Kako ohraniti svojo hišo toplo čez zimo – izolirajte se pred mrazom in preprečite hladen prepih

Kako ohraniti svojo hišo toplo čez zimo – izolirajte se pred mrazom in preprečite hladen prepih

 

Zunanje temperature so že konkretno padle in obdržati topel dom je lahko drago, še bolj ob trenutni energetski krizi. Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako ohraniti svojo hišo toplo pozimi, hkrati pa lahko pri tem tudi prihranite nekaj svojega denarja.

Ne glede na to, ali iščete majhne rešitve, da bi vaš dom popestrili, ali ga nameravate popolnoma prenoviti, da bi bil čim bolj energetsko učinkovit, obstaja veliko stvari, ki jih lahko storite, da preprečite neželen prepih ali vhod mrzlega zraka v vaš dom.

Da bo vam in vaši družini doma prijetno do toplejših dni naslednje pomladi, preverite naše spodnje nasvete:

 

1. Preglejte svoje radiatorje ali pokličite serviserja

V prvi vrsti poskrbite, da bodo vaši radiatorji pripravljeni za potrebe v času mrzle zime. Če so vaši radiatorji že star(ejš)i, obstaja velika verjetnost, da ne bodo več delovali tako učinkovito, kot so nekoč.

Kako ohraniti svojo hišo toplo čez zimo – izolirajte se pred mrazom in preprečite hladen prepih

 

Okvarjeni radiatorji lahko močno povečajo vaš račun za ogrevanje, saj se bodo morali bistveno bolj potruditi, da se vaš dom segreje na želeno temperaturo. Priporočamo, da vaše radiatorje servisirate vsakih 12 mesecev (po možnosti pred zimsko sezono), da zagotovite učinkovito in varno delovanje vaših radiatorjev.

Pomembno je tudi omeniti, da če pustite ogrevanje ves dan prižgano, ne zmanjšate vaših računov za ogrevanje. Najboljši način za varčevanje z energijo je, da je ogrevanje vklopljeno samo takrat, ko ga potrebujete.

Prepričajte se še, da vaši radiatorji zares delujejo s polnim potencialom, tako da jih odzračite (ven spustite zrak). S tem se zagotovi, da se zrak v radiatorjih ne zadržuje, kar ovira učinkovitost ogrevanja.

 

2. Priskrbite si dodatne mehke in tople odej(ic)e

Zdi se preveč očitno, a vseeno je to odličen način. Da ostanete doma v mrzlih nočeh in se izognete porabi preveč energije, si v preprosto v posteljo dodajte kakšno odejo več. Za nekoga, ki zelo rad ali veliko časa preživi na kavču, si priskrbi eno tanjšo odejico, s katero se pokrije, da mu je topleje. Če imate torej pri roki dodatne mehke odeje in pogrinjala, lahko s tem prihranite kar nekaj denarja pri ogrevanju.

 

3. Ne pozabite preveriti termostata

Termostat nadzoruje temperaturo vašega doma tako, da komunicira s sistemom vašega ogrevanja. Termostati, zlasti v starejših domovih s starejšimi ogrevalnimi sistemi, lahko sčasoma slabše delovati. Takšna situacija lahko povzroči zamude pri vklopu vašega vaših radiatorjev ali pa se vaš dom ogreje na veliko višje temperature, kot mi želimo. Nadgradnja vašega termostata bi lahko zagotovila veliko večjo natančnost komunikacije med termostatom in ogrevalnim sistemom, preprečila bi nepotrebno izgubo energije in vam s tem prihranila denar.

Kako ohraniti svojo hišo toplo čez zimo – izolirajte se pred mrazom in preprečite hladen prepih

 

Uporaba termostata s časovnikom ponuja preprosto in hitro rešitev za učinkovit nadzor vašega ogrevanja. Sodobne termostate lahko celo upravljate preko mobilnega telefona, da zagotovite, da je vaš dom prijeten in topel, kadar pridete domov.

 

4. Strateško preuredite pozicijo pohištva

Ko poskušate pozimi ostati v toplem domu, bodite strateški pri postavitvi pohištva. Prepričajte se, da kavč ali postelja ne blokirata radiatorja, saj lahko s tem preprečite ogrevanje celotne sobe.

Namesto tega postavite dobro uporabljene kose pohištva, kot so vaša miza, postelja ali kavč, okoli kakršnih koli virov toplote, ne da bi jih blokirali, da boste kar najbolje izkoristili toploto v prostoru. Poskusite pa jih držati stran od prepiha, na primer ob oknu ali vratih.

 

5. Naj bodo zavese odgrnjene do 15. ure, uporabite tudi težke zavese

Medtem, ko bodo vaše zavese ponoči zagrnjene, bodo ohranile toploto. A podnevi jih razgrnite in jih tako pustite. Dnevna (sončna) svetloba bo naravno segrela vaš prostor, kar vam bo pomagalo, da obdržite nekaj te toplote še do večera, ko boste ponovno zagrnili zavese.

Kako ohraniti svojo hišo toplo čez zimo – izolirajte se pred mrazom in preprečite hladen prepih

 

Na vrhuncu zime sonce običajno zaide okoli 16. ure, zato da bi kar najbolje izkoristili naravno sončno toploto in svetlobo, naj bodo zavese odgrnjene do okoli 15. ure.

Ideje za toplotno obložene zavese vam lahko pomagajo učinkoviteje preprečiti mraz, še posebej, če imate okna z enojno zasteklitvijo. Vsaj poskrbite, da bodo vaše zavese podložene.

Kako ohraniti svojo hišo toplo čez zimo – izolirajte se pred mrazom in preprečite hladen prepih

 

Zagrnjene zavese ali vlaganje v termo podlogo lahko prav tako pomaga preprečiti uhajanje toplega zraka – samo ta trik lahko zmanjša izgubo toplote kar do 25 odstotkov.

 

6. Zaščitite vsa svoja okna (in vrata) pred prepihom

Sodobna okna so odporna proti prepihu in nam s tem prihranijo marsikatero delo in skrb. A vendar, nimajo vsi novih in sodobnih oken z vsemi temi funkcijami. Za tiste, ki imate bolj starejša okna, na okenski okvir nanesite samolepilni penasti trak (ali prosite kakšnega mojstra, da opravi to delo).

Kako ohraniti svojo hišo toplo čez zimo – izolirajte se pred mrazom in preprečite hladen prepih

 

Prepih se pojavlja tudi v razpokah med okenskimi okvirji in stenami – pri teh je vredno razmisliti o uporabi tesnilne mase ali kita. Isto velja za vsa zunanja oz. vhodna vrata.

 

7. Če ga že imate, potem naj bo vaš kamin z dimnikom visokokavosten

Ni dobro porabiti veliko denarja za trislojna okna in izolacijo podstrešja, če nato skozi dimnik spuščate hladen zrak. Univerza v Liverpoolu je izračunala, da gospodinjstva izgubijo približno 4 odstotke celotnega ogrevanja, zato bi lahko visokokakovosten kamin z dimnikom, ki preprečuje prepih, prihranil več 100 € na leto. Če kamina z dimnikoma sploh ne uporabljate, potem razmislite o tem, da ga ustrezno zapre strokovnjak.

 

8. Zapolnite razpoke ali reže v talni deskah oz. podlogah

Seveda lepe talne plošče oz. podloge izgledajo fantastično, vendar majhne reže med deskami lahko spustijo hladen zrak v prostor. Če med režami začutite prepih, potem poskusite uporabiti polnilo, da se ga znebite.

Na trgu obstaja kar nekaj takšnih polnil, gumi podobnemu materialu, ki se zlahka potisne med reže plošč (podlog) in tako zatesni vrzeli. Zraven lahko dobite tudi priročno orodje za valjanje, ki vam pri tem olajša delo, in je na voljo v različnih velikosti (širinah) za različna tla.

 

9. Na tla položite preproge

Če iščete rešitev za hitro »popravilo« in nimate časa za tesnjenje desk, poiščite preprogo (ali dve) in jih položite na tla. Sedaj je v trendu polaganje večih preprog, tako da vam ne bo treba iskati ene ogromne, ki bi pokrila celotno površino prostora.

Kako ohraniti svojo hišo toplo čez zimo – izolirajte se pred mrazom in preprečite hladen prepih

 

Če imate doma preprogo, bo to seveda pomagalo povečati izolacijo; če pa imate trda tla, bo vlaganje v nekaj kakovostnih materialov, kot je plišasta preproga, pomagalo preprečiti izgubo toplote.

 

10. Naj bo tudi vaša streha čuvaj pred prepihom in mrazom

Nazadnje a ne najmanj pomembno, je tudi to, kakšno streho imate. Strešna kritina mora biti kos vsem vremenskim razmeram, predvsem pa pozimi, ko je zunaj sneg, sunki vetra in nasplošno mraz. Razlika med kakovostno in navadno streho je lahko velika, sploh v škodi in posledično potem tudi v stroških.

Če iščete streho, ki se je sposobna boriti proti neugodnemu vremenu, potem preverite, zakaj so strešne kritine Gerard, ki so tako posebne in učinkovite, prava izbira za vas.

 

Naj vam ti naši triki in nasveti pripomorejo vam in vaši družini, da bo vaš dom v zimskih hladnih mesecih zares topel in prijeten! :)

 

 

Vir članka: (How to keep your house warm in winter)