7 preprostih korakov za jesensko nego vaše trate

7 preprostih korakov za jesensko nego vaše trate

 

Po dolgem, vročem in suhem poletju bo večina jesenske nege vaše trate vključevala njeno vrnitev v dobro zdravje za hladnejše mesece, ko lahko trava miruje.

 

Spodaj je sedem nasvetov, kako se tega lotiti.

 

Prezračevanje

Po poletni polni obrabi zaradi zabav, otrok in hišnih ljubljenčkov bi lahko bila zemlja na vaši trati zbita. Zbitost tal pomeni, da korenine vaše trate ne morejo prejeti dovolj vode, kisika ali hranil.

Dejavnost, ki jo morate jeseni obvezno opraviti, je prezračevanje, ki pomaga sprostiti tla in omogoči, da se voda in zrak pomakneta globje v zemljo.

7 preprostih korakov za jesensko nego vaše trate

 

Postopek je enostaven – zabijte vilice do polovice v tla in jih zamahnite, odstranite in ponovite po travniku. Tukaj vedno pazite tudi na morebitne podzemne namakalne cevi.

Če imate veliko travnato površino, se lahko splača najeti stroj za izrezovanje trate ali prezračevalnik.

 

Oh, ta plevel

Preden se lotite jesenske priprave za nego trate, se prepričajte, da na vaši trati ni plevela. Odvisno od velikosti vaše trate boste plevel morda lahko odstranili ročno.

Tipični primeri širokolistnih plevelov so: bela detelja, trpotec, kapucinka, mačje uho, sivka in plazeča oksalija.

Če je na vaši trati preveč plevela, da bi ga odstranili ročno, potem se priporoča uporaba tekočega herbicida.

Pozanimajte se, kateri bi bil primeren za uporabo na vaši travi, vendar pri tem upoštevajte, da lahko pride do prehodne spremembe barve na tratah.

 

Škodljivci

Škodljivci na trati so pogosto razširjeni po dolgem vročem poletju zaradi vlažnih in suhih razmer, ki so obremenile vašo trato in jo naredile bolj dovzetno.

Najboljši načrt je, da najprej poskusite ugotoviti, katerega škodljivca imate na vaši trati, nato pa v lokalnem vrtnem centru vprašate, kateri ustrezen insekticid uporabiti.

7 preprostih korakov za jesensko nego vaše trate

 

Najpogostejši škodljivci za trate so ličinke hroščev, kot je afriški črni hrošč in travniški hrošč. 

Na trgu obstaja veliko spletnih trgovin, ki imajo široko paleto insekticidov, katere lahko varno uporabite na večini sort trav.

Pred uporabo vedno preverite etiketo.

 

Bolezni na trati

Tako kot pri škodljivcih na trati, se lahko bolezni pojavijo po dolgem vročem poletju, ko je trava utrujena in pod stresom.

Številne pogoste bolezni trate vključujejo rjavo liso in pegavost, ki se pojavita kot umirajoče lise in zaplate trate. Bolezni trate so lahko pogostejše tudi na območjih z zbito ali slabo odcedno zemljo.

Trik za nadzor nad boleznimi trate je, da ohranite vašo trato zdravo in dobro nahranjeno.

7 preprostih korakov za jesensko nego vaše trate

 

Najpogostejše bolezni trate lahko zatrete z učinkovitim fungicidom, ki ga najdete v različnih spletnih trgovinah.

Vedno preverite oznako fungicida, da se prepričate, ali je varna za uporabo na vaši sorti trate.

 

Gnojenje zemlje

Gnojenje na začetku jeseni je najboljši način, da ozelenite svojo trato in jo naredite močnejšo ter bolj odporno na poškodbe zaradi ekstremnega mraza, celo zmrzali.

Jesensko gnojenje tudi pomaga, da si trata opomore od morebitnega stresa, s katerim se je ob koncu poletja soočila zaradi škodljivcev in bolezni.

Odvisno pa je seveda od vrste trave, ki jo imate (topla ali hladna sezona).

7 preprostih korakov za jesensko nego vaše trate

 

Za travo v topli sezoni so gnojila s počasnim sproščanjem odlična za povečanje moči vaše trate v daljšem obdobju pred zimo.

Idealno zrnato gnojilo s počasnim sproščanjem je mora vsebovati aktivne sestavine dušika (N – 26), fosforja (P – 2), kalija (K – 9) in železa (Fe – 3,4).

Za trave v hladni sezoni je najhujša poletna vročina minila, zato se bodo dobro odzvale na obrok, da se bodo popravile. Tekoča gnojila vsebujejo aktivne sestavine, ki v najhitrejšem času spodbudijo vašo trato do njenega največjega potenciala rasti. Ker je tekoče gnojilo hitra rešitev in spodbuja rast in ozelenitev vaše trate, ga je treba nanašati pogosteje. Enostavno jih nanašate s cevjo ali pršilom. 

Granulirano gnojilo s počasnim sproščanjem je pogosto boljše razmerje med ceno in kakovostjo, če iščete krmo s počasnim sproščanjem in rast vaše trate skozi celotno sezono (tri mesece). Granulirano gnojilo s počasnim sproščanjem se enostavno nanese z ročnim ali potisnim trosilnikom.

Tradicionalno gnojilo je pogosto najcenejša izbira hrane za trato, vendar ni nujno najboljša, količine nanašanja so običajno vsakih 4 do 6 tednov in so odvisne od tega, da trata lahko absorbira hranila, ko se premikajo skozi zemljo.

Organsko gnojilo je najbolj naravno in okolju prijazno gnojilo. Prava organska gnojila so sestavljena iz živalskih ali rastlinskih snovi in ​​ne vsebujejo umetnih ali sintetičnih materialov. Nanos je lahko s trosilnikom ali ročno, odvisno od izdelka, ki ga kupite. 

 

Izsušena trata potrebuje vodo

Če jeseni opazite, da listi na vaši trati začenjajo veneti, je čas za zalivanje.

Ne pozabite, da lahko vetrovno, toplo jesensko vreme prav tako izsuši vašo trato, tako kot vroč poletni dan.

Jeseni je najbolje zalivati ​​zjutraj, saj lahko večerno zalivanje spodbudi rast gliv, ko trata ostane vlažna čez noč. Trato zgodaj zjutraj temeljito zalivajte približno 15 minut, dvakrat na teden, da bo trata učinkoviteje absorbirala vlago. S temeljitim in globokim zalivanjem trate spodbudite razvoj močne rasti korenin na vaši trati.

7 preprostih korakov za jesensko nego vaše trate

 

Če vam primanjkuje vode – zalivajte le dele trate, ki se sušijo ali kjer želite, da ostane zelena.

 

Košnja trate

Jeseni vaša trata shranjuje energijo za zimo, zato je treba pogostost košnje zmanjšati, da omogočite rast.

Sredi do pozne jeseni dvignite višino kosilnice, da zagotovite večjo listno površino.

7 preprostih korakov za jesensko nego vaše trate

 

Pred košnjo očistite morebitno listje, da bo vaša trata imela čim več sončne svetlobe.

Če vaše trate ne potrebuje košnje, a ima veliko listov, dvignite višino košnje do meje, namestite lovilec in jo uporabite kot sesalnik.

 

 

 

Vir:

myhometurf.com