13 skrivnih mest za shranjevanje, ki so že v vašem domu

13 skrivnih mest za shranjevanje, ki so že v vašem domu

Iščete skrivališča po hiši, v katerih bi lahko shranili svoje dragocenosti? Denar, dragulje in dokumente skrijte tam, kjer jih bodo vlomilci najmanj iskali.

Potne liste, nakit, gotovino in druge pomembne dragocenosti običajno hranite doma, morda v predalu nočne omarice ali v majhnem sefu. Čeprav so predmeti lahko zaščiteni v zaklenjenem sefu, je sef mogoče zlahka najti, pogosto pa je mogoče vdreti tudi v sef, ki je zaščiten z geslom ali ključem. Ker tatovi to vedo, lahko vzamejo celoten sef in upajo, da ga bodo odprli pozneje. Če želite izboljšati varnost svojih dragocenosti, razmislite o tem, da jih skrijete v enega od teh 13 skrivnih prostorov za shranjevanje po vsem domu.

1. Prazni kovčkI

13 skrivnih mest za shranjevanje, ki so že v vašem domu

 

Shranjevanje pomembnih predmetov in dokumentov v vodoodpornem in ognjevarnem sefu je dobra ideja, vendar lahko majhni domači sefi postanejo glavna tarča spretnih tatov. Pogosto so dovolj lahki, da jih lahko preprosto vzamejo in odnesejo. Če želite zaščititi dragocenosti pred tatovi, ne da bi pri tem žrtvovali požarno odpornost, ki jo zagotavlja domači sef, razmislite o shranjevanju dragocenosti v sefu in shranjevanju sefa v prazni prtljagi, da ga skrijete.

2. Kuhinjske omare

13 skrivnih mest za shranjevanje, ki so že v vašem domu

 

Nekatere dragocenosti, na primer oporoka ali rezerva za črne dni, lahko ostanejo nedotaknjene več tednov, mesecev ali celo let, zato razmislite o odmaknjenem mestu za shranjevanje teh pomembnih stvari. Eno takih mest je nad kuhinjskimi omaricami. V nekaterih hišah so med stropom in vrhovi zgornjih omaric ½ centimetra velike vrzeli, ki jih je mogoče videti le z lestve.

S svojimi dragocenostmi napolnite manilsko mapo. Nato mapo pritrdite s širokimi sponkami za mape, da ne zdrsne do konca v vrzel, ali pa na ovitek pripnite vrvico, da jo boste zlahka izvlekli, ko jo boste potrebovali. Na koncu mapo potisnite v vrzel.

3. Predali

13 skrivnih mest za shranjevanje, ki so že v vašem domu

 

Če dragocenosti skrijete v predal, jih verjetno ne boste zaščitili pred odločnimi tatovi. Namesto tega izkoristite prostor za predalom in z lepilnim trakom pritrdite kuverto s pomembnimi dokumenti, gotovino ali drugimi dragocenostmi na zadnjo stran predala.

Če se predal zlahka izvleče in obstaja možnost, da se bo skrita ovojnica takoj razkrila, jo pritrdite na spodnjo stran pulta, komode ali nočne omarice, tako da bo ovojnica tudi ob popolnoma odstranjenem predalu varno pritrjena na pohištvo in ne bo vidna.

4. Stenska dekoracija

13 skrivnih mest za shranjevanje, ki so že v vašem domu

 

Okviri za slike, slike, ogledala in drugi predmeti, ki krasijo stene v stanovanju, so še ena priložnost za skrivanje dragocenosti. Z malo traku in kuverto lahko vsako stensko dekoracijo uporabite za skrivno shranjevanje pomembnih dragocenosti.

 Skoraj vsak uokvirjen stenski element lahko pomaga skriti predmete, globok lesen okvir pa ponuja naprednejšo zvijačo. Natančno prerežite papirnato podlago in v ozko režo med sliko in podlago okvirja potisnite denar ali dragocene predmete. Če so predmeti dovolj tanki, se lahko prilegajo celo med sliko in podlago. Morebitni tatovi bi morali izbrati pravo sliko in odstraniti pokrov proti prahu na okvirju slike, da bi našli skrito gotovino ali druge dragocenosti. 

5.) Lažne knjige in pločevinke

13 skrivnih mest za shranjevanje, ki so že v vašem domu

 

Ustvarjanje skrivnih prostorov za shranjevanje iz običajnih gospodinjskih predmetov je strategija, ki se je obnesla že pred več generacijami. Če imate doma nekaj knjižnih polic, razmislite o tem, da bi knjigo izdolbli in v njej naredili majhen prostor za shranjevanje, tako da bo videti povsem običajna, če je ne boste vzeli s police in odprli. (Tisti, ki si tega skrivnega skrivališča ne želijo narediti sami, lahko prek spleta kupijo knjižne sefe.)

Še en preprost prostor za shranjevanje je čista, prazna pločevinka. Z odpiračem za pločevinke z gladkim robom odprite vrh pločevinke, da se po odprtju prilega nazaj na svoje mesto. Napolnite pločevinko z dragocenostmi in namestite zgornji del, da se bo lahko zlila z drugimi pločevinkami s hrano v shrambi ali omari. Kupite lahko tudi sefe v obliki pločevinke, ki so opremljeni s pravimi etiketami za koruzo, peso, paradižnik in drugo hrano.

6.) Ne sezonska oblačila

13 skrivnih mest za shranjevanje, ki so že v vašem domu

 

Ko nekdo vdre v dom in išče dragocenosti, verjetno ne bo brskal po plaščih, puloverjih in drugih oblačilih, ki visijo v omari. Razmislite o tem, da bi ovojnico z dragocenostmi shranili v žep stare jakne. Ob menjavi letnih časov boste morda želeli zamenjati skrivališče in predmete v poletnih mesecih shraniti v zimska oblačila, v zimskih mesecih pa v poletna oblačila. Še bolj ste lahko varni z uporabo oblačil s skritimi žepi, v katere še bolj skrijete dragocenosti.

7.) Zamrzovalnik

13 skrivnih mest za shranjevanje, ki so že v vašem domu

 

Zaradi zamrznjenih pic, ostankov hrane in zamrznjenih dobrot je veliko zamrzovalnikov tesno zapolnjenih in priročno polnih. Še ena posoda v zamrzovalniku običajno ne pritegne pozornosti morebitnih tatov, zato je odličen prostor za shranjevanje denarja in drugih dragocenosti. Prepričajte se le, da sta posoda in njena vsebina varni za zamrzovanje, da ne poškodujete pomembnih predmetov.

8.) Teniška žogica ali nogometna žoga

Podobno kot izdolbene knjige ali prazne pločevinke je mogoče spremeniti teniško ali nogometno žogo in tako ustvariti skrivni prostor za shranjevanje. Teniške žogice lahko po razrezu ohranijo svojo obliko, zato z zarezo na polovici žogice niso videti nenavadno. Ta odprtina je dovolj široka, da vanjo lahko shranite zvitek denarja ali manjše dragocenosti, kot so uhani ali prstan.

Za večje predmete pa razmislite o uporabi nogometne žoge. Preprosto prerežite vzdolž enega šiva na žogi, da ustvarite odprtino, ki je dovolj velika, da vanjo potisnete svoje dragocenosti. Rezanje vzdolž šiva zakrije odprtino, tako da povprečna oseba na prvi pogled ne bo opazila, da je z žogo kaj narobe.

9.) Spuščeni strop

Spuščeni strop je značilnost, ki je pogosta v dokončanih kleteh, pralnicah ali pomožnih prostorih in lahko služi tudi kot skrito mesto za shranjevanje pomembnih lahkih predmetov. Spuščeni strop je sestavljen iz plošč, ki jih podpirajo ozki kovinski okvirji. Enostavno dvignite ploščo in dostopite do votlega prostora nad spuščenim stropom, v katerem je mogoče shraniti lahek paket, kot je kuverta, vrečka ali celo majhna škatla, ki ni vidna.

To ni prostor za shranjevanje težkih predmetov, saj lahko zlomijo stropno ploščo in padejo na tla. Zapomnite si, na kateri plošči se skrivajo predmeti, da jih boste pozneje zlahka vzeli.

10. Lažni zračnik

13 skrivnih mest za shranjevanje, ki so že v vašem domu

 

Dragocenih predmetov ni dobro shranjevati v dejanski zračnik, saj lahko blokirate pretok zraka v dom in s tem zmanjšate učinkovitost ogrevalnega in hladilnega sistema. Namesto tega razmislite o namestitvi lažnega zračnika nad odprtino v steni, posebej za shranjevanje dragocenosti. Ni veliko tatov, ki bi si vzeli čas, da bi odvili in preverili zračnike po vsem domu.

11.) Stenska ura

13 skrivnih mest za shranjevanje, ki so že v vašem domu

 

Ure so odlična možnost za shranjevanje majhnih dragocenih predmetov. Večina stenskih ur ima na hrbtni strani ali v podstavku odprtine, v katerih lahko varno shranite nekaj majhnih predmetov. Če vaša ura nima odprtine, predmete preprosto prilepite na zadnjo stran ure in jo obesite nazaj na steno. Če ura sama po sebi ni vredna kraje, bi morali biti vaši predmeti v primeru vloma varni. 

12. Blazine

13 skrivnih mest za shranjevanje, ki so že v vašem domu

 

Dragocenosti lahko shranite tudi v vzglavnik ali blazino na kavču. Ploščate dragocenosti pospravite v prevleke za blazine z zadrgo, če pa blazine nimajo zadrge, na hrbtni strani preprosto izrežite odprtino. Na blazino prišijte zadrgo, odstranite nekaj polnila, shranite dragocenosti in blazino zapnite z zadrgo. (Verjetno morate izbrati vzglavnik, ki ga ne uporabljate pogosto, da ne bi kakšna teta na obisku naletela na kupe denarja.)

13. Stari sesalnik

13 skrivnih mest za shranjevanje, ki so že v vašem domu

 

Namesto da ob prehodu na nov model zavržete stari sesalnik s posodo, ga uporabite kot prostor za shranjevanje dragocenosti. Po temeljitem čiščenju notranjosti posode vanjo skrijte dragocenosti. Stari sesalnik hranite v kleti ali omari skupaj z drugimi pripomočki za čiščenje, tako da ne bo vzbujal pozornosti, ker ne bo videti na svojem mestu.

 

 

 

Vir članka:
www.bobvila.com