Kako dolgo zdrži oglje za žar? In strokovni nasveti o tem, kako podaljšati njegovo aktivnost

Kako dolgo zdrži oglje za žar? In strokovni nasveti o tem, kako podaljšati njegovo aktivnost

 

Tukaj je vse, kar morate vedeti o trajanju oglja za žar.

Pri peki na žaru sem popolnoma pristranski. Plinski žari so odlični, vendar na koncu ni nič boljšega od žara z ogljem, ki doda slasten, dimljen okus.

Vendar pa je oglje težko obvladati, in če ne veste, kaj počnete, lahko hrano napačno pripravite. To lahko zmoti vaše okuse in je lahko celo nehigienično. Na srečo sem preizkusil na desetine najboljših žarov, zato imam z ogljem veliko izkušenj. S strokovnjaki za peko na žaru sem se pogovarjal tudi o tem, kako najbolje izkoristiti oglje.

 

1.) Kako dolgo zdrži oglje za žar?

 

Oglje za žar zdrži 1-2 uri. Bolj kot to, koliko časa traja, pa je pomembno časovno obdobje za pripravo različnih vrst hrane. Čas za segrevanje prilog je približno dve uri, za peko zrezkov in piščanca pa imate na voljo le približno 30 minut. Na žaru lahko burgerje in piščanca pečete približno eno uro.

Standardna serija oglja v povprečju zdrži od 1 do 2 uri in zagotavlja dovolj toplote za pripravo večine obrokov.

Po 1 do 2 urah potrebujete več oglja, da boste lahko pekli dlje. Vsaki dve uri porabite eno vrečko oglja, zato se založite za toliko ur, kolikor menite, da jih boste potrebovali.

 

2.) Kako lahko podaljšam aktivnost svojega oglja?

 

Kako dolgo zdrži oglje za žar? In strokovni nasveti o tem, kako podaljšati njegovo aktivnost

 

Ko je oglje razžarjeno, poskrbite, da zaprete pokrov žara, vendar odprite prezračevalne odprtine. Vsi poznamo osnovne fizikalne zakonitosti, da ogenj za gorenje potrebuje zrak, vendar preveč zraka pomeni, da bo oglje gorelo prehitro in da bo vaš žar pogorel, še preden bo zares začel delovati. Poleg tega je zaradi vetra veliko težje ohraniti ogenj v žaru. Čeprav se zdi, da bo vetroven dan pomagal pri ognju - več zraka je bolje - bo verjetno ugasnil plamene.

Pri peki na žaru lahko uporabite tudi drva za dimljenje. Dimljenje lahko vašo hrano dvigne na višjo raven, saj vse vrste jedi napolni z zemeljskimi okusi, ki jih ne morete dobiti nikjer drugje. Najbolje pa je, da lahko nadomesti del oglja in tako doda gorivo in okus ter dolgoročno prihrani oglje.

Odličen nasvet, če želite, da vaše oglje zdrži dlje, lahko poskusite z nekaj tehnikami; ena od teh metod je, da ustvarite dvostezni ogenj tako, da prižgano oglje potisnete na eno stran žara, drugo stran pa pustite prazno.

Drugi nasvet je, da je pokrov žara čim bolj zaprt, saj tako ohranjate toploto in preprečite, da bi oglje prehitro zgorelo.

 

3.) Kaj naj storim, če se oglje prehitro ohlaja?

 

Kako dolgo zdrži oglje za žar? In strokovni nasveti o tem, kako podaljšati njegovo aktivnost

 

Če se vaše oglje prehitro ohlaja, je to znak, da uporabljate vžigalno tekočino ali oglje z vžigalicami. Moj glavni nasvet je, da prenehate uporabljati ta goriva. Težavo lahko zaustavite, še preden se začne, če jih izločite iz postopka pečenja na žaru. Ta goriva so odlična za zagon žara, a če kaj, potem je njihovo delo preveč dobro, saj se prehitro vžgejo. Če pretiravate z gasilnim ali lahkim lesnim ogljem, lahko za peko porabite le 20 minut časa.

Vendar to ni koristno, ko ste sredi peke na žaru. Če se vaše oglje sredi peke na žaru prehitro ohlaja, zaprite pokrov in čim ožje zaprite prezračevalne odprtine. S tem boste zmanjšali pretok zraka in upočasnili čas gorenja. Žar ne bo nič bolj vroč, vendar se bo ohlajanje upočasnilo.

Če se vaše oglje ohlaja, lahko le dodate še nekaj oglja. Dobro je uporabiti manjše kose, saj jih je lažje stresti skozi rešetko na prižgano oglje. V skrajni sili lahko uporabite tudi lesne sekance ali pelete. Ti gorijo veliko hitreje kot oglje, zato jih je treba stalno dodajati, vendar bodo vsaj poskrbeli za ogenj.

 

4.) Naj uporabim kosovno oglje ali brikete?

 

Kako dolgo zdrži oglje za žar? In strokovni nasveti o tem, kako podaljšati njegovo aktivnost

 

To je odvisno od tega, kaj pečete. Kockasto oglje gori bolj vroče in hitreje, zato je boljše za peko mesa, kot je zrezek. Briketi gorijo počasneje in dlje časa, zato so primernejši za počasnejšo peko, kot je govedina ali svinjina.

 

 

Vir članka:

www.homesandgardens.com