rešetkah. Mnogi strokovnjaki pravijo oz. opozarjajo, da rja ni varen material za hrano, zato je ne bi smeli zaužiti.

Če so rešetke zarjavele, še ne pomeni, da je vaš žar za vedno izgubljen vzrok. A vendar morate rjo odstraniti, preden nanje ponovno položite hrano. Če veste, kako očistiti rešetke za žar, boste zagotovili, da bodo ostale higienične in pripravljene za uporabo.

 

Izbira žara je na koncu seveda vaša

Vse to so dobri znaki, na katere morate biti pozorni, včasih pa boste morda želeli posodobitev vašega žara. Če je vaš preprosto videti nekoliko zastarel ali mu manjka najnovejši pripomoček, ki vam je tako všeč oz. vam bo olajšal peko, potem je to dober razlog za nakup novega žara.





Vir članka:
www.homesandgardens.com