Kako učinkovito varčevati z energijo vašega doma?

Kako učinkovito varčevati z energijo vašega doma?

 

Vas skrbi skokovita rast cen energije? Naučite se varčevati z energijo v domovih in znižati račune za plin, elektriko in vodo. Ker cene energije skokovito naraščajo, varčevanje z energijo doma še nikoli ni bilo tako pomembno.

Raziskava Citizens Advice in Energy Saving Trust je razkrila, da tretjina gospodinjstev v zadnjih letih ni poskušala zmanjšati porabe energije.

Če v svojo rutino vključite nekaj nasvetov za varčevanje z energijo, vaša hiša pozimi ne bo le topla, ampak vam ob tem lahko pomaga pri pravih prihrankih.

Če bi vsako gospodinjstvo izvedlo le nekaj sprememb za varčevanje z energijo, bi skupni učinek lahko močno vplival tako na finance kot tudi na naše okolje.

Če vas skrbi, kako prihraniti energijo v domovih, lahko te majhne spremembe naredijo veliko razliko, saj bodo pomagale zmanjšati nepotrebno zapravljanje težko prigaranega denarja.

 

1.) Znižajte termostat za eno stopinjo

 

Če samo gumb termostata pomaknete navzdol s 25 na 24 stopinj, bi lahko gospodinjstva prihranila veliko denarja.

Še en razbit mit je, da je ceneje imeti nizko ogrevanje ves čas. Očitno nas 46 % verjame, da je res, vendar ni. Glede na raziskavo Energy Saving Trust lahko prihranite nekaj denarja na leto z uporabo termostata za uravnavanje temperature.

Kako učinkovito varčevati z energijo vašega doma?

 

V spalnicah je lahko stroškovno učinkovita in energijsko učinkovita rešitev tudi znižanje termostata še za kakšno dodatno stopinjo in raje postelji dodate kakšno odejo več (Ste že morda slišali za električne odeje?).

 

2.) Zamenjajte stare žarnice za LED

 

Verjetno veste, da lahko prehod iz starih žarnic na učinkovite LED žarnice – ali še bolje, na pametno razsvetljavo in žarnice, ki jih je enostavno vklopiti in izklopiti (tudi preko telefona)- resno vpliva na vašo denarnico. Toda, ali ste vedeli, koliko lahko prihranite?

Po podatkih Energy Saving Trust bi lahko z zamenjavo 100-vatne žarnice z žarilno nitko z LED prihranili energijo in s tem približno do 20 € na žarnico na leto (na podlagi povprečne zgornje meje cene energije).

LED-žarnice porabijo delček električne energije v primerjavi z običajnimi žarnicami. Večina LED diod porabi vsaj 75 % manj energije, kar vam prihrani ogromno denarja.

 

3.) Ugasnite luči

 

Prižiganje luči v sobi, ko vas ni v njej, se morda sliši kot nepomembno, vendar je tako enostavno pozabiti. Po podatkih Energy Saving Trust bi lahko povprečno štiričlansko gospodinjstvo prihranilo približno 35 evrov samo z ugašanjem luči v prostorih, kjer ni nobenega oz. niso v uporabi.

Kako učinkovito varčevati z energijo vašega doma?

 

4.) Ne puščajte aparatov oz. naprav v stanju pripravljenosti

 

Eden od načinov, s katerim lahko vsi (tako lastniki kot najemniki) prihranijo energijo in denar, je ta, da naredijo eno preprosto stvar z našimi aparati – nekaterim od nas bi lahko prihranili na stotine evrov. Ta preprosta stvar je izklop neuporabljenih aparatov in naprav v naših domovih.

Energy Saving Trust je razkril, da bi lahko lastniki stanovanj prihranili približno 80 evrov na leto, če bi naprave izklopili iz stanja pripravljenosti.

Očitno si ni mogoče pomagati, da morajo biti nekatere naprave, kot sta hladilnik ali zamrzovalnik, ves čas vključene. Vendar imamo v naših domovih še veliko drugih naprav, ki jim ni treba biti vklopljene in bi jih bilo smotrno izključiti iz električnega omrežja.

Naprave, kot so televizorji ali pametni zvočniki, porabljajo energijo, ki je znana kot "fantomska obremenitev". To je način, na katerega se energija nevidno črpa, ne da bi uporabniki nujno vedeli za to.

Medtem ko bi lahko povprečno gospodinjstvo zapravilo približno 180 evrov na leto s svojo fantomsko obremenitvijo, lahko v neki povprečni državi prihranijo več 4 milijarde evrov, če bi vsi prebivalci izklapljali naprave, ki niso potrebne biti non stop vklopljene.

Kako učinkovito varčevati z energijo vašega doma?

 

5.) Počakajte, da se pralni stroj do konca napolni

 

Raziskava Thames water in Gov.uk je pokazala, da 68 % gospodinjstev vklopi pomivalni in pralni stroj šele, ko sta popolnoma polna, da bi prihranila energijo. Pametna poteza je počakati, da se pralni ali pomivalni stroj napolni, saj bodo te naprave porabile enako količino energije, kot če imate v njih manj vsebine.

Zato je pametneje počakati na manj pranj z več perila, kot pa zapravljati energijo za več pranj z do polovice napolnjenim strojem.

 

6.) Izogibajte se sušilnemu stroju

 

Sušilni stroji porabijo šokantno količino energije, njihovo delovanje lahko stane več kot dobrih 200 evrov na leto (pri uporabi dvakrat tedensko). Če poznate kWh,  lahko preprosto izračunate, koliko stane zagon sušilnega stroja na podlagi vašega specifičnega modela.

Kot stroškovno učinkovitejšo alternativo razmislite o sušenju oblačil zunaj na pralni vrvi ali stojalu za sušenje perila.

 

7.) Zamenjajte glavo za prhanje

 

Po podatkih npower več kot štirje od petih med nami (81 %) verjamejo, da prhanje porabi manj vode kot sama kopel. Kljub temu bi vas močna prha lahko prepojila s 50 litri vode več, kot če bi to vodo dali v kad.

Kako učinkovito varčevati z energijo vašega doma?

 

Energy Saving Trust napoveduje, da bi glava prhe, ki varčuje z vodo, gospodinjstvu prihranila do približno 100 evrov na leto. Ena minuta manj pod prho pa vam lahko prihrani do približno 130 evrov letno.

Sodobne glave za prhanje uporabljajo tehnologijo za omejevanje vodnega toka, da prihranijo do 40 % porabe vode med prhanjem pod običajnim pritiskom vode. Torej, če ste siti kapljanja, kapljanja, kapljanja iz vaše stare glave prhe (in ki je še prekrita z vodnim kamnom), je zdaj skrajni čas, da se ji odrečete. To vas bo stalo okoli 20-50€, vendar vam bo dolgoročno prihranilo pri stroških.

 

8.) Redno servisirajte toplotno črpalko in ogrevalni sistem

 

Ključ do nižjih računov za energijo je vsekakor energetsko učinkovit dom, ki se začne pri vaši toplotni črpalki in ogrevalnem sistemu. Kotel črpalke je treba servisirati enkrat letno, da se zagotovi njegovo dobro delovanje.

Če imate pokvarjeno črpalko, lahko ogrevalni sistem zagotovo potrati energijo in poveča račune zanjo. Pregled bo pokazal težave, ki to povzročijo. Zato je to bistvenega pomena, če želite zagotoviti energetsko učinkovito ogrevanje doma. Manj izgub pomeni manjšo porabo in manj denarja za položnice.

 

9.) Primerno poskrbite za vaše radiatorje (vzdrževanje, odzračevanje in čiščenje)

 

Že čutite prednosti vašega sistema za centralno ogrevanje? Preverite, ali vaši radiatorji dobro delujejo. Če je zgornji del radiatorja na otip hladnejši od spodnjega, ga je verjetno treba odzračiti, da se znebite zraka, ki se je vmes ujel.

Naučiti se odzračevati radiator je presenetljivo enostavno in celoten postopek traja le 10 minut.

Ko je dnevna soba raztegnjen prostor, imamo skušnjavo potisniti kavč ali fotelj ob radiator. Treba se je upreti tej želji oz. skušnjavi, pravijo strokovnjaki za ogrevanje.

’Vse, kar je postavljeno nad ali poleg radiatorja, bo blokiralo pretok zraka, zaradi česar bo oddajal manj toplote in bo kotel (ali toplotna črpalka) delal težje - kar vas bo stalo še več denarja.

Kako učinkovito varčevati z energijo vašega doma?

 

Če kavč premaknete samo za šest centimetrov stran od radiatorja, boste omogočili, da bo toplota veliko bolj učinkovito krožila po prostoru. Več kot imate prostora med pohištvom in radiatorji, bolje je.

Če opazite temne lise na dnu radiatorja, ko je ogrevanje na polni moči, lahko pomeni, da se vam je nabralo blato. To je znak, da je treba vaše radiatorje dobro očistiti, da bo topla voda spet pravilno krožila.

 

10.) Pustite žaluzije ali zavese dlje odprte oz. odrgnjene

 

Poleti kar najbolje izkoristite sončno toploto in naravno svetlobo. Zlasti v toplih poletnih mesecih jih poskusite imeti odprte do sončnega zahoda.

Naravna svetloba in toplota vam lahko pomagata prihraniti približno 60 % na računih v primerjavi s stalno prižganimi lučmi.

Pozimi pa seveda velja obratno. Skozi okna in stene se lahko izgubi veliko toplote. Ustavite morebitno uhajanje toplote tako, da zagrnete zavese in jih zvečer zataknete za radiator.

 

11.) Preverite izolacijo podstrešja

 

Četrtina toplote doma se izgubi skozi slabo izolirane strešne prostore. Preverite, ali ima vaša strešna izolacija globino med 250 in 270 mm, s tem se prepričate, da ne izgubljate vse te dragocene toplote skozi streho.

To se morda sliši nekoliko ponavljajoče, vendar je to naš glavni nasvet, ki je najučinkovitejši način za prihranek pri računih za energijo. Prepričajte se, da so pravilno izolirani naslednji deli, da zmanjšate toplotne izgube in prihranite pri računih za energijo: podstrešje, streha, zaščita pred prepihom, okna, vrata, cevovodi, rezervoarji, radiatorji ...

Dobro izoliran dom pomeni, da se vam ne bo treba zanašati na kotle ali klimatske naprave za prilagajanje temperature doma. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko dobra izolacija prihranila do 600 € na leto pri računih za energijo.

 

12.) Odmaknite pohištvo stran od zunanjih sten

 

Vaša razporeditev pohištva lahko močno vpliva na to, kako toplo ali hladno se počutite v sobi. Če ste v situaciji, ko pogosto povečujete stopnjo ogrevanja in če je vaš kavč ob zunanji steni, ga poskusite premakniti ob notranjo steno.

Kako učinkovito varčevati z energijo vašega doma?

 

Če lahko svojo hišo uredite tako, da večina pohištva stoji ob notranjih stenah, bi vam moralo biti topleje. Čutili boste toploto iz celotne hiše, namesto mraza, ki prodira od zunaj. To bi vam moralo omogočiti, da imate ogrevanje vklopljeno krajši čas in zmanjšate svoj račun za 5-10 %.

 

12.) Položite preprogo

 

Raziskave kažejo, da lahko preproge in druge talne podloge zmanjšajo račune za energijo za več 100 € v 10 letih. No, v resnici se lahko začetni strošek kakovostne preproge v njeni življenjski dobi povrne z znatnimi prihranki energije.

Po podatkih National Energy Foundation povprečna hiša izgubi 10 % toplote zaradi neizoliranih tal. Kakovostna preproga v kombinaciji s podlogo lahko zagotovi zadostno izolacijo, da prepreči 15-krat večje uhajanje toplote kot enaka debelina standardne talne izolacije iz steklenih vlaken.

Kako učinkovito varčevati z energijo vašega doma?

 

Trik za zagotavljanje čim večje izolacije je, da preprogo kombinirate s pravo podlago za vaše potrebe. To bo povečalo skupno ’R-vrednost’ (t.i. merilo odpornosti proti pretoku toplote skozi material) talne obloge in pripomoglo k podaljšanju življenjske dobe same preproge.

 
Vir članka:
www.idealhome.co.uk