Kako očistiti bazen - nasveti strokovnjakov

Kako očistiti bazen - nasveti strokovnjakov

Naučite se, kako očistiti bazen, ko ga več ne potrebujete in da ga  pravočasno pripravite za poletne mesece. Sledite najpreprostejšim metodam strokovnjakov, ne glede na to, ali čistite nadzemni bazen ali vgrajenega v tleh.

 

Če želite vedeti, kako pravilno očistiti bazen, potem ste na pravem mestu. Ne glede na to, katere vrste bazen imate doma in ga želite ohraniti v brezhibnem stanju, je vedno pametno upoštevati nasvete strokovnjakov, ki natančno vedo, kako zagotoviti, da je vaš bazen varen in prijeten za uporabo.

Tudi če samo raziskujete različne vrste bazenov, preden ga kupite in postavite doma, je smiselno, da se seznanite s tem, kaj vse bo vključevalo ohranjanje čistega bazena.

 

KAKO OČISTITI BAZEN: VODIČ PO KORAKIH

 

Konec koncev, če ste predvideli stroške nadzemnega bazena, boste vedeli, da ne gre za majhno naložbo in tudi bazeni niso ravno dodatki na dvorišču z nizkim vzdrževanjem, zato boste morali biti pripravljeni na redno čiščenje in vzdrževanje, da boste lahko uživali v njegovi uporabi.                                                                              

Za temeljito čiščenje nadzemnih ali vgrajenih bazenov priporočamo naslednje:

- mrežo za bazene,

- testne lističe za bazen,

- čopič za bazen,

- sesalnike za bazene (niso vedno nujni),

- čistilo za filtre.

Kako očistiti bazen - nasveti strokovnjakov

1.) ODSTRANITE VSE ODPADKE

To je preprost prvi korak, ki je bistven za uspeh vseh drugih nadaljnjih korakov. Strokovnjaki svetujejo, da začnete s čiščenjem bazena z mrežo za bazen, z njo odstranite vse plavajoče odpadke. Bazen, ki je poln plavajočih odpadkov, bo skoraj zagotovo imel zamašen filter, zato to redno počnite.

 

2.) DODAJTE VEČ KLORA V BAZEN

Strokovnjaki pojasnjujejo, da čiščenje bazena vključuje dodajanje dovolj klora za povečanje njegove ravni na 8-15 ppm. To bo uničilo vse alge in druge organske snovi. To storite ponoči, ko načeloma tudi bazena na uporabljate.

 

3.) UPORABITE ČOPIČ

To je zelo pomemben korak mehanskega čiščenja, ki vam bo pomagal odstraniti vse nakopičene alge s sten vašega bazena. S čopičem za bazen močno očistite vse stene bazena in tla, da odstranite alge in druge madeže. Čopič ali krtačo, ki ima trde ščetine in široko obliko za bazen, lahko kupite tudi na spletu. To orodje vam olajša čiščenje velike površine bazena.

Kako očistiti bazen - nasveti strokovnjakov

4.) POSESAJTE ODPADKE Z BAZENSKEGA DNA

Priključite bazenski sesalnik in nastavite filter ali bazenski ventil na odpadke in začnite sesati. To bo zagotovilo, da se vsa umazanija in odpadki na dnu bazena ne vrnejo v filter.

Kot vsa druga orodja za čiščenje bazena lahko tudi sesalnike za bazene kupite na spletu in se zelo razlikujejo po ceni in oblikovanju. Osnovni bazenski sesalnik bo stal okoli 200 €, medtem ko lahko pameten, brezžični robotski bazenski sesalnik, ki je popolnoma prostoročen, stane do 1.000 €. Model, ki ga izberete, bo v celoti odvisen od vašega proračuna in od tega, koliko dejanskega čiščenja ste pripravljeni opraviti. Prednost robotskega bazenskega sesalnika je v tem, da ga lahko pustite na čiščenju čez celo noč, tako da imate zjutraj čist bazen. In to lahko ponavljate vsak dan.

 

5.) OČISTITE FILTER BAZENA

Učenje, kako očistiti filter bazena, je eden najpomembnejših korakov.  Najprej vklopite filter in ga pustite 2-5 dni, dokler se voda ne očisti. Med tem korakom boste morda morali večkrat očistiti filter bazena. Pazite na merilnik tlaka. Ko je približno 10 psi (pribl. 0,7 bara) višji kot običajno, očistite filter. Odstraniti boste morali filtrirno kartušo in jo očistiti z vrtno cevjo in brizgalno šobo. Uporabite čistilo za filtre, da resnično odstranite vso umazanijo iz filtra.

 

6.) URAVNOTEŽITE VODO V BAZENU

Preizkusite vodo in po potrebi dodajte kemikalije, da se voda ponovno uravnoteži. Klor mora biti 1-5 ppm, pH 7,2 - 7,6 in stabilizator 30-50 ppm.

 

7.) UPORABITE POKRIVALO BAZENA

Pokrijte bazen z ustreznim pokrivalom, ko ga ne uporabljate. To bo preprečilo večino prahu, listov, cvetja/cvetnega prahu, ki pristanejo v bazenih. Brez pokrova bazena bo zelo težko ohraniti dno bazena čisto.

 

8.) ZAŽENITE FILTER VEČ KOT OSEM UR NA DAN

Filter odstrani prah in organske snovi iz vode. Je bistvenega pomena za vzdrževanje čiste vode. Če se zdi, da čiščenje filtra ne naredi ničesar, je morda čas, da dobite nadomestno filtrirno kartušo. Različne filtrirne kartuše bazena bodo imele različne premere, zato poskrbite, da boste dobili velikost, ki je popolnoma enaka tisti, ki jo imate trenutno.

 

9.) PREPRIČAJTE SE, DA VAM BAZEN NE PUŠČA

Redno preverjanje puščanja v bazenu je zelo pomembno za njegovo čiščenje. Profesionalni čistilci bazenov in tehniki za odkrivanje puščanja bazenov pojasnjujejo, da se večina bazenov hitro umaže zaradi puščanja, saj povzročajo vdor tujih predmetov, ki lahko zlahka onesnažijo vodo in porušijo konsistenco pH vrednosti. Najbolje je, da pokličete strokovnjaka, če sumite, da vam bazen pušča.

 

KAKO LAHKO OČISTIM BAZEN BREZ BAZENSKEGA SESALNIKA?

 

Medtem ko je bazenski sesalnik pomembno orodje za čiščenje bazena, lahko še vedno očistite svoj bazen, tudi če nimate sesalnika. Strokovnjaki priporočajo redno mešanje vode z vklopljenim filtrom. Z mešanjem vode bodo ves prah in odpadki, ki so potonili na dno bazena, dvignjeni z dna. Filter bo nato lahko odstranil vse.

Kako očistiti bazen - nasveti strokovnjakov

Samoumevno je, da morate vzdrževati tudi pravilno kemijsko ravnovesje, ki bo zagotovilo, da bo voda dlje časa čista in brez alg.

Pravilno kemijsko ravnovesje za bazen je:  

Klor: 1-5 ppm

pH: 7,2-7,6

Stabilizator: 30-50 ppm

Trdota kalcija: 100-300 ppm

Skupna alkalnost: 80-120 ppm

 

KAKO OČISTITI BAZEN z vodo, KI NI V RAVNOVESJU?

 

Če voda v bazenu ni v pravilnem ravnovesju, je najbolje, da bazen izpraznite, posesate in ponovno napolnite. Strokovnjaki priporočajo, da bazen napolnite s svežo in uravnoteženo vodo (ta postopek zahteva svoj čas).

Nimate bazenskega sesalnika? Obstaja tisto, čemur strokovnjaki za bazene pravijo metoda "izprazni in operi": izpraznite bazen, ga operite z visokotlačnim čistilcem in ga ponovno napolnite z vodo. Na začetku uravnotežimo novo, svežo vodo, da jo lahko nato ohranimo.

Res bi morali redno testirati in ponovno uravnotežiti vodo v bazenu, v nasprotnem primeru čiščenje bazena in njegovo neravnovesje znova in znova ustvarjata ponavljajoče se grozne razmere, v katerih so potrebni agresivni ukrepi, kot so praznjenje, pranje in ponovno polnjenje. 

 

 


Vir članka:
www.realhomes.com