Domača elektronika, ki je nikoli ne čistimo, a bi jo morali

Domača elektronika, ki je nikoli ne čistimo, a bi jo morali

 

Naši domovi so polni različnih elektronskih naprav, ki nam olajšajo življenje, določena dela naredijo produktivnejša in tudi prijetnejša. Vprašajte se, kdaj ste jih nazadnje očistili?

Domača elektronika zaseda pomembno mesto v našem vsakdanjem življenju. Večkrat se naprav dotaknemo, jih delimo z drugimi družinskimi člani in jih pustimo, da zbirajo prah in drugo umazanijo, vendar jih na splošno ne vključimo v našo redno čistilno rutino – in to je velika napaka. Kolikor je pomembno, da roke ostanejo čiste, je prav tako pomembno, da ostane elektronika čista, da ne postane rezervoar za bacile. Preberite več o nekaterih trikih za hitro čiščenje domače elektronike.

Pomembna opomba, preden zgrabite svoje čistilne potrebščine: Za razliko od drugih predmetov v vašem domu, vaše elektronske naprave vsebujejo posebne električne komponente, ki so lahko občutljive na ostra in abrazivna čistila. Pri določanju, kako čistiti elektroniko v vašem domu, je vedno dobro, da preverite navodila proizvajalca, preden poskusite očistiti napravo, tako zagotovite, da je pri tem ne poškodujete.

Večina osnovnega čiščenja ne razkriva notranjih elektronskih komponent naprave in ne sme razveljaviti vaše garancije; če pa presegate osnovno čiščenje, preverite garancijo proizvajalca, s tem zagotovite, da je vaš pristop čiščenja ne bo razveljavil.

Domača elektronika, ki je nikoli ne čistimo, a bi jo morali

 

Mobilni telefoni in tablični računalniki

Dejstvo in ne samo pretiravanje je: vsak kvadratni del vašega mobitela je pokrit s približno 25.127 bakterijami. To je več bakterij, kot jih najdemo na javnih kljukah. Proti temu se lahko borimo tako, da naše mobitele in tablice redno čistimo. Medtem ko lahko kupite posebno čistilno tekočino ali UV luči za razkuževanje zaslonov, je lažje, če uporabljamo krpo iz mikrovlaken - z mešanico 60 odstotkov vode in 40 odstotkov izopropil alkohola. Takšna krpa je najboljša, ker se ne bodo poznale praske po površinah. Pred čiščenjem se prepričajte, da izklopite telefon ali tablični računalnik za vsak primer, če se slučajno kaj razlije.

 

Računalniki in prenosniki

Računalnika ali zaslona prenosnika se ne dotikate tako pogosto, kot se dotikate mobilnega telefona, vendar lahko ti zasloni še vedno zbirajo prstne odtise in prah. Za čiščenje monitorjev najprej na suho počistite računalnik ali prenosnik, nato pa kapljico navadnega mila zmešate v nekaj skodelic tople vode. V mešanico namočite krpo iz mikrovlaken in iztisnite odvečno vodo. Obrišite zaslone, da odstranite vse odtise, madeže in umazanijo, nato pa izperite krpo s čisto vodo in znova obrišite – potegi čiščenja naj bodo od zgoraj navzdol. Uporabite suho krpo iz mikrovlaken, da odstranite vse večje kapljice vlage in odpravite proge. Če uporabljate kakršnakoli pršila, jih nikoli ne pršite neposredno na zaslon!

Domača elektronika, ki je nikoli ne čistimo, a bi jo morali

 

Če imate namizni računalnik, bodite posebno pozorni na računalniško ohišje. Ohišje ima ventilatorje, ki odvajajo vroč zrak in ohranjajo sistem hladen. Ti ventilatorji se pogosto zamašujejo s prahom, kar lahko vpliva na delovanje računalnika. Uporabite vakuumski sesalec ali krpo za prah, da očistite zračnice, in nato navzdol obrišite ohišje z mokro krpo iz mikrovlaken. Če v ohišju vidite veliko prahu, boste morda morali odpreti pokrov, da boste lahko očistili prah. Priporočamo, da vsak teden s suho krpo obrišete računalnik in ga enkrat mesečno bolje počistite s vlažno krpo.

 

Tipkovnica in miška

Raziskovalci z Univerze v Arizoni (ZDA) so ugotovili, da lahko na pisarniškem namizju pristane 400-krat več bakterij kot na straniščni školjki, in veliko teh bakterij se nastane na računalniški tipkovnici in miški. Ker se te opreme tako pogosto dotikamo, jo je treba redno čistiti.

Če želite očistiti tipkovnico, jo najprej odklopite iz vira napajanja. Sesalnik uporabite za odstranjevanje prahu in ostalih delcev med tipkami. Z lahkim krožnim gibanjem obrišite tipke in ostale predele tipkovnice, nato pa jo posušite s krpo iz mikrovlaken.

Miško očistite tako, da jo brišete navzdol s krpo iz mikrovlaken. Če ste bolni, je najbolje, da jo očistite po vsaki uporabi.

 

Tiskalnik

Domači tiskalniki morda ne bodo dobili toliko nesnage kot druga elektronika, vendar pa se zaprašijo. Če želite, da je tiskalnik v dobrem delovnem stanju, ga jemljite kot del svoje čistilne rutine. Večina tiskalnikov ima funkcijo čiščenja, ki skrbi za šobe s črnilom, zato se vam verjetno ni treba ubadati z njimi. Vendar je dobra ideja, da uporabite posodo stisnjenega zraka ali majhen ročni sesalnik, da odstranite vsak prah, ki se kopiči znotraj tiskalnika. Če želite poskrbeti za umazanijo, prstne odtise in zamaške s črnilom na zunanji strani tiskalnika, ga obrišite z mehko krpo, navlaženo v vodi. Poskusite obrisati tiskalnik tedensko in ga mesečno očistite.

Domača elektronika, ki je nikoli ne čistimo, a bi jo morali

 

Če ima tiskalnik vgrajen faks, boste želeli očistiti tudi to področje. Prepričajte se, da je naprava izklopljena pred čiščenjem, nato pa obrišite prah ali s stisnjenim zrakom odstranite ostanke iz odprtine. Ne poskušajte čistiti zaklenjenih območij, saj jih proizvajalec z razlogom drži zaprte.

 

Naglavne in navadne slušalke

Ne glede na vrsto slušalk, se le-te neposredno dotikajo kože. Sčasoma se lahko na njih nabere znoj, prah in umazanija. Za navadne (ušesne) slušalke velja, da jih je najbolje obrisati s krpo iz mikrovlaken, ki je namočena z malo vode in mila, nato pa naj se posušijo.

Ušesne čepke, ki gredo v uho, kot so npr. AirPods, je treba očistiti samo s suho krpo iz mikrovlaken. Ne uporabljajte vode ali čistilne raztopine. Če imajo ušesni čepki gumijaste obloge nad zvočnikom, jih odstranite in posebej obrišite. Prav tako morate redno čistiti tudi brezžično škatlico za ušesne čepke.

Ne glede na to, katere vrste slušalk uporabljate, jih morate vsak teden čistiti.

 

LCD Televizorji in daljinski upravljalniki

Televizijske zaslone bi morali očistiti na enak način, kot bi morali očistiti zaslone prenosnega računalnika ali računalniški zaslon: Obrišite jih s potegi navzdol s krpo iz mikrovlaken, ki jo namočite v toplo vodo, pomešano s kapljico mila. Za čiščenje daljinskega upravljalnika pa je potrebno malo več dela: začnite tako, da odprete zadnji del daljinca in odstranite baterije. Nežno stresite daljinec, da se znebite drobtinic, nato pa uporabite sesalec, da odstranite vse ostanke iz delov med gumbi. Nato namočite krpo iz mikrovlaken v 60 do 70 odstotno raztopino alkohola in obrišite po površini. Za čiščenje okrog gumbov uporabite bombažne krpice, namočene v alkohol. Pustite, da se daljinec posuši, nato pa vstavite/zamenjajte baterije. Pomembno je, da tedensko čistite TV zaslone in daljince. Če je nekdo v hiši bolan, je dobro, da se daljinec očisti vsak dan.

Domača elektronika, ki je nikoli ne čistimo, a bi jo morali

 

Igralne konzole in krmilniki 

Igralne konzole in njihove krmilnike (upravljalnike oz. upravljalne ročice) je treba pogosto očistiti, da učinkovito delujejo. Upravljalnike očistite enako, kot velja za daljince, za konzolo pa enako, kot bi to naredili pri računalniškem ohišju. Vendar ne odpirajte konzole, da jo očistite; to raje prepustite profesionalcem. Prašne konzole in krmilnike obrišite tedensko, vendar če ste vi ali kdo drug v vašem gospodinjstvu bolan, očistite krmilnike po vsaki uporabi.

 

Modemi in usmerjevalniki

Večina nas sploh ne razmišlja o modemih in usmerjevalnikih, dokler ne prenehajo delovati. Pogosto so skriti v nekem kotu, stran od oči, in tisti, ki so postavljeni na tleh, so pogosto obloženi s prahom in odpadlimi lasmi. Tako kot računalniška ohišja imajo tudi te škatle odprtine, ki pomagajo pri prezračevanju (sproščajo toploto, ki jo ustvarjajo, iz naprave). Namenite usmerjevalniku ali modemu tedensko sesanje in ga obrišite navzdol s suho krpo iz mikrovlaken vsaj enkrat na mesec, da bo naprava v dobrem delovnem stanju.

 

Prenosne kamere (ali fotoaparati)

Prenosne kamere ali fotoaparati so pokriti z bakterijami. Premislite: Te naprave vzamete na vse možne izlete in na teh poteh pridobijo bakterije. Članek o bakterijah (v glasniku Chicago Tribune), ki so jih našli na kameri enega fotografa, je razkril, da je največja prisotnost mikroplazme, vrste bakterije, proti kateri številni antibiotiki sploh ne učinkujejo.

Domača elektronika, ki je nikoli ne čistimo, a bi jo morali

 

Če želite očistiti takšne naprave, za odstranjevanje umazanije uporabite alkoholno krpo (oz. čopič) za čiščenje površine kamere. Nato namočite mehko krpo s čistilom za objektive in obrnite objektiv v nežnem krožnem gibanju. Odstranite vse odstranljive leče in z malo sesanja nežno odstranite prah iz objektiva in fotoaparata, nato pa takoj ponovno priklopite objektiv nazaj.

 

Pametne ure

Če dnevno nosite pametno uro in če je videti čista, predvidevamo, da je. Vendar pa študija, ki je ocenila čistost različnih tehnoloških izdelkov, uvršča pametne ure med najbolj umazane, z več bakterijami kot na straniščnih školjkah.

Čeprav vas bo morda to dejstvo spodbudilo k pogostejšemu čiščenju pametne ure, bi moral biti vaš cilj, da to napravo očistite nekajkrat na teden. Pri čiščenju ločite zaslon od pasu in ju očistite ločeno. Obrišite zaslon s krpo iz mikrovlaken. Če potrebuje bolj konkretno čiščenje, namočite krpo z malo vode. Najboljša metoda za čiščenje pasu pa je odvisna od materiala; preberite si navodila, ki ste jih prejeli ob nakupu izdelka.

 

Domača elektronika, ki je nikoli ne čistimo, a bi jo morali





Vir članka:
www.bobvila.com