Jesenski trendi notranje okrasitve doma

Jesenski trendi notranje okrasitve doma

 

Hladni večeri, topli napitki, šum odpadnega listja ... ste pripravljeni na to? Jesen je že prišla, tako kot tudi čas čudovite in udobne dekoracije doma, ki prihaja z njo.

Poglejte si jesenske trende dekorja oz. okrasitve doma za leto 2022 in kako se lahko tudi sami lotite tega z nizkim proračunom!

 

SPLOŠNI JESENSKI TRENDI DEKORACIJE

Na splošno se zdi, da je dekoracija doma letošnje jeseni veliko bolj skromna, kot smo jo videli v preteklosti. Namesto da bi v naših domovih imeli očitno bolj tradicionalno jesensko okrasitev, kot je...

 

- svetlo oranžne barve,

- stenske table z napisom "Dobrodošla, jesen"!,

- buče povsod,

- venec iz jesenskega listja

 

... opažamo bolj subtilne spremembe v domu, da pozdravimo spremembo letnega časa. Ta koncept ​​ustvarja bolj brezčasen občutek, je manj nereda in je tudi cenejši. Namesto da bi zamenjali čisto vse poudarjene blazine in okrasne predmete, lahko mnoge od teh trendov uporabljate skozi vse leto. Zdaj vidimo te elemente v trendih jesenskega dekorja:

 

- topli, zemeljski toni,

- vintage, "zbrani" poudarki,

- veliko večplastne teksture v pohištvu in dekorju,

- naravni elementi.

Jesenski trendi notranje okrasitve doma

 

Tisti, ki obožuje umetnost in dekoracijo, se mu po navadi zdi fascinantno raziskovanje najnovejših trendov v dekoraciji doma. Zanimivo mu je videti, kaj postaja priljubljeno in zakaj, ter doživeti premike v industriji. Ljudje uživajo, če tu in tam zamenjajo svoj dekor, zato pogosto vključujejo trende v svoj dom, če so jim  všeč, če si jih lahko privoščijo in če ustrezajo njihovemu domu oz. družini.

 

KJE NAJTI TRENDE DEKORJEV?

Za tiste, katerih naloga je odkriti, kaj je ljudem všeč pri opremljanju, je pomembno, da so vedno na preži za novostmi. Trende dekorjev pa lahko tudi sami najdemo na spletu in v trgovinah:

 

- družbeni mediji (kaj ljudje delijo in imajo radi na omrežjih, kot so: TikTok, Instagram in Facebook),

- Google Trendi (kaj ljudje iščejo?),

- trgovine z opremo za dom (kaj je novega v teh trgovinah in ali bi lahko to naredili sami doma za manj denarja?),

- notranji oblikovalci (kaj imajo nekateri vplivni notranji oblikovalci povedati o trendih te sezone?).

 

TOPLE POUDARJENE BARVE

Namesto hladnejših poudarjenih barv iz preteklih let (modre, zelene in sive) vidimo, da je veliko toplejših tonov v središču pozornosti. Barve, kot so jantar, bež in rjava, dajejo domovom več ročno izdelanega in udobnejšega občutka.

Kako do takšne okrasitve z nizkim proračunom?

 

- Barvanje poudarjene stene v toplem odtenku bo naredilo veliko razliko in običajno rabimo en zaboj ali manj barve.

- Sami doma sešijte blazine v toplih tonih ali s toplim umetnim usnjem.

Jesenski trendi notranje okrasitve doma

 

VINTAGE DODATKI

Dodatki v tej sezoni so videti veliko bolj obrabljeni in z vintage navdihom. Vzglavniki iz starinskih turških preprog so izjemno priljubljeni, prav tako pa so tudi starinske stranske mizice in varčni dekorativni poudarki. Takšen trend spodbuja varčevanje in recikliranje, kar je tako dobro za naš planet (in običajno tudi za našo denarnico).

Raziščite trgovine z vintage dodatki oz. rabljenimi izdelki:

 

- lokalne fizične trgovine z rabljeno robo, izdelki, pohištvom,

- garažna in dvoriščna prodaja (tudi kakšne dražbe),

- spletne vintage trgovine,

- Facebook »tržnica« oz. t.i. Marketplace.

 

POSUŠENE TRAVE IN CVETLICE

Raje posušeno cvetje kot umetno je že nekaj časa tema cvetličnih okraskov, ki so še posebej v trendu za jesen 2022. V veliko vazo lahko dodate nekaj posušenih stebel (pampaške) trave, tako dodate nekaj teksture kotu vaše sobe ali celo sami ustvarite domač venec iz suhega cvetja za vaša vhodna vrata.

Kje najti poceni posušene trave in rože?

 

- Posušite svoje vrtne rože in trave tako, da jih za nekaj tednov obesite na glavo ali jih stisnete med časopis in težko knjigo (podobno kot ste to počeli v šoli za herbarij).

- Poiščite na Amazonu ali v drugih spletnih trgovinah nekaj presenetljivo lepih stisnjenih in posušenih cvetov.

- Počakajte na prodajo v lokalnih trgovinah s takšnimi izdelki.

 

ŽAMETNE TKANINE

Žamet je od nekdaj bil priljubljen med ljudmi zaradi svojega vintage videza in razkošnega pridiha. Seveda je žametna sedežna garnitura lepa, vendar ne mislite, da boste letos morali zapraviti veliko denarja, da bi žamet vključili v okras vašega doma. Lahko si kar sami sešijete žametno poudarjeno blazino ali dve in ju dodate svojemu dekorju.

Jesenski trendi notranje okrasitve doma

 

Običajno lahko najdete tudi veliko kosov žameta v trgovini z rabljenim blagom ali starinarnici, kot je recimo žametni stol in ga postavite v vašo dnevno sobo.

Ne pozabite na oddelku z oblačili in odejami poiskati kosov, ki bi jih morda lahko uporabili kot blago za poudarjene blazine!

 

RAZLIČNI TONI TEKSTURE

Eden od načinov, da takoj naredite svoj dom bolj prijeten za hladnejše mesece, je, da svojemu dekorju dodate veliko različnih tekstur. Tudi če imate v prostoru nevtralno barvno paleto, bo dodajanje različnih tekstur vašo sobo naredilo takoj bolj prijetno in udobno.

Razmislite o dodajanju ...

 

- nekaj mehkega (blazina iz umetnega krzna),

- nekaj grobega (košara z morsko travo),

- nekaj svetlečega (medeninasti svečnik).

 

MEŠANE KOVINE

Zdi se, da je mešanje različnih kovinskih poudarkov še vedno priljubljeno, zdaj pa vidimo, da je mešanici dodanih veliko črnih kovinskih poudarkov. Ni več pomembno, da so vaši kovinski zaključki dosledni. Mešanje dveh tonov (na primer brušena medenina in črna kovina) lahko vašemu domu da bolj eklektičen in zanimiv pridih.

 

Spodaj si poglejte še kratek video o jesenskih trendih dekoracije doma za 2022.

 

Upamo, da vas je ta seznam trendov navdihnil, ko se boste lotili okrasitve svojega doma za letošnjo jesen. Ne pozabite se osredotočiti na tisto, kar imate radi vi in vaša družina, ne glede na trende, in kar je najpomembneje - zabavajte se ob ustvarjanju.