5 preprostih korakov za gojenje zelišč v zaprtih prostorih

5 preprostih korakov za gojenje zelišč v zaprtih prostorih

 

Naj vam hladno vreme ne uniči žetve zelišč. Preverite nekaj preprostih korakov, kako poskrbite, da bodo vaše rastline zadovoljne do pomladi, četudi jih premaknete in naprej vzgajate v svojem domu.

Ni nujno, da zima pomeni konec vašega zeliščnega vrta. Svoja najljubša zelišča lahko preprosto prinesete v hišo in jih ohranjate iz leta v leto. Najboljše za premestitev v zaprt prostor so trajnice, ki potrebujejo zaščito pred nizkimi temperaturami, da preživijo, kot so limonska trava ali recimo ingver. Bolj trdožive vrste, kot so sivka, tribarvni žajbelj in timijan, lahko v večini regij prezimijo na prostem. Vendar pa lahko ta zelišča še naprej uživate v hladnejših mesecih, če jih premaknete noter.

Tukaj je opisano, kako različne vrste zelišč prinesti v hišo in jih naprej vzgajati, da boste tudi čez vso zimo imeli enostaven dostop do njihovih svežih okusov in vonjav.

 

1.) Preglejte in presadite vrtna zelišča

Preden prinesete rastline v notranji prostor, jih temeljito preglejte, ali so morda kje žuželke. Morebitne »vsiljivce« odstranite z listja z brizganjem vode iz vrtne cevi. Nato, kadar koli, preden tla zmrznejo, nežno izkopljite tiste, ki bi jih radi prinesli v svoje prostore.

V tem času lahko trajna zelišča, ki rastejo v šopih, kot so origano, majaron in meta, razdelimo na dobro ukoreninjene dele. Zelišča, ki so olesenela in bolj grmičasta (na primer žajbelj in rožmarin), je po navadi nerodno izkopati. Namesto tega, če jih nameravate premakniti v zaprte prostore in spet ven, je najbolje, da te vrste zelišč vse leto gojite v posodah.

 

2.) Posadite svoja zelišča v primerne posode

Izberite posodo, ki je dovolj velika, da sprejme koreninsko grudo vsakega zelišča in ima še malo prostora za rast. Na dno lonca položite plast mešanice za lončenje, nato postavite rastlino in napolnite prostore okoli korenin z več mešanice za lončenje. Trdno pritisnite zemljo okoli korenin rastline, tako da pustite približno centimeter med površino zemlje in robom lonca. Ko zelišča posadite v nove posode, zalivajte, dokler voda ne odteče z dna lončka.

5 preprostih korakov za gojenje zelišč v zaprtih prostorih

 

3.) Prilagodite rastline na nove (notranje) razmere

Ko svoja zelišča prinesete v prostor, bodo potrebovala nekaj časa, da se prilagodijo novemu okolju. Morda boste opazili, da odvržejo nekaj listov in rastejo počasneje. Oživite jih v notranjosti tako, da jih postavite na mesto s svetlo, a posredno svetlobo (ne postavljajte jih na mesto, kjer jih obdaja sonce). Po enem tednu lahko lončke prestavite na mesto, kjer bodo imeli vsaj štiri ure neposrednega sonca na dan. Če nimate okna, ki zagotavlja dovolj sončne svetlobe, lahko zelišča gojite pod fluorescenčnimi žarnicami ali z namestitvijo svetlobe za rast.

 

4.) Dajte svojim rastlinam nekaj ljubeče nege

Enkrat na teden obrnite lončke, da bodo vse strani vaših rastlin dobile dovolj svetlobe. Zalivajte, ko se zdi, da je zemlja suha do globine 1 palca. Liste vsak dan poškropite, da povečate raven vlažnosti. Lončke lahko tudi nagnete nad umivalnik in vsake toliko časa nežno sperete listje z vodo, da ohranite zelišča čista in odvrnete morebitne škodljivce, ki bi se lahko pojavili.

 

5.) Redno jih obrezujte

Da boste vedno imeli dostop do svežih zelišč z mehkim steblom, kot so bazilika, melisa in meta, nabirajte potaknjence vsake rastline čez celo zimo. Te potaknjence postavite v majhno vazo z vodo in kmalu bodo razvili korenine. Ko so korenine dolge nekaj centimetrov, potaknjence spet posadite, da povečate svojo zalogo svežih zelišč. Lahko pa narežete vejice, kadar koli potrebujete sveža zelišča za svoje najljubše jedi.

5 preprostih korakov za gojenje zelišč v zaprtih prostorih

 

Kakor koli že, zelišča je treba redno obrezovati, saj jih bo le-to spodbudilo, da ustvarijo novo rast in ostanejo kompaktne, dokler jih spomladi ne boste spet preselili na prosto. Zato se jih ne bojte sproti uporabiti!

 

Zaključek: Ohranite svoja zelišča dlje sveža – čez vse leto

Z malo priprave lahko skoraj vsa vaša zelišča prezimite v zaprtih prostorih. Če jih gojite v posodah, boste imeli svežo zalogo za kuhanje skozi vse leto, ko pride pomlad, pa jih boste lahko prenesli nazaj ven in ponovno posadili. Zelišča, ki jih je enostavno gojiti, so lahko tudi odličen dodatek k vaši zbirki sobnih rastlin, zato se boste morda celo odločili, da jih nekaj hranite doma čez vse leto.

5 preprostih korakov za gojenje zelišč v zaprtih prostorih

 

Trajna zelišča za gojenje pozimi: timijan, drobnjak, rožmarin, meta, grški origano, melisa, kislica…; dvoletni zelišči pa sta med drugim peteršilj in čebulica.

 

 

 

Vir:

bhg.com