Kakšne so prednosti prenove doma pozimi?

Kakšne so prednosti prenove doma pozimi?

 

Ali je zima res najboljši čas za prenovo doma? Poletje je sicer res najpogostejši čas za prenovo hiše, a vendar obstaja nekaj ključnih prednosti prenove pozimi, kot so razpoložljivost izvajalca, stroški in čas.

 

Razpoložljivost izvajalca

Ena od prednosti izbire izvajalca za obnovo pozimi je manjša konkurenca. Pomlad in poletje sta najbolj obremenjena letna časa za prenove domov in izvajalci bodo takrat polno zasedeni, ko je sezona prenov aktualna oz. v polnem zamahu.

Kakšne so prednosti prenove doma pozimi?

 

Projekt prenove v zimskih mesecih lahko pritegne več časa in pozornosti vašega izvajalca. Medtem ko najboljši izvajalci in arhitekti ne bodo zmogli narediti več projektov, kot jih lahko »prežvečijo«, lahko delo s takšnimi izvajalci, ki so prevzeli preveč projektov, pomeni dolgotrajne urnike in nepotrebno delo, kar se bo bolj verjetno zgodilo ravno na vrhuncu sezone.

 

Izvensezonski popusti

Ko se poslovanje upočasni, lahko izvajalci nekoliko znižajo svoje cene, da bodo imeli svoje ekipe non stop zaposlene s projekti oz. na terenu. Ker je pozimi manj projektov, je večja verjetnost, da boste pri izvajalcu dobili (dober) popust.

Kakšne so prednosti prenove doma pozimi?

 

In čeprav verjetno ne boste našli nobenega izvajalca, ki bi ponujal praznične popuste, boste ugotovili, da pa so trgovine tiste, ki ponujajo raznovrstne popuste na izdelke, ki jih potrebujete, če bi se sami lotili prenove.

Še ena prednost prenove med zimskimi počitnicami in prazniki je ta, da vam takrat ni potrebno doma gostiti nikogar. Torej, če ste pripravljeni in odločeni za prenovo kuhinje ali pralnice, je zima morda pravi čas za ukrepanje.

 

Časovne prednosti

Če potujete (na tedensko smučanje v tujino ali na daljše potovanje nekam v eksotične kraje) ali imate natrpan družabni urnik med časom zimskih počitnic in praznikov, boste morda nekaj tednov lahko brez kuhinje ali kopalnice.

 

Kdaj je torej najboljši čas za prenovo?

Čeprav lahko izkoristite popuste in razpoložljivost izvajalcev v hladnejših mesecih, nima smisla, da se lotite visoko-letečega ali dragega projekta, če niste na to pripravljeni. Navsezadnje je najboljši čas za prenovo takrat, ko v celoti definirate obseg svojega projekta.

Nasvet: Z jasno opredeljenim obsegom dela lahko svoj projekt ponudite generalnim izvajalcem, ki bodo ponudili svojo najboljšo ceno. Čeprav lahko nekateri znižajo cene, da bi imeli svoje ekipe vedno v pogonu, imajo drugi morda projekte skozi celotno leto. Ne računajte na to, da boste dobili boljšo ceno samo zato, ker ste prenavljali recimo februarja.

 

Kako izbrati izvajalca?

Izbira izvajalca je neke vrste »matchmaking« proces. Prepričati se boste želeli, da ima vaš izvajalec enake standarde kakovosti, da ima izkušnje z vrsto dela, ki ga potrebujete, in da lahko dela v časovnem roku, ki ga imate na voljo.

Vodovodna dela v kopalnici, električna dela, splošni mojster, namestitev strehe ali žlebov, urejanje okolice, barvanje teras, popravila gospodinjskih aparatov in barvanje notranjosti so zelo različni projekti izboljšav doma in niso vsi izvajalci tudi mojstri za vse.

Ko pregledujete izvajalce, začnite z iskanjem nekoga z izkušnjami v vaši okolici in ki je že opravil neko podobno delo. To vam lahko pomaga zožiti področje s tisočimi izvajalci na trgu na le (manjši) izbor izkušenih strokovnjakov.

Kakšne so prednosti prenove doma pozimi?

 

Tukaj so vprašanja, ki bi jih potrošniki (med postopkom izbire izvajalca) po priporočilu strokovnjakov morali zastaviti potencialnim izvajalcem:

 

  • Ali so opravili delo v vaši okolici?
  • Ali so opravili podobno delo / projekt, kot ga želite sedaj vi opraviti?
  • Ali lahko zagotovijo kvalitetne reference in fotografije preteklega dela oz. projektov?
  • Ali Imajo licenco? (Delo z izvajalcem brez licence ni vredno tveganja!)
  • Ne bojte se prositi, da si osebno ogledate nekatere njihove pretekle projekte ali da se pogovorite z njihovimi preteklimi strankami – vsaj dvema.
  • Preverite številne izvajalce po telefonu, preden se dogovorite za obisk na lokaciji. Prepričajte se, da je določen izvajalec primeren za vas. S tem izvajalcem boste namreč sodelovali ves čas vašega projekta, zato bi vam moral biti všeč in čutiti, da se oba vajina komunikacijska sloga dobro ujemata.

 

Torej, kako se to naredi?

Po teh prvih nekaj interakcijah z izvajalcem se morate prepričati, da se izvajalčev komunikacijski stil ujema z vašim, da se počutite prijetno, ko razpravljate o pomislekih in zamislih, ter da se odzove v razumnem času.

Ena od težjih nalog bo zagotoviti, da lahko izvajalec resnično uresniči vašo vizijo projekta. Eden od znakov, po mnenju strokovnjakov, je ta, da imajo dobri izvajalci tudi dobre ideje. Porabite nekaj časa, da premetavate ideje in se prepričate, da razumejo, kaj iščete. Poskusite ugotoviti, ali vam izvajalec samo govori, kar želite slišati, ali pa ima dejansko dober načrt za prenovo, ki je v skladu s tem, kar ste si zamislili.

 

Še nekaj hitrih nasvetov za pripravo hiše na zimo

Kakšne so prednosti prenove doma pozimi?

 

Zbrali smo 8 ključnih nasvetov za pripravo vaše hiše na zimo, razvrščenih po pomembnosti.

 

1.) Zaščitite cevi v zaprtih prostorih (Največ škod povzroči ravno neustrezna zaščita cevi, ki pozimi zaradi mraza zmrznejo in počijo; ne pozabite izklopiti in pospraviti tudi zunanjih vodnih virov, kot so vrtne cevi ali škropilniki.).

 

2.) Izolirajte svoje podstrešje.

Kakšne so prednosti prenove doma pozimi?

 

3.) Preglejte, počistite in po potrebi tudi servisirajte svojo peč in dimnik. (Veliko hišnih požarov se zgodi ravno zaradi zanemarjanja peči oz. dimnikov.)

 

4.) Preverite vsa okna in vrata, da dobro tesnijo, ko so zaprta. (Ne dopustite, da vam prepih ali uhajanje mrzlega zraka od zunaj v notranjost povečuje stroške gretja.)

Kakšne so prednosti prenove doma pozimi?

 

5.) Preglejte streho in očistite žlebove. (O tem pišemo tukaj.)

 

6.) Preglejte teraso in tlakovce, da ni kje kakšnih razpok ali razmakov. (V zimskih mesecih se te napake samo še povečujejo.)

 

7.) Če imate okrog hiše posajenih kaj dreves, preverite in odstranite suhe ali poškodovane veje. (Ko se na takšnih vejah pojavi težek sneg, se lahko veja odlomi in povzroči veliko škode na hiši, avtomobilu ali poškoduje celo vas.)

 

8.) Označite si vse poti okrog hiše in dovoza, da se boste lažje premikali, ko bo zapadlo veliko snega. (Ni dovolj odstraniti sneg samo iz dovoza, tudi vse ostale poti okrog hiše in do vrta ali vrtne hiše je potrebno označiti, da so primerne za hojo.)

 

 

Vir:

housemethod.com