Kako lahko plinski kamini vplivajo na kakovost zraka v vašem domu?

Kako lahko plinski kamini vplivajo na kakovost zraka v vašem domu?

 

Po polemiki o plinskem štedilniku se mnogi lastniki domov začenjajo ozirati po svojih domovih za drugimi krivci za onesnaženje zraka v zaprtih prostorih. To iskanje vas lahko pripelje do vašega kamina (če ga imate), saj je lahko vse, kar vključuje ogenj in plin, skrb vzbujajoče. Toda če vaš kamin ni pokvarjen in se ga uporablja odgovorno, potem se lahko varno in brez skrbi zberete okoli ognjišča.

Kljub temu, glede na poročilo Centra za nadzor in preprečevanje bolezni, gre več kot 50.000 ljudi vsako leto v bolnišnico za nujno pomoč zaradi primerov zastrupitve z ogljikovim monoksidom (CO). Ne glede na to, ali je vaš kamin plinski, električni, tradicionalni na drva ali pelete, so možne emisije ogljikovega monoksida.

Kako lahko plinski kamini vplivajo na kakovost zraka v vašem domu?

 

Obstaja veliko vrst kaminov, za razliko od plinskih peči, ki so vsi v bistvu enaki z vidika zgorevanja. Če vaš dom ni pravilno prezračen, ima slabo gorivo ali uporablja les s šibkim gorenjem, lahko povzroči emisije ogljikovega monoksida. Če imate plinski kamin, mora biti nad kaminom ali zračnikom na zunanjosti vašega doma nameščen zaščitni zaslon, da preprečite kopičenje ogljikovega monoksida.

Medtem ko plinski kamini ponujajo realističen videz in hitro segrejejo vsak prostor s pravim plamenom, lahko le-ti predstavljajo morebitne varnostne težave.

 

Kako vem, ali je moj kamin varen?

Pred uporabo plinskega kamina je pomembno, da preberete navodila (tudi drobni tisk) in se seznanite z delovanjem. Ljubitelji »DIY« (t.i. naredi sam) se namestitve kamina ne lotite sami, saj je pravilen način upravljanja kamina odvisen od vrste. Nekateri plinski kamini delujejo samo z zemeljskim plinom, medtem ko lahko drugi uporabljajo zemeljski plin ali propan. Nikoli ne smete uporabljati goriva, ki ni navedeno na dokumentaciji s podatki o plinskem kaminu.

Kako lahko plinski kamini vplivajo na kakovost zraka v vašem domu?

 

Nenavaden vonj, zvok ali oblak dima, ki izhaja iz vašega dimnika, je znak, da je čas, da pokličete strokovnjaka. Prah, umazanija, pepel in saje se lahko sčasoma naberejo zaradi stalne uporabe. Če pa je kamin nov, bo potreboval čas za izpust plina. Upoštevajte predloge proizvajalcev o priporočenem postopku in prezračite prostor v ustreznem časovnem okviru. Odpiranje oken, vklopljeni stropni in okenski ventilatorji ter prenosni čistilci zraka bodo pomagali pri prezračevanju.

 

Kako lahko izboljšam kakovost zraka v svojem domu?

Dejstvo, da ogljikovega monoksida ni mogoče videti ali vohati, je tisto, zaradi česar je ta tako nevaren. Če so v vašem domu že nameščeni detektorji dima in detektorji ogljikovega monoksida, preverite, ali so baterije posodobljene in da delujejo dobro.

Vaš dom bi moral imeti samostojen detektor ogljikovega monoksida v vsakem nadstropju vašega doma, vključno s kletjo in garažo. Svetujemo, da ga namestite na notranjo stran ali tik pred vrati vseh spalnic. Posebej za kamine priporočamo namestitev dodatnih alarmov za CO v razdalji od 1 do 5 metrov od kamina. Tudi gasilne aparate imejte nekje blizu na dosegu roke.

Kako lahko plinski kamini vplivajo na kakovost zraka v vašem domu?

 

Glede na mnenja strokovnjakov so najboljši načini za razstrupljanje vašega doma:

 

-  Če ne morete odstraniti ali zamenjati plinskih naprav, je pomembno imeti naprave za spremljanje zraka in čistilne naprave. Te naprave vas bodo opozorile na onesnaževalce v zraku in sprožile ustrezne akcije za čiščenje, da se v zraku teh prostorov znebite strupov.

-  Čeprav je to preprosto, je ključnega pomena, da kadar koli kuhate, uporabljate izpušni ventilator ali kuhinjsko napo, ki zrak odvaja neposredno iz vašega doma.

-  Prepričajte se, da imate ustrezen prezračevalni sistem. Prezračevalni sistemi delujejo tako, da uravnotežijo zrak v zaprtih prostorih in odstranijo odvečne onesnaževalce, kar je pomembno pri delu s kurilnimi napravami.

-  Aktivni ali pametni prezračevalni sistem, ki se odziva na naprave za spremljanje CO in bo samodejno prezračeval, če so presežene priporočene ravni CO in bo tako pomagal preprečiti škodljiv, onesnažen zrak v vašem domu.

-  Namestite merilnike ogljikovega monoksida v krogu 3 metrov od katere koli plinske naprave.

 

Se selite v starejši dom z dolgo zgodovino? Pogosto se ugotavlja, da kupci stanovanj kupijo nepremičnino, ne da bi prej preverili, ali predhodno nameščeni kamin ustreza vsem varnostnim standardom.

Če niste prepričani o delovanju vaših plinskih naprav in kaminov, se dogovorite za pregled s strokovnjaki. Inšpektor mora vsako leto pregledati vaš kamin, in če imate dimnik, se obrnite tudi na dimnikarsko podjetje.

Kako lahko plinski kamini vplivajo na kakovost zraka v vašem domu?

 

Zdi se kot opravilo, vendar je pomembno, da vaš dom od vrha do dna pregledajo pooblaščeni strokovnjaki v skladu z zakonodajo in s priporočili organov za požarno zaščito. Ne dopustite, da vam zaradi neustreznega delovanja teh naprav cevi popokajo ali se vam zamaši dimnik. Preventivna nega je najboljši način za zaščito vašega doma in se bo vedno obrestovala.

 

 

 

Vir članka:

www.housebeautiful.com