5 okolju prijaznih nasvetov za pranje perila

5 okolju prijaznih nasvetov za pranje perila

 

Pranje perila je pravzaprav odličen primer dejavnosti, ki ima potencial, da je hkrati intenzivna z viri in velik onesnaževalec okolja. Pri pranju perila se lahko porabi precejšnja količina vode in energije, poleg tega pa se v okolje sprosti cel kup škodljivih snovi.

Vi imate moč, da lahko naredite vaš dan pranja bolj prijazen do Zemlje. Z nekaj popravki ali z novo napravo lahko naredite svoje pranje perila veliko bolj okolju prijazno – in pri tem dolgoročno tudi prihranite denar.

Oglejmo si pet nasvetov za »zeleno« pranje perila, zaradi katerih vas bodo vaši bližnji klicali »zelena boginja ali bog«. :)

 

Klasika - vrvi za perilo

 

V starih časih, preden so domovi imeli garaže za dva avtomobila in centralno klimatsko napravo, so bile vrvi za perilo na prostem tako običajne, kot so dandanes zabojniki (zbiralniki) za dež ali zelenjavni vrtovi. V sodobni družbi, ki se zaveda pomena trajnosti, se to vse spet vrača v velikem slogu. V primeru vrvi za perilo to pomeni, da lahko ponovno sušite perilo na svežem zraku, ne da bi sosedje mislili, da ste se znašli v (finančno) težkih časih.

5 okolju prijaznih nasvetov za pranje perila

 

Dandanes so vrvi za perilo v poenostavljenih oblikah, ki olajšajo sušenje večjih kosov perila, kot so: odeje, brisače in druga oblačila zunaj na zraku. To vključuje tudi zložljive vrvice, ki jih je mogoče podaljšati, ko jih potrebujete, in skriti pred očmi radovednežev, ko jih ne potrebujete.

Če opustite sušilni stroj, vsaj del časa, imate poleg zmanjšanja ogljičnega odtisa še nekaj prednosti. Vaša oblačila bodo zdržala dlje, ker bodo izgubila manj vlaken zaradi udarcev med postopkom sušenja v sušilnem stroju. Tudi dišala bodo bolj sveže.

 

Zmehčajte svoja oblačila v sušilnem stroju (za 10 minut)

 

Če vam je všeč zamisel o sušenju oblačil na vrvici, vendar sovražite trde ali praskajoče rezultate sušenja, potem poskusite dati ta oblačila, posušena na vrvici, za 10 minut v sušilni stroj, potem ko jih prinesete nazaj v prostor. Zmehčala se bodo in odlično dišala. Tako boste potegnili ven najboljše iz obeh načinov.

 

Kupite nov, visoko učinkovit pralni stroj

 

Standardni pralni stroj z najvišjo obremenitvijo porabi približno med 40 in 45 litrov vode na eno količino pranja. Ker povprečna družina opere nekje 400 kosov perila na leto, je to kar veliko vode (od 16.000 do 18.000 litrov).

Če uporabljate visoko učinkovit pralni stroj, boste to porabo vode zmanjšali za polovico ali več, odvisno od vrste pralnega stroja. To še ni vse.

Večina energije, porabljene za pranje perila, se v bistvu porabi za ogrevanje vode. Ko vaš pralni stroj porabi manj vode, porabite tudi manj energije.

5 okolju prijaznih nasvetov za pranje perila

 

Visoko učinkoviti pralni stroji so torej prava izbira.

 

Mislite zeleno, mislite pametno

 

Majhne spremembe se lahko sčasoma seštejejo. Ko perete oblačila, bodite energijsko »zeleni« s temi nasveti:

 

  • Operite polno količino. S tem prihranite pri vodi, energiji in času.
  • Bodite pozorni na količino detergenta, ki ga uporabljate. Preveč detergenta zmanjša učinkovitost pralnega stroja in povzroči več onesnaženja lokalnih ekosistemov. Vedno preberite in sledite navodilom na škatli detergenta oz. pralnega sredstva.
  • Pranje oblačil v slogu »tekočega traku«. Ko uporabite preostalo toploto v sušilnem stroju od prejšnjega polnjenja za pomoč pri novem polnjenju, prihranite energijo. Zato se navadite na pranje več kosov perila zaporedoma. Izvlecite eno perilo iz sušilnega stroja (da ga zložite drugam) in vanj nato takoj položite novo, mokro perilo.
  • Uporabite časovno določeno sušenje. Časovno nastavljene nastavitve sušilnega stroja so priročne in okolju prijazne, zato se prepričajte, da čas sušenja uskladite s količino perila vsakič, ko sušite oblačila. Na primer, najlonsko spodnje perilo se suši hitreje kot na primer kup kavbojk.
  • Nosite svoja oblačila več kot enkrat. Lahko se vsak dan preoblečete, vendar to ne pomeni, da morate oprati vsa oblačila po enkratnem nošenju. Lahko verjamete, da veliko (vrhnjih) oblačil, ki jih zaradi navade vržete v koš za umazano perilo, sploh ni umazanih. Morda potrebujejo le nekaj minut v sušilnem stroju, da so videti spet »sveže«.
5 okolju prijaznih nasvetov za pranje perila

 

Trend - operite s pomočjo hladne vode

 

Dokazi so precej neizpodbitni: večina energije, ki jo porabite pri pranju perila, gre za ogrevanje vode za pranje. Prehod na pranje s hladno vodo je najboljši način za varčevanje z energijo v pralnici. Res je, da je to lahko za vas velika sprememba oz. prilagoditev, vendar obstajajo načini, kako se tega lotiti in na koncu še vedno dobiti čista oblačila.

5 okolju prijaznih nasvetov za pranje perila

 

Danes je na trgu veliko več možnosti pranja s hladno vodo kot pred nekaj leti. Proizvajalci pralnih strojev prav tako prilagajajo svoje izdelke, da bodo bolje delovali s pralnimi sredstvi pri pranju s hladno vodo.

Tudi za pranje oblačil v hladni vodi ne potrebujete vedno posebnega detergenta. Vaš običajni detergent z vročo vodo bo dobro deloval pri nekaterih opravilih pri pranju s hladno vodo, še posebej, če kosi niso beli in nimajo mastnih madežev. Poskusite s pranjem s hladno vodo, vsaj enkrat ali dvakrat. Prihranili boste pri energiji.

 

Zeleni izdelki za pomoč pri pranju

 

Pripomočki za pranje perila, kot so detergenti, mehčalci, belila in odstranjevalci madežev, vsebujejo »abecedno juho« kemičnih sestavin, ki se sperejo v odtok in v vodo. Pred nekaj desetletji je bilo enostavno misliti, da so vse te kemične snovi, kot so čistilni praški, detergenti in čistila za straniščne školjke, za vedno izginile v odtoku.

Zdaj vemo, da lahko pitna voda vsebuje sledove več sto, če ne tisoče, umetno vnesenih kemikalij - vse od zdravil proti raku do topil za barve. Morda bomo potrebovali zakonodajno pomoč za ureditev nekaterih odplak v naši vodi, vendar je v naši moči, da nadzorujemo kemikalije, ki se jih odločimo uporabiti in jih zlijemo v odtoke naših domov.

5 okolju prijaznih nasvetov za pranje perila

 

Izberite izdelke za pranje perila, ki se promovirajo kot biorazgradljivi, zeleni ali okolju prijazni. Vendar se ne ustavite pri tem. Poiščite izdelke, ki so narejeni iz rastlinskih sestavin, in se izogibajte izdelkom, ki vsebujejo klorovo belilo ali umetne dišave. Kadarkoli je mogoče, poiščite odobritve izdelkov pri okoljskih organizacijah, ki jim zaupate. 

Razmislite lahko tudi o uporabi nekaj preprostih domačih možnosti za pranje perila: beli kis je učinkovito sredstvo za mehčanje vode. Limonin sok je blago belilo za tkanine, iz sode bikarbone, boraksa in nekaterih drugih običajnih sestavin pa lahko naredite preprost in učinkovit detergent za pranje perila.

Veliko zelenega pranja vam želimo! :)

 

 

Vir: home.howstuffworks.com